Duke Nukem – telenovela continuă!

| 03.03.2014
Duke Nukem – telenovela continuă!

Credeam că schimbările de situaţie dramatice luaseră sfârşit o dată cu trecerea licenţei Duke Nukem din curtea celor de la 3D Realms în proprietatea studioului Gearbox Software şi lansarea (mediocrului) Duke Nukem Forever. Ei bine, nu: telenovela Duke Nukem continuă, eroul blond care ne-a încântat la mijlocul anilor ’90 fiind, se pare, extrem de ghinionist.

Totul a început înainte de lansarea lui Duke Nukem Forever, când o echipă de amatori entuziaşti s-a pus pe recrearea jocului Duke Nukem 3D folosind motorul grafic Unreal Engine 3. Cei de la Gearbox Software au susţinut la început proiectul, oferind echipei producătoare o licenţă de a folosi numele şi personajul Duke Nukem într-un proiect noncomercial (Duke Nukem 3D: Reloaded ar fi trebuit să fie lansat în mod gratuit). Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg.

Duke Nukem Mass Destruction

O versiunea jucabilă a lui Duke Nukem 3D: Reloaded a fost prezentată către Gearbox Software, aceştia răzgândindu-se după vizionarea demonstraţiei şi interzicând celor de la Interceptor Entertainment (numele ales de echipa de foşti amatori) să lanseze acest remake. Gurile rele vorbeau că proiectul independent al celor de la Interceptor depăşea calitativ Duke Nukem Forever, iar Gearbox nu dorea să pună în pericol succesul comercial al noului joc şi al viitoarelor pachete DLC pentru acesta.

Experienţa acumulată i-a ajutat însă pe cei de la Interceptor Entertainment, care au devenit un studio profesionist, fiind contractaţi de 3D Realms pentru a porta vechile titluri Duke Nukem 1 şi 2 pentru platform mobile. Trebuie menţionat faptul că 3D Realms şi-a păstrat toate drepturile pentru vechile jocuri Duke Nukem, cedând licenţa doar pentru Duke Nukem Forever şi eventualele titluri noi ale seriei.

Mai mult, studioul Interceptor Entertainment a fost însărcinat de Apogee Software cu reboot-ul unui alt clasic al anilor ’90, Rise of The Triad. Noul Rise of The Triad a fost lansat în cursul anului trecut, review-urile primite de joc nefiind dintre cele mai bune. Totuşi, Interceptor a continuat să ofere suport pentru Rise of The Triad, rezolvând problemele mari ale jocului prin intermediul update-urilor.

Lucrurile erau destul de clare până în acest moment, însă 3D Realms a ţinut morţis să le complice din nou. La începutul lunii februarie, a fost lansat site-ul www.alloutofgum.com, care lăsa să se înţeleagă că un nou joc al seriei Duke Nukem se află în producţie. La cârma proiectului se aflau 3D Realms şi Interceptor Entertainment. Conform leak-urilor reieşite din fişierele găsite pe acest site, era vorba despre Duke Nukem: Mass Destruction, un joc de acţiune isometric realizat pentru PC şi PlayStation.

Duke Nukem

Nu mică ne-a fost mirarea însă când Gearbox Software a intervenit şi a împiedicat dezvăluirea oficială a jocului, acţionând in justiţie 3D Realms şi Interceptor Entertainment pentru folosirea unei licenţe pe care nu o deţin. 3D Realms a recunoscut că într-adevăr Gearbox Software deţine licenţa Duke Nukem pentru orice viitor joc al seriei şi şi-a cerut scuze pentru neînţelegere, în timp ce Interceptor a declarat că studioul a acţionat cu bună credinţă şi este convins că se va putea ajunge la un numitor comun pentru ca Duke Nukem: Mass Destruction să poată fi lansat.

Situaţia se complică şi mai mult cu proaspătul anunţ al celor de la Interceptor Entertainment prin intermediul căruia este confirmată achiziţia 3D Realms de către studioul foştilor amatori. Brand-ul 3D Realms trece astfel în administrarea celor de la Interceptor, alături de licenţele pentru vechile titluri Duke Nukem, Commander Keen sau Shadow Warrior (joc ce a beneficiat de asemenea de un reboot modern). Rămâne de văzut ce implicaţii va avea această mişcare asupra procesului intentat de Gearbox Software şi care va fi soarta jocului Duke Nukem: Mass Destruction.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News