Sony oferă primele detalii oficiale despre PlayStation 5

Autor: Cosmin Aionita | 18.04.2019
Sony oferă primele detalii oficiale despre PlayStation 5

Având în vedere că Sony îşi anunţase deja absenţa de la E3 2019, confirmând că viitoarele noutăţi despre platformele PlayStation vor fi comunicate prin intermediul noii serii de show-uri State of Play, nu mică ne-a fost mirarea când colegii de la Wired au publicat un material destul de detaliat, realizat cu ajutorul lui Mark Cerny (arhitectul de sistem al consolelor PlayStation 4), dedicat viitoarei generaţii de console PlayStation.

În primul rând, Mark Cerny se află din nou la cârma proiectului PlayStation 5 (denumire necofirmată încă, însă destul de plauzibilă, având în vedere istoria consolelor celor de la Sony), viitoarea consolă next-gen urmând să fie bazată pe aceeaşi arhitectura x86 precum PS4. Sony a apelat din nou la AMD, viitorul “PS5” urmând să fie “motorizat” de un procesor AMD Ryzen de a treia generaţie, cu 8 nuclee Zen 2 realizat în proces de fabricaţie pe 7nm, ajutat de un cip video bazat pe viitoarea arhitectura AMD Navi, cu suport pentru operaţiuni de ray-tracing realizate în timp real (rămâne de văzut cât de asemănătoare va fi această soluţie cu cea oferită de NVIDIA în gama de plăci video RTX). Rutinele de ray-tracing vor fi folosite şi pentru reproducerea corectă a propagării sunetelor în jocuri, noua generaţie de console PlayStation urmând să includă şi o unitate special dedicată redării audio 3D. PS5 ar urma să ofere suport pentru rezoluţii mergând până la 8K.

Mark Cerny

Cireaşa de pe tort va fi însă soluţia de stocare pe care viitorul PlayStation 5 o va folosi: Sony a decis să “ia taurul de coarne” şi să opteze pentru un SSD de mare viteză (mai rapid decât orice alternativă prezentă acum pe PC): într-un test realizat de Mark Cerny, o operaţiune de fast travel în jocul Marvel’s Spider-Man s-a desfăşurat în 15 secunde pe o consolă PlayStation 4 Pro, în timp ce noul PS5 a terminat acelaşi segment în doar 0,8 secunde! Cu această ocazie, Cerny a confirmat şi că noua consola next-gen a celor de la Sony va oferi retro-compatibilitate cu toate jocurile de PS4.

Tot în rândul veştilor bune pentru actualii posesori de PS4 care îşi propun să facă o tranziţie cât mai lină către viitoarea generaţie de console se încadrează şi confirmarea că PS5 va oferi suport şi pentru actualul kit de realitate virtuală PlayStation VR şi toate jocurile deja existente pentru acesta. De asemenea, pe lângă deja consacratul PlayStation Store, jocurile pentru viitorul PS5 vor fi disponibile şi în format fizic (rămâne de văzut pe ce fel de discuri). Şi, apropo de jocuri, Cerny a dat câteva indicii conform cărora Death Stranding, jocul exclusiv realizat de vestitul designer japonez Hideo Kojima (seria Metal Gear Solid), ar putea sosi atât pe PS4, cât şi pe PS5.

Mai avem însă de aşteptat până vom ajunge în acel punct: Mark Cerny a infirmat o eventuală lansare a PlayStation 5 în cursul acestui an, apariţia noii console fiind planificată, cel mai probabil, pentru 2020. Până atunci, producătorii de jocuri (atât cei din studiourile interne ale celor de la Sony, precum şi partenerii third party tradiţionali) vor avea suficient timp să se familiarizeze cu unităţile de dezvoltare PlayStation 5 pe care le-au primit (sau urmează să le primească) şi să pregătească o selecţie de titluri cât mai atractive pentru debutul noii generaţii de console PlayStation.

Nu în ultimul rând, se pune problema preţului la care va fi comercializată “o bestie” precum acest “PlayStation 5” descris de Mark Cerny. Încă nu ştim cantitatea exactă de memorie RAM pe care consola o va oferi, capacitatea soluţiei de stocare etc., insa componentele confirmate deja nu se anunţă a fi deloc ieftine, oferindu-ne imaginea de ansamblu a unei console ce va fi sensibil mai scumpă, în momentul lansării, decât a fost PlayStation 4. Totuşi, Cerny a afirmat că PlayStation next-gen va beneficia de un “preţ atractiv pentru gameri”.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News