Valiant Hearts The Great War Review: jurnal de front

Autor: Liviu - Andrei Mihai | 24.07.2014
Valiant Hearts The Great War Review: jurnal de front

Nu trebuie să ne mai păcălim singuri: principalul obiectiv al publisherilor din industria jocurilor video este să facă bani, lansând titluri cât mai comerciale. De-a lungul anilor, genuri întregi au avut de suferit de pe urma acestei mentalităţi, cele care nu înregistrau vânzări ieşite din comun fiind, încet-încet, eliminate din peisaj. Spre exemplu, unde mai sunt acum atât de popularele jocuri de aventura point and click din anii ’90? În afară de StarCraft II, mai ştiţi vreun RTS tradiţional care să se facă remarcat în ultimii ani?

Ubisoft este un astfel de publisher, iar apariţiile anuale de titluri Assassin’s Creed sau mai noul (dar dezamagitorul) Watch Dogs sunt exemple perfecte care susţin teoria de mai sus. Din fericire, spre deosebire de alte astfel de companii, Ubisoft are darul de a susţine şi proiecte mai mici, dar îndrăzneţe, însă nu neapărat încadrate în „tiparul jocului comercial”. Astfel, pentru fiecare apariţie fără substanţă a la Watch Dogs, primim şi jocuri precum Rayman: Legends, Child of Light sau proaspăt lansatul Valiant Hearts: The Great War.

Valiant Hearts The Great War

Trebuie să mărturisesc că, atunci când am vizionat primul trailer pentru acest titlu, nu am înţeles exact ce tip de joc se dorea a fi Valiant Hearts: The Great War. Chiar şi acum, după finalizarea lui, este greu să-l încadrez într-un gen anume, creaţia studioului Ubisoft Montpellier împrumutând câte puţin din multe genuri în ceea ce priveşte gameplay-ul său. Şi totuşi, când vine vorba de Valiant Hearts: The Great War, nu gameplay-ul ar trebui să fie pus în lumina reflectoarelor.

Mai presus de toate stă latura emoţională a acestui joc, strâns legată de firul său narativ. Fără a intra în prea multe detalii, acţiunea din Valiant Hearts: The Great War are loc în timpul primului Război Mondial, obiectivul producătorilor fiind evidenţierea dramei provocate în rândul oamenilor de rând de un eveniment de asemenea proporţii. În centrul aventurii stau câteva personaje de diferite naţionalităţi, obligate să ia parte la un război pe care nimeni nu şi-l doreşte. Astfel, veţi avea ocazia de a trăi părţi ale experientei de front de ambele tabere ale conflictului, şi, din postura unei fiinţe umane, nu vă veţi putea stăpâni lacrimile în anumite momente.

Valiant Hearts The Great War

Echipa de la Ubisoft Montpellier a reuşit melanjul aproape perfect între reproducerea unor evenimente istorice (evidenţiate şi prin intermediul mini-enciclopediei incluse în joc, prin intermediul căreia pot fi aprofundate nişte amănunte legate de primul Razboi Mondial pe care mulţi dintre noi probabil că nu le cunoşteam) care au darul de a scoate în evidenţă atât tragediile acelor ani, cât şi unele momente umoristice, menite să mai descreţească frunţile. Acestea din urmă dau un farmec aparte jocului, întărind zicala conform căreia după furtuna vine şi vremea bună. Din păcate, în ceea ce priveşte istoria omenirii, s-a dovedit că acest ciclu nu se opreşte niciodată.

Latura umoristică este cimentată şi de stilul artistic ales de Ubisoft Montpellier pentru acest joc. Valiant Hearts: The Great War este realizat în stilul unui desen animat, o abordare cât se poate de potrivită pentru motorul grafic UbiArt Framework. De asemenea, este admirabil modul în care sunt reproduse dialogurile din joc, limbi precum franceza, germana sau engleza fiind reproduse într-un mod caricaturizat, câteodată exagerat, însă foarte potrivit pentru a reda trăirile unor momente precum cele pe care le întâlnim în Valiant Hearts. Şi, pentru a completa acest tablou tragicomic, trebuie menţionat că unul dintre eroii jocului este un căţel foarte simpatic, personaj croit perfect pentru a scoate în relief desele alternanţe dintre lumină şi umbră, caracteristice lui Valiant Hearts.

Valiant Hearts The Great War

Aminteam mai devreme despre gameplay şi despre cum acesta combină numeroase elemente din alte genuri. Este adevărat, în Valiant Hearts: The Great War regăsiţi mecanici de platforming, o puternică componentă de joc adventure cu puzzle-urile aferente, momente arcade (în care trebuie înfruntaţi diferiţi boşi sau pilotat un taxi nărăvaş), câteva quick time events (fără a deveni prea numeroase) şi chiar şi un pic de stealth. Niciuna dintre aceste influenţe nu este dusă la extrem, creând astfel o experienţă în care, după cum am zis, stările emoţionale trăite devin mai importante decât complexitatea gameplay-ului.

Valiant Hearts: The Great War este, cel puţin în opinia subsemnatului, unul dintre cele mai bune titluri lansate de Ubisoft vreodată, demonstrând încă o dată ca jocurile video, ca mediu de exprimare artistică, încep să se apropie de maturitate. În mâinile unor producători abili, acestea pot depăşi orice altă formă de divertisment atunci când vine vorba de modul în care alegi să prezinţi un fir epic plin de însemnătate, capabil să lase urme pregnante în memoria celor ce sunt dispuşi să-l asimileze.

Valiant Hearts The Great War

Părţi pozitive
  • reproducerea dramatismului caracteristic unui război
  • personajele principale
  • integrarea umorului
  • prezentarea grafică şi sonoră
  • combinarea mai multor elemente de gameplay
Părţi negative
  • pentru unii, trecerea gameplay-ului în planul secundar ar putea fi deranjantă
Urmărește Go4Games.ro pe Google News