Jocuri cu maşini 2013, cele mai tari jocuri cu maşini din 2013

| 11.12.2013
Jocuri cu maşini 2013, cele mai tari jocuri cu maşini din 2013

Ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul unui nou an: ce moment ar fi mai bun pentru realizarea unui top dedicat celor mai reuşite jocuri cu maşini lansate în 2013?

Din fericire, anul ce urmează să se încheie a fost destul de darnic în ceea ce priveşte această categorie de jocuri: am avut parte de titluri licenţiate, de jocuri cu masini originale, de arcade-uri nebune, de simulatoare serioase, de jocuri dedicate platformelor mobile, dar şi de giganţi precum Grand Theft Auto V.

Acestea fiind menţionate, haideţi să aruncăm o privire asupra topului nostru dedicat jocurilor cu maşini lansate în cursul acestui an şi să aflăm ce astfel de titluri merită toată atenţia.

Jocuri cu masini 2013


10. WRC 4 FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP
(Milestone)
PC/Xbox 360/PS3/PS Vita

Începem clasamentul cu WRC 4, jocul cu masini oficial al competiţiei FIA de raliuri. După cum ne-au obişnuit cei de la Milestone, nici WRC 4 nu rupe gura târgului, fiind totuşi un titlu decent pentru pasionaţii de raliu. Dezavantajele sale sunt eclipsate de licenţele prezente în WRC 4 (este totuşi un titlu oficial FIA), precum şi de preţul de achitiziţie relativ scăzut. În plus, este printre singurele titluri din lista de anul acesta care beneficiază de o versiune nativă pentru PlayStation Vita, deci îl puteţi folosi cu încredere pentru a câştiga trofee şi „în deplasare” .


09. MOTOGP 13
(Milestone)
PC/Xbox 360/PS3/PS Vita

Ştim, ştim, motocicletele nu sunt jocuri cu maşini de curse. Totuşi, să nu discriminăm bolizii numai pentru că au doar două roţi! La fel ca în cazul lui WRC 4, avem parte de un joc oficial al competiţie MotoGP, provenit chiar de la acelaşi producător. În traducere, nu vă aşteptaţi la miracole, MotoGP 13 fiind totuşi mulţumitor pentru cei care doresc să-l tăvălească pe Valentino Rossi pe unul dintre circuitele oficiale din MotoGP.


08. GRAND THEFT AUTO V
(Rockstar Games)
Xbox 360/PlayStation 3

GTA V este probabil cel mai nonconformist joc al acestui top. Are violenţă, crime, împuşcături şi limbaj neadecvat. Şi totuşi, titlul articolului se referă la jocuri cu maşini, iar, din acest punct de vedere, trebuie să recunoaştem că GTA V nu dezamăgeşte. Fie că alegeţi să personalizaţi una dintre maşinile din joc şi să o înscrieţi în numeroasele curse din single player, fie că vreţi să vă întreceţi cu milioane de alţi jucători în GTA Online, GTA V are câte ceva pentru fiecare. Dezavantaje? Nu are (încă) o versiune pentru PC, aşa că dacă vreţi să bucuraţi de GTA V aveţi nevoie de o consolă.


07. ASSETTO CORSA
(Kunos Simulazioni)
PC

A venit vremea să intrăm în categoria de jocuri cu maşini serioase. Adică simulatoare adevărate, recomandate celor care doresc o experienţă cât mai apropiată de realitate şi nu doar senzaţiile tari dintr-un titlu arcade. Primul pe listă este Assetto Corsa, o încercare demnă de laude a italienilor de la Kunos Simulazioni de a uzurpa tronul pe care se bat seriile Gran Turismo şi Forza Motorsport. Din păcate, Assetto Corsa nu este încă finalizat, fiind momentan disponibil prin intermediul programului Steam Early Access. Cu alte cuvinte, plătiţi un preţ destul de piperat pentru un produs nefinalizat, care momentan oferă doar o mână de circuite, maşini şi moduri de joc. Potenţialul jocului este însă imens.


06. REAL RACING 3
(Firemonkeys/Electronic Arts)
iOS/Android

Rămânem în aria jocurilor cu masini serioase, însă schimbăm platformele: Real Racing 3 este probabil cel mai reusit joc cu maşini pe care îl puteţi încerca pe platformele mobile bazate pe sistemele de operare iOS şi Android. Pe lângă faptul că oferă suficiente maşini şi circuite pentru un astfel de joc, marele avantaj oferit de Real Racing 3 este faptul că îl puteţi încerca fără să plătiţi nimic, download-ul de pe Google Play si AppStore fiind gratuit. Din păcate, modelul Free-to-play abordat de Real Racing 3 are şi părţi mai puţin plăcute, unele maşini şi optiuni avansate fiind ascunse în spatele microtranzacţiilor.


05. GRID 2
(Codemasters)
PC/Xbox 360/PS3

Alături de Electronic Arts, Codemasters este probabil cel mai constant producător atunci când vine vorba de jocurile cu maşini. An de an, primim titluri noi din seriile GRID, DiRT sau F1, GRID 2 deschizând oferta britanicilor din 2013. Deşi mai puţin realist ca predecesorul său, GRID 2 îşi face treaba foarte bine: avem parte de una dintre cele mai bune prezentări grafice din domeniu, un model de damage la care alte jocuri cu masini doar visează şi curse în splitscreen, chiar şi pe PC. Mai mult, preţul de achiziţie ar trebui să fie deja mic, iar utilizatorii de PS3 ce beneficiază de un abonament PS Plus vor putea descărca GRID 2 complet gratuit.


04. NEED FOR SPEED: RIVALS
(Ghost Games/Electronic Arts)
PC/Xbox 360/PS3/Xbox One/PS4

Se putea să avem un top dedicat jocurilor cu maşini din care să lipsească NFS? Nu prea. Ştim că o bună parte din fanii seriei nu sunt de acord cu direcţia în care au luat-o jocurile Need for Speed în ultima vreme; totuşi, cei cărora le-au plăcut cele mai recente titluri Hot Pursuit şi Most Wanted se vor simţi ca acasă şi în Rivals. În plus, dacă sunteţi fericitul posesor al unei console de generaţie nouă, trebuie să vă bucuraţi de engine-ul Frostbite 3 la rezoluţie FullHD. De asemenea, trebuie notat şi faptul că NFS: Rivals este momentan singurul joc cu maşini disponibil pentru PlayStation 4.


03. F1 2013
(Codemasters)
PC/Xbox 360/PS3

Dacă am început acest top cu jocuri cu masini licenţiate, atunci se cade ca şi podiumul să debuteze cu un astfel de titlu. După cum i-o spune şi numele, F1 2013 este titlul oficial al competiţiei FIA de Formula 1, jocul celor de la Codemasters oferind cam tot ce şi-ar putea dori un fan al Marelui Circ: toţi piloţii, toate echipele şi toate circuitele sezonului 2013, grafică bună acompaniată de o optimizare pe măsură, multiplayer, splitscreen şi multe altele. În plus faţă de versiunile anterioare, F1 2013 oferă şi posibilitatea de a juca alături de piloţi şi masini clasice (din anii ’80 şi ’90), pe circuitele care au făcut istorie în Formula 1.


02. FORZA MOTORSPORT 5
(Turn 10/Microsoft)
Xbox One

Iată-ne ajunşi şi la categorie grea în ceea ce priveşte topul nostru dedicat jocurilor cu maşini. Cel de-al cincilea joc al seriei Forza Motorsport marchează şi debutul noului Xbox One de la Microsoft, creaţia celor de la Turn 10 Studios lăudându-se cu caracteristici la care alte titluri abia visează: feedback-ul haptic prin intermediul impulse triggers (motoraşe de force feedback implementate direct în triggerele analogice ale controllerelor), parteneriatul cu Top Gear sau prezentarea grafică la rezoluţie 1080p şi 60 de cadre pe secundă. Dacă Microsoft nu se încăpăţâna să limiteze accesul la cele mai dorite maşini în spatele microtranzacţiilor, Forza 5 putea spera chiar la poziţia fruntaşă în acest clasament.


01. GRAN TURISMO 6
(Polyphony Digital/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 3

Varietatea este literă de lege atunci când vine vorba de cel mai recent joc  cu masini al seriei Gran Turismo: GT6 oferă nu mai puţin de 1200 de maşini licenţiate şi peste 30 de circuite pe care le putem încerca. Mai mult, noul Gran Turismo se laudă cu unul dintre cele mai realiste motoare de simulare fizică de pe piaţă, dar şi cu moduri de joc inedite cum ar fi Goodwood Festival of Speed, Eco Challenges (parcurgerea unei distanţe cât mai mari cu o cantitate limitată de combustibil) sau posibilitatea de a conduce un vehicul spaţial pe Lună!


Dacă mai aveţi sugestii în legătură cu alte jocuri cu maşini din 2013 care ar fi trebuit să fie incluse în acest clasament, nu ezitaţi să le împărtăşiţi cu noi folosind secţiunea de comentarii de mai jos. De asemenea, am vrea să aflăm care sunt pentru voi cele mai promiţătoare jocuri cu maşini ce urmează să fie lansate în cursul anului viitor.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News