Jocuri cu masini de curse – cine câştigă jocurilor cu masini de curse

| 19.12.2012
Jocuri cu masini de curse – cine câştigă jocurilor cu masini de curse

Când zici „jocuri cu masini de curse, automat gândul zboară la titlurile seriei Need for Speed sau la simulatoarele dedicate competiţiilor sportive de raliu sau Formula 1. Şi totuşi, pe lângă aceste jocuri „serioase”, un segment important al acestui gen este dedicat titlurilor arcade mai copilăroase, în stilul Mario Kart. Aici contează mai puţin caii putere şi realismul, în poleposition aflându-se buna dispoziţie şi distracţia rezultate în urma unei curse multiplayer.

Aşadar, motivaţi şi de faptul că acest sfârşit de an a fost extrem bogat în acest domeniu, ne-am hotărât să vă prezentăm în paralel trei jocuri cu masini de curse foarte recente: F1 Race Stars de la Codemasters, LittleBigPlanet Karting de la Sony şi United Front Games şi Sonic & All-Stars Racing Transformed de la SEGA.

F1 Race Stars

F1 RACE STARS vs. LITTLEBIGPLANET KARTING vs. SONIC & ALL-STARS RACING TRANSFORMED

După cum ştim, licenţa oficială Formula 1 se află în mâinile celor de la Codemasters, aceştia hotărând să lanseze două jocuri bazate pe această competiţie. Despre primul dintre ele – F1 2012 – am discutat deja; astăzi vom arunca o privire către F1 Race Stars, o alternativă la Marele Circ ce se doreşte a fi „fun”.

Jocul celor de la Codemasters oferă versiuni caricaturizate ale tuturor echipelor şi piloţilor din sezonul 2012 al Formulei 1, alături de circuite care mai de care mai trăznite, toate inspirate din traseele reale din F1. În redacţia Go4games ne-a sosit versiunea de PC a jocului (necesită activare prin Steam), F1 Race Stars fiind de asemenea disponibil şi pe Xbox 360 şi PlayStation 3.

LittleBigPlanet Karting

În schimb, LBP Karting are la bază extrem de populara serie LittleBigPlanet, alături de drăgălaşul ei erou de pluş: Sackboy. În loc de sărit de pe o platformă pe alta, Sackboy trebuie să concureze acum în curse de karting împotriva invadatorilor ce ameninţă bunul trai de pe Little Big Planet.

Jocul este produs de United Front Games, aceeaşi echipă din spatele mai vechiului ModNation Racers, şi oferă, pe lângă cursele propriu-zise, şi posibilitatea de a modifica aspectul personajelor şi al maşinuţelor, precum şi un foarte capabil editor de trasee. LittleBigPlanet Karting este disponibil în exclusivitate pentru PlayStation 3.

Sonic & All-Stars Racing Transformed

Ultimul titlu de pe lista noastră este Sonic & All-Stars Racing Transformed de la SEGA, un joc cu masini de curse dedicat eroilor din titlurile realizate de faimosul producător şi publisher nipon. După cum o spune şi numele, în prim plan se află ariciul Sonic şi prietenii acestuia, precum şi protagonişti din alte jocuri SEGA: Jet Set Radio, Crazy Taxi, Golden Axe etc.

Marea noutate adusă de Sonic & All-Stars Racing Transformed este posibilitatea de a concura cu ajutorul unor modele ceva mai speciale de kart-uri: acestea se pot transforma din maşină în avion sau barcă cu motor, în funcţie de traseele ce trebuie parcurse. În redacţie am primit la test un exemplar de Sonic & All-Stars Racing Transformed pentru PlayStation 3, la ora scrierii acestui articol jocul cu masini de curse fiind disponibil şi pentru consolele Xbox 360, Nintendo Wii U şi PlayStation Vita. O versiune de PC va fi lansată de asemenea în cursul anului viitor.

F1 Race Stars

GAMEPLAY

După cum aminteam mai devreme, în astfel de jocuri, distracţia ar trebui să primeze, iar acest lucru nu este posibil fără un gameplay de calitate. Din păcate, nu toţi cei trei concurenţi de astăzi punctează cum ar trebui la acest capitol.

Premiantul, de departe, este Sonic & All-Stars Racing Transformed, cu un control foarte bine pus la punct, bazat pe ideea de drift-uri (deosebit de importante pentru a putea aborda numeroasele curbe cu viteză optimă). Fiecare dintre personaje beneficiază de caracteristici diferite, iar circuitele excelează, mai ales când vine vorba de porţiunile abordate pe apă sau în aer (traseele sunt de asemenea inspirate de jocuri cu masini de curse din catalogul celor de la SEGA).

LittleBigPlanet Karting

Pe lângă distribuţia de bază, jucătorii pot debloca personaje secrete prin completarea anumitor probe din modul de joc Carieră. De asemenea, fiecare personaj beneficiază de un sistem de avansare în nivel, prin intermediul acestuia fiind deblocate mod-uri pentru kart-uri (unele axate pe manevrabilitate, altele pe viteză, acceleraţie etc.). Pe lângă cursele cu masini propriu-zise, există şi o serie de probe speciale foarte antrenante, în genul competiţiilor de drift, evitării de trafic etc.

Nu în ultimul rând, Sonic & All-Stars Racing Transformed se face remarcat prin seria foarte inspirată de power-up-uri ce pot fi culese şi folosite pe parcursul unei curse. Acestea nu sunt foarte numeroase, sunt uşor de utilizat şi, cel mai important, nu influenţează într-un mod drastic desfăşurarea unei întreceri: victoria este rezervată piloţilor cu sufientă îndemanare şi nu celor care abuzează de power-up-uri.

Sonic & All-Stars Racing Transformed

A două treaptă a clasamentului de jocuri cu masini de curse revine lui LittleBigPlanet Karting. La fel ca şi în cazul lui Sonic & All-Stars Racing Transformed, şi în LBP Karting există posibilitatea de a face drift-uri (prin intermediul unui buton dedicat), însă acestea nu sunt la fel de vitale precum cele din jocul celor de la SEGA. Din păcate, în ciuda posibilităţii de a personaliza kart-urile, modificările aduse acestora se limitează la nivelul vizual, toate maşinuţele pilotate de Sackboy comportându-se la fel.

Modul Story este realizat în maniera caracteristică a titlurilor LittleBigPlanet, cu o poveste extrem de copilăroasă care motivează aventurile motorizate ale lui Sackboy. Pe lângă cursele cu masini propriu-zise există şi o serie de întreceri speciale (deathmatch în arenă, raliuri, bătălii cu boşi), completarea acestor probe deblocând costume şi piese de kart noi. Un element distinctiv al curselor cu masini din LittleBigPlanet Karting este grappling hook-ul, necesar pentru a efectua unele salturi spectaculoase.

F1 Race Stars

Din păcate, power-up-urile din LittleBigPlanet Karting influenţează mult prea drastic desfăşurarea unei curse. Daca ai noroc să culegi anumite astfel de bonusuri, poţi trece în doar câteva secunde de pe ultimul loc direct în fruntea cursei. Nu o dată am pierdut cursa chiar înaintea liniei de sosire din cauza unor astfel de power-up-uri care au favorizat concurenţii mai lenţi.

Codaşul este F1 Race Stars, un joc cu masini de curseblocat oarecum între două idei de bază. Pe de-o parte, F1 Race Stars se doreşte a fi un kart racer arcade amuzant; pe de altă parte, fortaţi probabil de licenţa Formula 1, cei de la Codemasters au fost nevoiţi să adapteze jocul conceptelor mai serioase din competiţia sportivă reală. Astfel, F1 Race Stars nu dispune de drift-uri, jucabilitatea fiind serios afectată de această omisiune.

LittleBigPlanet Karting

De asemenea, power-up-urile sunt mult prea orientate către ideea de a provoca stricăciuni celorlalţi concurenţi, o maşină avariată putând fi reparată doar parcurgând porţiunile de circuit rezervate „boxelor”, de obicei mai lente decât traseele ideale. Nu în ultimul rând, există zone KERS, după parcurgerea căroră poţi beneficia de o scurtă perioadă de viteză mai ridicată.

Din toate acestea rezultă o experienţă de joc cu masini de curse mai degrabă frustrantă, dificultatea fiind de asemenea destul de crescută pentru un astfel de joc. Nu am avut probleme în a obţine rezultate bune în Sonic & All-Stars Racing Transformed sau LBP Karting; în schimb, în F1 Race Stars nu am reuşit să câştig nici măcar o cursă. Per total, F1 Race Stars este departe de conceptul de „fun” promovat de producători.

Sonic & All-Stars Racing Transformed

GRAFICĂ ŞI PREZENTARE

Grafica este o componentă extrem de importantă pentru un astfel de joc, mai ales că vorbim de titluri dedicate unei categorii de vârstă mai tinere. Pentru cei mici, un asemenea joc ar trebui să fie colorat şi atrăgător, cu un stil artistic bine închegat şi o componentă tehnică decentă, acestea din urmă putând aduce fani şi dintre gamerii maturi.

F1 Race Stars şi mai ales Sonic & All-Stars Racing Transformed stau foarte bine la aceste capitole, atât figurile miniaturizate ale piloţilor de Formula 1, cât şi personajele legendare ale jocurilor SEGA fiind foarte bine integrate în aceste titluri. Şi în ceea ce priveşte aspectul circuitelor F1 Race Stars se prezintă bine, acestea fiind versiuni ale traseelor reale, reimaginate într-o manieră puţin spus spectaculoasă. Şi mai bine stă situaţia în cazul lui Sonic & All-Stars Racing Transformed, unde fiecare traseu este inspirat din câte un joc SEGA, iar combinaţia de şosele, porţiuni aeriene şi medii acvatice face minuni.

F1 Race Stars

Grafic vorbind, LittleBigPlanet Karting rămâne în urmă, stilul artistic propus, deşi asemănător cu ce întâlneam în celelalte titluri ale seriei de jocuri cu masini de curse, fiind un pic cam… îndrăzneţ pentru categoria de vârstă căreia i se adresează jocul. Chiar şi pe mine, om trecut de mult de aceste vârste inocente, unele peisaje din joc mai degrabă m-au speriat decât să mă amuze. Ce-i drept, Sackboy rămâne foarte simpatic, un plus fiind adus şi de posibilitatea de a-l personaliza după cum vă doreşte inima.

În ceea ce priveşte sunetul, Sonic & All-Stars Racing Transformed iese cel mai puţin în evidenţă, existând riscul ca vocea comentatorului (realizată în stilul jocurilor de pe cabinetele arcade) să devină enervantă după un timp. Vocile şi replicile piloţilor miniaturizaţi din F1 Race Stars sunt amuzante, mai ales când reuşesc o depăşire, iar lui Sackboy şi prietenilor săi le-ar fi stat poate mai bine cu niste dialoguri vorbite într-o limbă inteligibilă (şi nu mormăiala à la Sims folosită în joc).

LittleBigPlanet Karting

MULTIPLAYER ŞI ALTE MENŢIUNI

Este demn de a fi menţionat faptul că toate cele trei jocuri prezentate oferă o multitudine de moduri de joc multiplayer, fie că vorbim de întreceri online sau de curse splitscreen, desfăşurate pe acelaşi PC sau consolă. Spre exemplu, toate modurile de joc din cele trei jocuri pot fi abordate local, alături de până la alţi trei prieteni, în splitscreen. Cursele cu masini pot deveni astfel mult mai interesante când doi jucători colaborează pentru îndeplinirea anumitor obiective.

În ceea ce priveşte F1 Race Stars, trebuie adus in discuţie un alt aspect deranjant: deşi am avut în test versiunea de PC a jocului, aceasta nu a permis niciun fel de personalizare a schemei de control, singura alegere lăsată la latitudinea jucătorului fiind folosirea tastaturii sau a unui controller.

F1 Race Stars

Nu puteam încheia o prezentare dedicată unui joc LittleBigPlanet fără a menţiona uneltele de editare caracteristice seriei, prezente şi în LBP Karting. Deşi cam complex pentru cei mici, editorul de niveluri din acest joc cu masini de cursepermite realizarea a tot felul de trasee şi nu numai (pot fi create chiar şi mici joculeţe fără legătură cu întrecerile de karturi). Toate aceste creaţii pot fi partajate online, numărul de circuite noi ce pot fi descărcate fiind puţin spus impresionant. De asemenea, LittleBigPlanet Karting este compatibil cu DLC-urile lansate pentru celelalte titluri ale seriei, costumele cumpărate deja putând fi folosite de Sackboy şi în acest joc.

CONCLUZIE

În ciuda popularităţii competiţiei reale de Formula 1, F1 Race Stars nu poate fi recomandat, mai ales când este comparat cu ceilalţi competitori din acest test: gameplay-ul său pur şi simplu nu aduce satisfacţia dorită.

Sonic & All-Stars Racing Transformed

LBP Karting poate fi o alegere bună pentru fanii universului LittleBigPlanet, mai ales dacă aveţi deja investiţi bani în costume pentru titlurile anterioare ale seriei. Totuşi, judecat strict ca un joc de curse, LittleBigPlanet Karting nu reuşeşte să impresioneze.

Sonic & All-Stars Racing Transformed este de departe cel mai bun titlu dintre cele trei jocuri cu masini de curseprezentate: atuurile sale sunt diferenţele evidente dintre personaje, grafica şi circuitele excelent realizate, precum şi varietatea adusă de comutarea între cele trei tipuri de vehicule. Aşadar, Sonic & All-Stars Racing Transformed se bucură de recomandarea noastră sinceră atunci când vine vorba de achiziţionarea unui joc de curse cu masini mai lejer, perfect pentru jucătorii de toate vârstele.

F1 Race Stars LittleBigPlanet Karting Sonic & All-Stars Racing Transformed

Voua ce jocuri cu masini de curse va plac?

Urmărește Go4Games.ro pe Google News