Simbolurile norocoase inspirate din mitologie, prezente și în cultura autohtonă (P)

Autor: Go4games | 29.04.2025
Simbolurile norocoase inspirate din mitologie, prezente și în cultura autohtonă (P)
Foto: Pexels

Legendele, miturile și basmele populare au fascinat oamenii dintotdeauna. Acestea oferă o perspectivă asupra culturilor locale, precum istoria, credințele, temerile, speranțele și multe altele.

De-a lungul istoriei, omenirea a căutat simboluri și obiecte despre care se credea că au proprietăți norocoase. Ideea simbolurilor norocoase își are originea în multe culturi de mii de ani. Nu există o origine exactă a momentului în care au fost concepute, dar au fost o parte fundamentală a sistemelor de credințe umane de-a lungul timpului.

Multe dintre aceste amulete norocoase sunt prezente și în jocuri. Trifoiul cu patru foi, potcoava sau dragonul protector sunt printre cele mai răspândite imagini-simbol ale speranței și norocului. În China, dragonii au fost mereu asociați cu protecția divină și cu puterea, iar în Europa medievală, potcoava devenise un scut invizibil care alunga spiritele rele.

De asemenea, există studii care demonstrează că talismanele norocoase și superstițiile pot declanșa o iluzie placebo –  un precursor al efectului placebo –  asupra oamenilor, amplificându-le încrederea și performanța prin simpla credință în puterea lor.

Se crede că tradiția purtării de amulete pentru protecție a început în Egiptul antic. Oamenii purtau talismane în formă de scarabei, considerați norocoși la acea vreme datorită asocierii lor cu zeul soarelui Ra. De asemenea, aceștia purtau și simbolul ankh – adică viața veșnică, pentru a se proteja de forțele malefice.

Armatele din multe culturi diferite foloseau simboluri metalice pentru protecție în timpul luptelor. Vulturii de bronz erau un simbol al norocului folosit de legiunile romane pe armuri și pe vârfurile sulițelor pentru a le aduce noroc în luptă. Războinicii nordici purtau pandantive cu ciocanul lui Thor pentru a invoca binecuvântări în perioadele de conflict. În secolul al XVIII-lea, în Europa, păpușile mici din metal cu fețe de heruvim erau oferite cadou soldaților pentru a-i proteja pe front.

Existau și simboluri specifice norocului pentru femei. Piesele în formă de semilună erau căutate în Grecia antică, deoarece zeița Diana era asociată cu Luna, făcând-o protectoare a femeilor. Un alt simbol din această cultură era capul de gorgonă – o creatură mitică având șerpi în păr. Se spunea că purtarea unei amulete a acestei creaturi îți oferea protecție împotriva răului.

Totodată, chinezii antici credeau că piatra de jad atrage energia pozitivă. Oamenii au început de atunci să poarte coliere și talismane de jad pentru a respinge spiritele rele. Monedele de bronz sau de aur erau, de asemenea, văzute ca un simbol al protecției și al prosperității.

Toate aceste obiecte poartă cu ele greutatea istoriei și esența culturilor din care provin. Adesea transmise din generație în generație, ele îți amintesc să crezi că undeva în lume, norocul este de partea ta.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News