AQIRYS Lyra review: Căști wireless pentru gaming și muzică

Autor: Adrian Popa | 09.01.2023
AQIRYS Lyra review: Căști wireless pentru gaming și muzică

Brandul românesc AQIRYS este recunoscut pentru produsele sale de gaming cu raport calitate-preț foarte bun. Marca a inclus anul trecut în portofoliu un dispozitiv care țintește un public ceva mai larg decât de obicei.

Căștile AQIRYS Lyra pot fi folosite, pe lângă gaming, pentru ascultat muzică, datorită egalizatorului dinamic auto-reglabil integrat. Acest lucru este sugerat și de numele care vine, evident, de la un instrument muzical.

Căștile vin cu un design elegant și nu strigă „Suntem niște căști de gaming!”, așa cum se întâmplă la majoritatea acestor dispozitive.

Lyra dispun de două microfoane, unul extern (pentru gaming) și altul, intern, pentru apelurile de voce. Microfonul extern poate fi detașat atunci când utilizatorul iese în public și folosește dispozitivul pentru muzică, podcasturi sau apeluri.

Căștile sunt disponibile în trei culori: negru, alb și roz. Am testat varianta neagră.

Cupele și banda care le unește sunt acoperite, în zonele în care iau contact cu capul, cu imitație fină de piele. În rest, Lyra sunt realizate în mare parte din plastic fin, plăcut la atingere. Singurele elemente care ies în evidență sunt două zone argintii la granița dintre bureți și cupe, precum și logo-urile AQIRYS, câte unul pe fiecare cască. Banda pentru cap, ajustabilă, este întărită, pe interior, cu metal, pentru o rezistență sporită.

Toate butoanele, mufele și microfonul detașabil se găsesc pe casca din stânga. Este vorba despre un buton On/Off, două de volum și unul pentru dezactivarea vibrațiilor dinamice.

Căștile Lyra pot vibra în funcție de ce se întâmplă în jocurile video rulate, iar pentru acest lucru dispun de un driver dedicat de 30 mm. Tot pe casca din stânga găsim jack-ul audio universal de 3.5 mm și mufa de încărcare care este, din păcate, micro-USB. Nu am înțeles de ce AQIRYS nu a optat pentru un conector USB-C, pe care îl folosește pe toate celelalte dispozitive din portofoliul său.

Butoanele de volum au și o altă funcție. Dacă sunt apăsate în același timp pot dezactiva luminițele, care pornesc automat de fiecare dată când căștile sunt pornite. Aș fi preferat să existe un buton special pentru dezactivarea completă a sistemului RGB. Un alt produs AQIRYS pe care îl folosesc și apreciez, mouse-ul wireless Polaris, are un astfel de element.

Luminițele sunt afișate în mai multe zone: pe logo-urile AQIRYS și în cercurile aflate pe fiecare cască. Tocmai deoarece aceste căști au fost gândite pentru a fi luate afară cred că AQIRYS trebuia să includă o modalitate prin care luminițele să poată fi dezactivate definitiv.

Căștile sunt pliabile pentru a ocupa mai puțin spațiu în geantă sau rucsac și dispun de o carcasă specială cu fermoar pentru protecție suplimentară în timpul transportului. Apreciez faptul că AQIRYS include în cutie toate accesoriile necesare (pe lângă cablul de încărcare), inclusiv un cablu audio și un prelungitor pentru acesta.

Căștile au o greutate de 260 de grame și sunt comode. Chiar și după sesiuni de purtare de două-trei ore nu le-am simțit ca pe o povară.

Performanțe bune în toate scenariile

Căștile AQIRYS Lyra dispun de difuzoare de 40 mm și oferă suport pentru tehnologiile Dolby Atmos, Windows Sonic (sunet spațial) și Tempest 3D Audio (pentru consolele Sony PS5).

Vă spun din start că aceste căști nu sunt pentru audiofili. Sunt foarte bune în jocuri video, dar doar bune pentru muzică. Nu există o aplicație dedicată din care să poată fi setate în detaliu, iar sunetele înalte pot fi deranjante pentru urechi la volum ridicat, deoarece tind să fie distorsionate. În schimb, basul este redat satisfăcător, simți că te înconjoară, iar sunetele joase și medii sunt redate corect și într-un mod plăcut.

Citește și: Bang & Olufsen Beoplay Portal review: Căști de gaming wireless high-end cu tehnologie ANC de excepție

În jocuri, AQIRYS Lyra se descurcă foarte bine. Sunetele sunt clare, bogate, iar în FPS-uri poți distinge clar pașii adversarilor. În World of Tanks m-am putut bucura din plin de conținutul audio adăugat recent: noile sunete făcute de tunuri, dar și cele produse de motoarele tancurilor.

Lyra se descurcă foarte bine și în convorbirile telefonice. Toți cei cu care am discutat mi-au spus că m-au auzit clar, fără întreruperi. Reciproca este, de asemenea, valabilă.

Căștile nu dispun de tehnologie ANC (active noise cancellation), dar cupele te izolează foarte bine de mediul exterior. Doar microfonul dispune de tehnologie de reducere a zgomotului de fundal.

Lyra oferă trei modalități de conectare la dispozitive: Bluetooth, prin intermediul unui receiver wireless de 2.4 GHz sau prin fir. Astfel, modelul este compatibil cu o gamă largă de dispozitive, precum smartphone-uri, PC-uri, televizoare, console PS sau Switch. Dacă doriți să le conectați wireless la PC-ul de gaming, vă recomand varianta prin receiver, deoarece veți beneficia de latență foarte mică (Ultra-Low-Latency Wireless).

Receiverul este mai complex decât cele pe care le vedem în mod normal la astfel de dispozitive. Are un LED care arată starea de conectivitate (roșu – căștile sunt deconectate, albastru deschis – conectate) și un buton On/Off.

Bateria cu capacitate de 1.000 mAh oferă o autonomie maximă de 27 de ore, cu vibrațiile și luminițele oprite. Încărcarea completă de la zero este destul de anevoioasă și se face în aproximativ 4 ore.

Concluzie

Nu sunt un utilizator foarte pretențios de căști și cred că sunt multe alte persoane de genul meu, care au nevoie de un model decent, cu preț care nu este foarte „piperat”, care se descurcă onorabil în multe scenarii de utilizare. Căștile AQIRYS Lyra sunt un astfel de produs, potrivit mai ales pentru gamerii casual care ascultă frecvent și muzică, în drum spre școală sau serviciu. Căștile oferă un sunet foarte bun în jocuri și performanțe peste medie când vine vorba de ascultarea de muzică.

Mă deranjează, însă, la acest dispozitiv, lipsa unui port USB-C. De fiecare dată când vreau să încarc Lyra trebuie sa caut cablul micro-USB pe care îl mai folosesc frecvent doar pentru acest dispozitiv.

Căștile pot fi achiziționate în acest moment din marile magazine online la prețul de aproximativ 280 de lei.

AQIRYS Lyra – caracteristicile tehnice principale:

Bluetooth: 5.0

Frecvenţe: 20-20.000 Hz

Difuzoare: 40 mm (plus difuzor pentru vibrații de 30 mm)

Microfoane: 2 (unul pentru gaming și altul pentru apeluri)

Conectivitate: Bluetooth, receiver de 2.4 GHz, jack audio de 3.5 mm

Capacitate baterie: 1.000 mAh

Autonomie muzică: 27 de ore (cu vibrațiile și luminițele dezactivate).

ANC: Nu

Greutate: 279 g

Părţi pozitive
  • Design curat, elegant
  • Autonomie foarte bună
  • Calitate a sunetului bună, atât în jocuri cât și în alte scenarii
  • Sunt disponibile multe opțiuni pentru conectarea la dispozitive (Bluetooth, wireless, wired)
Părţi negative
  • Vin cu conector micro-USB
  • Lipsește o modalitate prin care poți dezactiva definitiv luminițele
Urmărește Go4Games.ro pe Google News