Vești proaste pentru gameri: TSMC se pregătește să mărească semnificativ prețurile

Autor: Adrian Popa | 23.11.2022
Vești proaste pentru gameri: TSMC se pregătește să mărească semnificativ prețurile
Foto: Profimedia Images

TSMC, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de semiconductori, se pregătește să mărească semnificativ prețurile la plăcuțele semiconductoare de 3 nm, potrivit surselor publicației DigiTimes. Compania taiwaneză este lider în domeniul procesului de fabricație pe 3nm.

Asta înseamnă că procesoarele și plăcile video high-end din generațiile viitoare, folosite în dispozitivele de gaming, vor fi mai scumpe.

TSMC produce cipuri pentru clienți importanți, precum Apple, AMD sau Nvidia, iar produsele de la aceste companii vor costa mai mult anul viitor. Asta în condițiile în care prețurile la unele componente, precum plăcile video Nvidia GeForce RTX 4090 (care folosesc un proces de fabricație pe 5 nm), sunt deja foarte mari.

După cum se vede în graficul de mai sus, prețul la plăcuțele semiconductoare de 5 nm a ajuns la 16.000 de dolari, față de 10.000 de dolari în cazul celor de 7 nm. Cele de 3 nm vor costa peste 20.000 de dolari.

Șeful Nvidia, Jensen Huang, a spus deja că acesta este unul dintre motivele pentru care prețurile la plăcile video nu vor scădea în perioada următoare. Un alt motiv este că legea lui Moore nu mai este valabilă, potrivit lui. „Legea lui Moore este moartă. Și abilitatea Legii lui Moore de a livra de două ori performanța la același cost sau aceeași performanță la jumătate de cost, la fiecare an și jumătate, nu mai există”, a explicat Huang.

Legea respectivă spune că numărul de tranzistori care pot fi plasați pe un circuit integrat se dublează aproximativ la fiecare doi ani.

Nvidia a lansat RTX 4090 la prețul de 1.600 de dolari și RTX 4080 la prețul de 1.200 de dolari.

Cea mai avansată placă video de la AMD, Radeon RX 7900 XTX, va fi disponibilă la prețul de 1.000 de dolari și va concura direct cu RTX 4080.

Sursa: DigiTimes

Urmărește Go4Games.ro pe Google News