The Raven Legacy of a Master Thief Review: policier în episoade

| 30.08.2013
The Raven Legacy of a Master Thief Review: policier în episoade

De ceva vreme, în peisajul jocurilor video, a început să se impună moda “season pass”-ului, prin intermediul căreia clienţii sunt rugaţi/obligaţi să plătească în avans pentru un pachet ale cărui componente urmează să le primească în timp, episodic. DLC-uri pentru jocuri precum Call of Duty: Black Ops 2 sau BioShock Infinite sunt oferite în acest regim, modelul fiind aplicat chiar şi pentru titluri “complete”, cum ar fi excelentul The Walking Dead de la Telltale Games.

Sub aceeaşi umbrelă se aşează cuminte şi The Raven: Legacy of a Master Thief, cea mai recentă creaţie a studioului King Art. Şi, deşi jocul este oferit sub forma unui pachet de trei episoade (dintre care doar primele două au fost lansate până în acest moment), The Raven: Legacy of a Master Thief abordează o formulă mult mai clasică decât The Walking Dead. Astfel, în timp ce Telltale s-au inspirat din titluri precum Heavy Rain, implementând secvenţe quick time şi mai multe fire ale poveştii, King Art s-a limitat la a realiza un adventure point’n’click clasic.

The Raven Legacy of a Master Thief

Şi, având în vedere că interactivitatea nu este tocmai punctul forte al acestui gen, The Raven: Legacy of a Master Thief trebuie să se bazeze pe alte două elemente vitale pentru un adventure de calitate: latura narativă (poveste şi personaje) şi puzzle-urile. Din fericire, la ambele capitole, jocul celor de la King Art se descurcă onorabil.

Acţiunea are loc în anii ’60, povestea învârtindu-se în jurul hoţului supranumit The Raven, care, după o perioadă de absenţă, reapare în prim plan, jefuind British Museum. Jucătorii intră în pielea lui Anton Jakob Zellner, ofiţer al poliţiei elveţiene, trimis să ofere asistenţa inspectorului Nicolas Legrand, însărcinat la rândul său cu identificarea şi capturarea acestui misterios Raven.

The Raven Legacy of a Master Thief

Povestea concepută de King Art a fost gândită drept un evident tribut la adresa romanelor scrise de Agatha Christie, unele locaţii (cum ar fi trenul Orient Express) sau personaje (chiar Zellner, care aduce aminte de Hercule Poirot) fiind exemple elocvente în acest sens.

Mai important este însă că firul epic nu este previzibil, numeroase întorsături de situaţie făcându-şi apariţia pe parcurs. Nu vă închipuiţi momente hollywoodiene pline de spectaculizitate; în limitele genului adventure însă, The Raven: Legacy of a Master Thief se descurcă destul de bine. Producătorii promit chiar că vom avea ocazia de a juca şi din postura misteriosului Raven, însă această porţiune a jocului nu-şi face apariţia în primul episod (singurul pe care l-am putut finaliza până la ora redactării acestui articol).

The Raven Legacy of a Master Thief

Celălalt element care poate ridica pe culmi un joc adventure (sau îl poate distruge) este reprezentat de puzzle-uri. De multe ori enigmele gândite de producători nu au nici cel mai fin suport logic, rezultând frustrare, apelarea la soluţii de pe internet sau, în cel mai rău caz, abandonarea definitivă a jocului. Din fericire, nu este cazul lui The Raven. Puzzle-urile concepute de King Art sunt logice, însă şi destul de simpliste, lăsând impresia că jocul merge câteodată pe pilot automat.

Mai există şi câteva probleme cauzate de bug-uri: uneori hotspot-urile repartizate unor obiecte interactive (porţiunile de ecran pe care se poate face click) nu apar acolo unde ar trebui sau îşi schimbă poziţia în mod haotic (lucru evident atunci când apelezi funcţia ajutătoare de evidenţiere a obiectelor interactive). De asemenea, rutinele de pathfinding ale lui Zellner nu sunt tocmai finisate, câteodată eroul alegând cele mai complicate rute pentru a ajunge acolo unde jucătorul face click, blocându-se dese ori în elementele de decor.

The Raven Legacy of a Master Thief

Pe de altă parte, The Raven: Legacy of a Master Thief beneficiază de unele dintre cele mai ridicate valori de producţie pe care le-am întâlnit în ultima vreme într-un titlu adventure: grafica detaliată este realizată complet tridimensional, personajele arată destul de bine (mai puţin atunci când camera se apropie pentru prim planuri), iar vocile (cu tot cu accentele specifice) sunt reuşite.

Aşadar, mai ales dacă sunteţi fani ai aventurilor point’n’click, The Raven: Legacy of a Master Thief n-ar trebui să treacă neobservat. Totuşi, chiar dacă jocul este disponibil pe Steam, vă recomand să vă orientaţi către alte surse pentru achiziţie, cum ar fi Green Man Gaming (www.greenmangaming.com), de unde îl puteţi obţine la preţuri mai convenabile.

The Raven Legacy of a Master Thief

Părţi pozitive
  • gameplay point’n’click clasic
  • poveste şi personaje cu potenţial
  • grafică şi voci de calitate
  • puzzle-uri logice
Părţi negative
  • dificultate destul de scăzută
  • unele bug-uri
Urmărește Go4Games.ro pe Google News