Atlas OS este o versiune open source de Windows 10 pentru gameri

Autor: Adrian Popa | 03.01.2023
Atlas OS este o versiune open source de Windows 10 pentru gameri

O echipă de dezvoltatori a anunțat Atlas OS, o versiune de Windows 10 pentru gameri sau platforme hardware cu caracteristici tehnice mai slabe.

Atlas OS este open source și oferă, potrivit creatorilor săi, mai multe cadre pe secundă în jocuri și latențe mai mici. Sistemul de operare este potrivit atât pentru PC-uri high-end cat și pe cele low-end, susțin dezvoltatorii.

Platforma rulează mult mai puține procese în fundal comparativ cu Windows 10 21H1: 35 vs 185. Mai mult, Atlas OS ocupă mai puțin spațiu, pune accent pe intimitatea datelor și are telemetria dezactivată.

Totodată, pentru funcționarea sistemului de operare necesarul de memorie RAM disponibilă a fost redus de la 1,5 GB la 600 MB. În același timp, latența proceselor a fost redusă de la 3,09 la 2,55 ms.

Totuși, pentru a prioritiza gamingul, echipa din spatele Atlas OS a dezactivat și unele servicii importante, inclusiv de securitate, descrise pe site-ul proiectului ca fiind „bloatware”. Sistemul de operare nu mai dispune de servicii precum Trusted Platform Module (TPM), BitLocker, Windows Defender, Voice Recognition sau Restore Points & System Reset.

Citește și: Microsoft: Dacă modifici aceste 2 setări în Windows 11, jocurile vor merge mai bine

Rămâne ca utilizatorii să decidă dacă securitatea merită sacrificată pentru puțin mai multă viteză, în condițiile în care Windows 10 este deja o platformă matură și apreciată pentru gaming. Atlas OS ar putea fi, însă, o soluție pentru PC-urile vechi, folosite pentru activități secundare.

Pe segmentul de gaming, va mai trece mult timp pană când Windows 10 va fi depășit de o altă platformă. Pe Steam, de exemplu, sistemul de operare avea o cotă de piață de 65,42% în decembrie 2022, potrivit Valve. Windows 11 se află pe poziția a doua la mare distanță, cu o cotă de piață de 28,42%.

În clipul video de mai jos puteți vedea cum rulează Atlas OS pe un laptop vechi:

Urmărește Go4Games.ro pe Google News