Cât de realist este jocul Call of Duty: WWII? Un cunoscut istoric îi dă o notă (VIDEO)

Autor: Adrian Popa | 18.05.2023
Cât de realist este jocul Call of Duty: WWII? Un cunoscut istoric îi dă o notă (VIDEO)

James Holland, un cunoscut istoric specializat în al Doilea Război Mondial, a analizat unul dintre cele mai faimoase jocuri video bazate pe marele conflict armat.

Jocul Call of Duty: WWII, dezvoltat de Sledgehammer Games și publicat de Activision, a fost lansat pe piață în 2017. Canalul Penguin Books UK de pe YouTube l-a invitat pe autor să joace titlul și să îi dea o notă la final.

În primul rând, Holland, care nu pare să fie familiarizat cu consolele video, apreciază grafica din Call of Duty: WWII. Istoricul joacă scena debarcării din Normandia. Potrivit lui Holland, titlul redă corect elemente care sunt greșite în unele filme. De exemplu, obstacolele de pe plajă numite „sparanghelul lui Rommel” sunt orientate în direcția corectă, spre deosebire de cele din filmul „Saving Private Ryan”.

„Sparanghelul lui Rommel”

Istoricul precizează și faptul că în joc, la fel ca în bătălia reală de acum 80 de ani, soldații nu mai doresc să plece de lângă obiectele după care s-au ascuns pe plajă, îngroziți de tirul germanilor. Holland ne readuce aminte că debarcarea din Normandia nu a fost foarte sângeroasă pe toate cele cinci plaje pe care a avut loc, ci doar pe Plaja Omaha, unde au murit 2.400 de soldați americani.

Autorul a observat, însă, soldați germani la baza dealului, ceea ce este probabil greșit. De ce ar fi stat acolo când puteau fi mai în siguranță în vârful dealului? Totodată, apar tranșee germane la baza dealului, care nu au existat în realitate pe Plaja Omaha în Ziua-Z.

Citește și: Simulare: Ar fi putut un escadron de avioane F-35B să câștige singur Bătălia Angliei în 1942? – VIDEO

Totuși, tranșeele germane, armele și detaliile din ele au fost redate realist de către dezvoltatori, potrivit autorului. Buncărele arată, de asemenea, ca cele reale, la fel și plasele de camuflaj de pe ele.

James Holland observă că uniformele unor soldați americani nu sunt cele corecte. Ceva mai încolo, istoricul apreciază faptul că țeava unei mitraliere germane MG 42 s-a înroșit din cauza focului intens. Acest lucru se întâmplă în realitate, deoarece modelul respectiv poate trage 25 de gloanțe pe secundă.

În concluzie, autorul crede că jocul a redat destul de bine evenimentele din 6 iunie 1944. Totuși, Holland spune că rețeaua de buncăre de pe Plaja Omaha nu era atât de dezvoltată ca în joc, existând mai puține astfel de fortificații.

Nota primită de Call of Duty: WWII de la expertul în al Doilea Război Mondial? Destul de mare: 8 din 10.

Foto: YouTube/Penguin Books UK

Urmărește Go4Games.ro pe Google News