LEGO Lord of The Rings Review: un cub să le stăpânească pe toate

| 04.12.2012
LEGO Lord of The Rings Review: un cub să le stăpânească pe toate

Deja adaptările LEGO după licenţe celebre nu mai sunt o noutate în lumea jocurilor, adresându-se în special copiilor, dar şi adulţilor infantili, părinţilor şi fanilor diverselor serii. Niciodată nu s-a cerut prea mult de la ele, dar un anumit nivel de calitate trebuie să existe dacă nu vrei ca puştiul de 10 ani să arunce cu gamepad-ul şi să-ţi spargă televizorul de nervi.

Ca de obicei, există posibilitatea jocului cooperativ on the fly, iar un al doilea participant poate intra şi ieşi din acţiune fără probleme şi fără consecinţe asupra gameplay-ului. Evident, e mai interesant să ai un partener uman, mai ales că nivelurile sunt gândite să le revizitezi dacă vrei să ai 100% completare.

LEGO Lord of The Rings

În mod plăcut surprinzător, toată aventura Frăţiei Inelului a fost acoperită într-un singur joc, conţinând toate elementele marcante ale aventurii lui Frodo şi ale însţitorilor lui. Fiecare personaj, de la Frodo, Sam, Merry, Pippin şi continuând cu Legolas, Aragorn, Gimli, Gandalf şi toţi ceilalţi vin cu abilităţi dedicate şi nivelurile au puncte pe care nu le poţi rezolva fără prezenţa unui erou anume.

Evident, povestea nu este deloc o noutate, iar jocul se străduieşte să păstreze linia filmului cât mai bine, păstrând în acelaşi timp şi umorul pentru care seria LEGO a devenit cunoscută. De altfel, în ce alt joc închizi Ring Wraith-urile în toaletă şi blochezi uşa cu mătura, iar Boromir este omorât de o banană? Evident, fanii înrăiţi vor trata asemenea momente ca pe o blasfemie, dar altfel nici n-ai putea să iei cât de cât în serios replicile şi acţiunea venind din partea unor personaje alcătuite din blocuri pătrate.

LEGO Lord of The Rings

Şi mediul de joc reproduce filmul, de la petrecerea lui Bilbo din Shire până la zidurile Rivendell-ului şi mai departe în pustiul dinspre Mordor, mlaştinile şi peştera cu fantome sau muntele Doom. Lucrurile nu prea arată ca o lume LEGO, dar nu e neapărat o problemă pentru că e vorba mai mult de recrearea atmosferei (din care nu lipseşte totuşi plăcerea de a distruge structuri pentru bănuţii bonus).

Pe de altă parte, familiaritatea licenţei şi a personajelor lucrează împotriva lor; doar dacă ai trăit într-o peşteră în mijlocul pustietăţii în ultimii 10 ani nu ai văzut, citit sau auzit despre Lord of the Rings, astfel că dispare emoţia descoperirii finalului poveştii. Totul se bazează pe dependenţa pe care o creează distrugerea mediului de joc şi eventuala rezolvare a puzzle-urilor şi a misiunilor secundare care să-ţi permită să ajungi la 100%. Dacă nu ai asemenea ţeluri însă, vei trece pur şi simplu prin niveluri, mai râzi pe alocuri şi mai des protestezi la adresa problemelor de control şi cameră.

LEGO Lord of The Rings

Ca toate jocurile LEGO de până acum, portarea vine obligatoriu cu nevoia de a folosi un controller. Meniurile sunt orientate în jurul selectării mai multor personaje în cursul aceluiaşi nivel, trebuie să ţopăi mult şi să îndeplineşti acţiuni într-un anume fel, iar tastatura şi mouse-ul încă n-au devenit un element de luat în seamă pentru producători.

Chiar şi cu un controller ataşat tot mai există probleme în special când vine vorba de salturi, fie de pe o platformă pe alta sau pe florile-trambulină sau când trebuie să împingi diverse cuburi pentru a declanşa un anumit eveniment. Reluarea unor secvenţe de nenumărate ori din cauza acestor nesiguranţe nu ajută deloc la o experienţă simpatică, iar pentru copii e mai mult cauză de urlete decât de râsete.

LEGO Lord of The Rings

Aşa cum era de aşteptat, grafica vine decorată cu personajele LEGO tipice, figurile fiind însă foarte bine desenate şi ajutate de vocile actorilor originali, de replicile luate direct din film şi de coloana sonoră atât de bine cunoscută. Prea mult detaliu vizual nu există în mediul de joc, dar contează mai mult atmosfera şi prea puţin te uiţi în jurul tău când e vorba despre ceva de distrus.

LEGO The Lord of the Rings reuşeşte foarte bine să adune cele trei filme într-un singur joc care nu sare peste nicio scenă memorabilă (fără să aducă şi ceva umor specific). Cu muzică, dialoguri şi voci originale, avem de-a face cu un titlu care să atragă atenţia fanilor şi a copiilor care poate încă n-au descoperit aventurile lui Frodo. Evident, apar aceleaşi probleme de portare ca şi în restul titlurilor LEGO şi camera nu e pregătită să facă faţă, iar în plus ai neapărat nevoie de un controller pentru un răspuns decent al comenzilor. Amuzant, dar cu nimic deosebit faţă de alte jocuri LEGO cu licenţe celebre.

LEGO Lord of The Rings

Părţi pozitive
  • poveste cunoscută, dar spusă bine
  • multe secrete de descoperit
Părţi negative
  • cam plictisitor dacă nu joci în doi
  • probleme de control şi cameră
  • fanii înrăiţi ar putea critica abordarea umoristico-ironică a unor momente
Urmărește Go4Games.ro pe Google News