Pachinko – Cum se joacă celebrele păcănele japoneze

Autor: Alex Manole | 01.09.2021
Pachinko – Cum se joacă celebrele păcănele japoneze

Japonia continuă să fie un exemplu în administrarea cazurilor de corupție, politicianul nipon Tsukasa Akimoto fiind condamnat la 4 ani de închisoare și amendat cu suma primită pentru că a luat aproape 70,000 de dolari mită de la o companie de jocuri de noroc din China. Pentru cei care nu știu, jocurile de noroc sunt ilegale pe suprafața Japoniei, cu excepția faimosului joc Pachinko.

Pachinko (パチンコ) este un aparat de jocuri japonez, folosit în mod tradițional ca o sursă de divertisment și ca un aparat de pariuri. Asemănător la aspect cu sloturile tradiționale, acesta poate fi ușor de identificat de oricine a pășit într-un cazino vestic. Diferențele principale stau în modul de joc și în acordarea premiilor.

Saloanele de Pachinko din Japonia seamănă cu orice sală de jocuri, iar sunetele care vin dinăuntru vor fi și ele cunoscute amatorilor de jocuri de cazino. Gălăgioase, luminoase și pline de oameni în diverse stadii de agitație si ebrietate, saloanele de Pachinko au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani.

Pachinko – Păcănele japoneze

Jiro Arita (politician, om de afaceri), Ashinoya Gangyoku (actor, comediant), Fujiura Ko (poet, compozitor), Hiroshi Miyazaki (compozitor), Otani Fujiko (scriitoare, critic literar), Yoshida Ken’ichi (scriitor, critic literar) jucând Pachinko in 1951

Numele Pachinko vine de la sunetul scos de aparate, transcris fonetic pəˈtʃɪŋ „Pa-chin”, însoțit de sufixul diminutiv „ko”. Sunetul „pachin” este asociat aplauzelor (pachi-pachi) și artificiilor. Astfel, numele reprezintă ceva distractiv, incitant la aplauze, dar nu destul de semnificativ cât să ocupe tot interesul jucătorilor.

Primele aparate au fost create în anii 1920 ca un joc pentru copii numit „Jocul Corinth”. Acestea au fost inspirate de biliardul japonez popularizat în acea perioadă, și pe parcursul anilor ’30 s-au răspândit prin Japonia. Toate saloanele de pariuri s-au închis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar s-au redeschis imediat după încetarea războiului.

Istoria legală a aparatelor Pachinko este similară cu cea a sloturilor din vest. Pentru o perioadă de timp, din cauza restricțiilor legale, singurii care operau cazinouri și alte centre de Pachinko erau membrii mafiei locale – în cazul acesta, membrii Yakuza.

Lucrurile s-au schimbat când statul a realizat că poate strânge sume semnificative de bani dacă taxează industria.

Cum se joacă Pachinko

Pachinko este cel mai popular joc de noroc din Japonia

Ca să câștigi la Pachinko trebuie să te familiarizezi cu o altă strategie decât pentru sloturile Americane și Europene. În primul rând, sistemul de joc este aproape total diferit, cu mici excepții precum acordarea de rotiri gratuite.

Ca să joci, trebuie să cumperi un număr de bile de metal care vor fi ulterior introduse în aparat. Pasionații de Pachinko recomandă intre 500 și 1000 de bile per sesiune de joc, cu un minim de 250, pentru a evita situația în care rămâi fără bile și mai dorești să joci în continuare. Bilele pot costa intre 1 yen și 100 de yeni, și țin locul monedelor din jocurile vestice.

Odată ce jocul pornește, bilele sunt încărcate în aparat. Jucătorul trage de o manetă care introduce bilele în ecranul de joc, iar acestea au șansa să ajungă într-o serie de găuri special desemnate, urmând un proces asemănător unui joc de Pinball.

Scopul jocului este de a introduce cât mai multe bile în gaura de colectare, jucătorul putând ulterior să schimbe bilele pe alte premii.

Context legal & contribuția la bugetul de stat

Sălile de joc sunt la fel de pline ca și cazinourile autohtone

Aici intervine situația legală unică a Japoniei când vine vorba de jocurile de noroc. Chiar dacă Japonia este una din puținele națiuni care permite parierea la cazinourile online din alte țări, cazinourile fizice sunt ilegale pe toată suprafața țării.

Aparatele de Pachinko sunt legale deoarece guvernul le consideră surse de distracție, și nu dispozitive de pariuri. Conform legii, bilele de Pachinko nu pot fi schimbate direct în bani sau scoase din cazino.

Din acest motiv, cazinourile și saloanele de Pachinko au dezvoltat o metodă de a ocoli legile de rigoare și de a le oferi premii jucătorilor care își doresc asta. Astfel, ei au introdus așa-numitele „jetoane pentru premii speciale”.

Procedura de obținere a premiilor în bani este următoarea:

1 Jucătorul câștigător schimbă un număr de bile, primind la schimb un număr de jetoane speciale. Acest lucru este legal, așa că se practică în incinta cazinoului.

2 Câștigătorul ia jetoanele speciale și părăsește cazinoul, căutând un vânzător special situat în afara incintei.

3 Vânzătorul special, neasociat oficial cu proprietarii cazinoului, schimbă jetoanele în bani sau premii de altă natură.

4 La sfârșitul zilei, operatorul special vinde jetoanele înapoi cazinoului la același preț pe care l-au avut premiile.

Chiar dacă nu sunt asociați oficial din punct de vedere legal, atât proprietarii cazinoului cât și vânzătorii speciali au de câștigat, ambii făcând un profit. În mod interesant, chiar dacă guvernul știe de această practică, autoritățile nu intervin niciodată deoarece industria Pachinko contribuie în medie peste 4% la bugetul anual de stat.

Cât despre premiile oficiale, acestea constau de obicei în doze de suc, biciclete, televizoare sau obiecte ieftine din plastic – pixuri, ceasuri de mână, brichete. Recent, a început să fie popular și un alt tip de premiu, și anume un lingou de aur de 0.5 grame.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News