Call of Juarez Gunslinger Review: distracţie în stil western

| 14.06.2013
Call of Juarez Gunslinger Review: distracţie în stil western

Acum ceva timp scriam o recenzie despre Call of Juarez, un joc shooter western ambiţios şi foarte serios. La şapte ani distanţă, mă regăsesc în poziţia de a scrie un review despre cel de-al patrulea joc din serie, Call of Juarez: Gunslinger.

CoJ: Gunslinger reprezintă revenirea seriei la Vestul Sălbatic după ce jocul cu numărul trei, Call of Juarez: The Cartel a încercat să prezinte o poveste din era noastră, eşuând într-un mod ruşinos în a oferi o experienţă de joc plăcută. Faptul că noul Call of Juarez are loc în Vestul Sălbatic pare o revenire la rădăcini, însă în privinţa stilului de joc şi a poveştii, Gunslinger are o abordare diferită şi totodată foarte interesantă în mediul actual de gaming.

Call of Juarez Gunslinger

Gunslinger prezintă povestea de curaj şi răzbunare pe care temutul vânător de recompense Silas Greaves, ajuns la vârsta de 62 de ani, o relatează într-un bar, la un pahar de whisky alături de câţiva necunoscuţi. Jocul este practic o reprezentare vizuală a spuselor naratorului, care, pe de o parte îşi aminteşte experienţe, iar pe de alta le condimentează cu lucruri care îl fac să pară cel mai important bandit al perioadei, lucru ce devine din ce în ce mai neverosimil pe măsură ce povestea avansează.

Pe tot parcursul jocului, care e structurat pe capitole ce reprezintă diferite momente din viaţa protagonistului, jucătorul experimentează aventurile lui Silas şi, în acelaşi timp, asistă la discuţia din bar, vocea povestitorului putând fi auzită la tot pasul, de multe ori relatând ceea ce urmează să se întâmple sau explicând ceea ce tocmai s-a întâmplat. Foarte interesante sunt momentele în care spusele lui Silas sunt puse sub semnul întrebării de către partenerii de discuţie din motive de incoerenţă sau lipsă de acurateţe istorică, iar naratorul este nevoit să schimbe elemente din poveste sub diferite pretexte precum “am vrut să văd dacă mai sunteţi atenţi”.

Call of Juarez Gunslinger

De multe ori situaţiile pe care Greaves şi le “aminteşte” îl pun chiar şi pe el în dificultate, fiind nevoit să inventeze minuni pentru a ieşi din situaţiile în care s-a introdus în amintirile sale de multe ori neadevărate. Aceste situaţii modifică de multe ori structura nivelului – spre exemplu Silas se poate trezi înconjurat de indieni într-o groapă fără ieşire, ca prin minune să apară un set de scări ce-i permit să iasă. Alt moment amuzant este când doi dintre partenerii de discuţie de la masă descriu, pe rând, felul în care s-a petrecut un jaf armat şi modul în care au fost prinşi bandiţii, după care Silas povesteşte varianta sa. Evident, fiecare povestitor cunoaşte alt scenariu iar situaţia oferă jocului un caracter ilar.

De fapt, umorul este la tot pasul – Call of Juarez: Gunslinger, spre deosebire de predecesoarele sale, nu este un joc care se ia în serios. În fond, este vorba despre o poveste amuzantă, plină de neadevăruri, dar narată de un personaj care totuşi reuşeşte să creeze o legătură strânsă cu jucătorul şi oferă jocului o personalitate aparte.

Call of Juarez Gunslinger

Iar povestea în sine şi modul superb în care este narată face din acest joc o experienţă frumoasă, deşi din punct de vedere al gameplay-ului jocul este pur şi simplu un poligon de tragere ambulant. Mergi tot înainte şi ucizi toţi inamicii ce îţi apar în cale timp de aproximativ 5 ore, cât durează campania. Şi cu toate astea, felul în care naratorul este alături de jucător te determină să continui tot mai mult pentru a vedea ce mai născoceşte. Şi născoceşte multe – intră în contact cu cei mai cunoscuţi proscrişi din istorie, precum Billy the Kid, Jesse James, Newman Haynes Clanton sau Butch Cassidy.

Ca mecanică de joc, Gunslinger este un FPS clasic cu câteva elemente de personalizare a abilităţilor (sistem de experienţă bazat pe punctajele obţiunute ucigând inamici) şi un mod de “concentrare” care permite încetinirea timpului pentru 3-4 secunde.

Call of Juarez Gunslinger

Pe parcursul jocului întâlnim şi câteva quick-time event-uri care, dacă sunt executate corect, permit decimarea rapidă a inamicilor dintr-o secţiune de nivel. Dacă nu, jucătorul va trebui să ţintească manual, ceea ce se poate dovedi o reală provocare atunci când Silas este înconjurat de 10 inamici furioşi. Jocul declanşează din când în când (automat) şi o abilitate prin care Silas se poate feri de un glonţ în slow-motion, acest lucru întâmplându-se atunci când personajul este rănit iar glonţul ar duce la moartea personajului.

În joc există trei tipuri de arme de foc: revolvere, carabine şi shotgun-uri. De asemenea dinamitele sunt la ordinea zilei, pe post de grenade, iar din când în când Silas descoperă şi câte un amplasament de mitralieră cu (gloanţe infinite).

Call of Juarez Gunslinger

Fiind un western, Gunslinger prezintă şi secvenţe de duel care necesită într-adevăr concentrare din partea jucătorului. Pentru a câştiga un duel trebuie controlată atât poziţia mâinii lui Silas (să fie întotdeauna cât mai aproape de revolver) cât şi o ţintă care trebuie să fie în permanenţă pe inamic. Pentru a primi calificativul de ucidere onorabilă, Silas trebuie să nu pună mâna pe armă primul, ci să reacţioneze cât mai repede după ce inamicul face acest lucru. Pentru cei cărora le place să se dueleze, jocul pune la dispoziţie un mod în afara campaniei, destinat exclusiv acestei activităţi.

Spuneam că jocul nu se ia în serios foarte mult iar acest lucru este evident şi atunci când privim stilul grafic al jocului, care duce cu gândul spre Borderlands mai mult decât spre un joc bazat pe realitate. Mai mult, uciderea inamicilor este răsplătită întotdeauna cu un număr de puncte ce se afişează peste inamic la momentul uciderii, de multe ori împreună cu texte precum Long Shot, Headshot, Piercing Shot sau Runner, care indică faptul că jucătorul a primit un bonus pentru isprava sa.

Call of Juarez Gunslinger

Designul nivelelor este frumos realizat din punct de vedere artistic, chiar dacă uneori repetitiv, iar acţiunea se petrece în tot felul de locuri precum o mlaştini, o mină de aur, poduri sau mici orăşele.

Pot spune cu toată convingerea că noul Call of Juarez: Gunslinger, deşi complet diferit de orice alt joc din serie, este un joc reuşit şi oferă câteva ore de distracţie şi amuzament de cea mai bună calitate. În multitudinea de shootere trase la indigo ce apar pe piaţă în ultima vreme, Gunslinger se remarcă prin originalitate şi curaj, reuşind să readucă seria pe linia de plutire. Şi costă doar 15€ (~67 lei).

Call of Juarez Gunslinger

Părţi pozitive
  • mod original de a expune povestea
  • amuzant, surprinzător de distractiv
  • preţ mic
Părţi negative
  • mici glitch-uri grafice
Urmărește Go4Games.ro pe Google News