FIFA World Cup 2014 Brazil Review: joc uşurel, de vară

| 01.05.2014
FIFA World Cup 2014 Brazil Review: joc uşurel, de vară

Lume, lume, în această vară va avea loc Campionatul Mondial de Fotbal, pe care, cu puţin noroc, poate apucăm să-l vizionăm şi noi la TV! Şi, ca mândri deţinători ai licenţei FIFA, cei de la EA Sports nu puteau sta cu mâinile în sân, oferindu-ne 2014 FIFA World Cup Brazil, jocul oficial al competiţiei la care România n-a mai ajuns de ani buni. Nu contează, măcar în forma virtuală să ne putem bucura de ceea ce promite să fie cel mai mare spectacol sportiv al anului.

Din păcate, când vine vorba de 2014 FIFA World Cup Brazil, ne vom lovi de câteva probleme de principiu. Spre deosebire de precedenta încercare similară a celor de la EA Sports, UEFA Euro 2012, 2014 FIFA World Cup Brazil este un joc de sine stătător, şi nu doar un DLC pentru cea mai nouă ediţie FIFA. Deci alţi bani, altă distracţie. Mai mult, jocul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal nu are la bază ediţiile next-gen ale lui FIFA 14, ci se bazează pe codul îmbătrânit prezent pe PlayStation 3 şi Xbox 360. De altfel, 2014 FIFA World Cup Brazil nici măcar nu a fost publicat pentru PS4, Xbox One sau PC. În aceste condiţii, de ce ar merita atenţie acest joc?

FIFA World Cup 2014 Brazil

Să o luăm cu începutul: atmofera caracteristică unei competiţii de importanţa Campionatului Mondial de Fotbal. Dacă la Euro 2012 m-am plâns că elementele de acest gen lipseau cu desavârşire, 2014 FIFA World Cup Brazil musteşte de „atmosferă braziliană”. Pornind de la meniuri, trecând prin prezentarea stadioanelor de la competiţia braziliană şi sfârşind cu brizbrizurile presărate în timpul meciurilor (public vopsit pe faţă, spre exemplu), avem de-a face cu cea mai autentică reproducere realizată de EA Sports de la clasicul FIFA World Cup 98 încoace. Acum, dacă ar fi să fim cârcotaşi, mă întreb de unde are naţionala Iranului suporteriţe vopsite pe faţă şi cu peruci de plastic în cap? Eh, detalii minore.

Tot la capitolul atmosferă şi autenticitate se încadrează şi comentariul, serios îmbogăţit pentru acest joc. Astfel, comentatorii din 2014 FIFA World Cup Brazil au învăţat numele multor jucători (chiar dacă le pocesc pe unele într-un stil foarte amuzant, vezi Bourceanu, spre exemplu), iar momentele petrecute prin meniuri în timpul desfăşurării unei sesiuni de Campionat Mondial sunt acompaniate de vorbăraie de la un post de radio fictiv care analizează viitoarele meciuri. Mai lipseşte doar Crăciunescu să ne spună dacă a fost penalty sau nu. Şi pentru că tot veni vorba de naţionala României, e şi ea prin joc, cu un lot cât de cât actualizat şi cu Ungaria ca adversar implicit. Hmm.

FIFA World Cup 2014 Brazil

Povesteam mai devreme că 2014 FIFA World Cup Brazil are la bază versiunea de FIFA 14 dedicată vechii generaţii de console. Drept consecinţă, jocul pare mult mai rigid decât ediţia next gen a lui FIFA 14, aducând însă şi unele îmbunătăţiri cum ar fi precizia sporită a paselor asistate. Cu alte cuvinte, mingea ajunge mult mai des la fotbalistul spre care ai dorit să o pasezi. Păcat că lipseşte Player Impact Engine-ul avansat din ediţia next gen, care dădea o notă suplimentară de realism. De asemenea, jucătorii de atac din 2014 FIFA World Cup Brazil par mult mai greoi şi stângaci în mişcări decât cei din FIFA 14, marcarea unui gol devenind o sarcina un pic mai dificilă. Sau poate doar argentinienii cu care am jucat eu sufereau de astenie de primăvară. Ţineti minte promisiunile conform cărora sistemul de executare a loviturilor de la 11 metri urma să fie modificat? Uitaţi-le: penalty-urile din 2014 FIFA World Cup Brazil au rămas aceeaşi loterie de prost gust.

Online, pe lângă simularea Campionatului Mondial propriu-zis, se poate încerca şi modul Road to Rio de Janeiro, unde obiectivul jucătorului este de a traversa întreaga Brazilie, de la oraş la oraş, pentru a sfârşi pe stadionul unde va avea loc finala competiţiei. Progresul se realizează pe baza unui sistem asemănător cu vechiul Piticot, fiecare victorie (sau egal) avansând „pionul” cu 3 unităţi de măsură (1 unitate pentru rezultatul de egalitate) către următorul oraş.

FIFA World Cup 2014 Brazil

Grafic, trebuie apreciate eforturile celor de la EA Sports de a aduce 2014 FIFA World Cup Brazil cât mai aproape de ceea ce are de oferit ediţia next gen a jocului FIFA 14. Astfel, de această dată avem de-a face cu tranziţii foarte rapide între meniuri, ecranele de loading şi meciurile propriu-zise, precum şi cu reproducerea exterioarelor stadioanelor. Totuşi, nivelul de detaliu al acestora este mult mai scăzut decât în FIFA 14 pentru PS4, spre exemplu. De asemenea, numărul vizibil redus de poligoane ale fotbaliştilor, lipsa cutelor de pe echipamentele acestora, precum şi publicul realizat din sprite-uri 2D ne aduc totuşi aminte că avem de-a face cu un joc pentru PlayStation 3 şi Xbox 360.

Ajungem astfel şi în punctul critic al acestei prezentări: verdictul final. Pasionaţii de simulatoare sportive ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face trecerea la acest joc: sunteţi dispuşi să renunţaţi la echipele de club preferate sau la selecţia din FIFA Ultimate Team în favoarea unui gameplay ceva mai finisat sau a unei grafici un pic mai bune? Iar dacă aveţi FIFA 14 pe o consolă de nouă generaţie, discuţia nu prea mai are sens: deja deţineţi un joc superior din aproape toate punctele de vedere.

FIFA World Cup 2014 Brazil

Părţi pozitive
  • grafica, lăudabilă pentru consolele de generaţie trecută
  • atmosfera competiţiei
  • comentariul adecvat
  • pasele ceva mai exacte
Părţi negative
  • jucătorii de atac lenţi
  • sistemul de executare al penalty-urilor
  • fizica mult mai ridigă decât pe next gen
  • unde sunt versiunile pentru PS4, Xbox One şi PC?
Urmărește Go4Games.ro pe Google News