Football Manager 2014 Review: simulatorul complet de fotbal

| 08.11.2013
Football Manager 2014 Review: simulatorul complet de fotbal

Sports Interactive este fără dar şi poate cea mai cunoscută companie producătoare de jocuri al căror subiect este managementul fotbalistic. Pasionaţii de fotbal care iubesc fiecare minut al experienţei de a conduce un club de fotbal primesc an de an, cu ocazia lansării unui nou Football Manager, o platformă pe care o pot folosi pentru a îşi exersa şi îmbunătăţi abilităţile de conducere a clubului, dar şi pe cele de antrenor al echipei.

Football Manager 2014 este iteraţia cea mai recentă a acestui joc şi aduce o serie de îmbunătăţiri binevenite faţă de varianta de anul trecut, adică Football Manager 2013, crescând totodată numărul de acţiuni pe care jucătorul le poate efectua în relaţie cu echipa sa.

Football Manager 2014

Ca de obicei, producătorii de la Sports Interactive declară că au făcut nu una, nu două, nu trei, ci „peste o mie” de îmbunătăţiri. Desigur, marea majoritate nu sunt tocmai vizibile cu ochiul liber dar trebuie să-i credem pe cuvânt pe producători, care probabil au numărat fiecare butonaş modificat, fiecare rând nou adăugat în secţiunea Help, dar şi noua pictogramă a jocului. Lăsând gluma la o parte, jocul este într-adevăr îmbunătăţit faţă de varianta anterioară.

Cei cărora le-a plăcut FM13 vor primi cu mare plăcere şi mulţumire vestea că Football Manager 2014 nu schimbă radical experienţa de joc, ci o îmbunătăţeşte pe cea din jocul anterior. Clubul de fotbal poate fi în continuare condus până la cele mai mici detalii, de la relaţia cu presa, organizarea programului de antrenament, stabilirea de obiective sau negocierea de contracte şi până la purtarea de discuţii individuale cu jucătorii, inclusiv cu cei din echipa secundă.

Football Manager 2014

Jucătorul de FM14 care nu doreşte să aibă în responsabilitatea sa toate aceste lucruri poate angaja asistenţi pe care îi va însărcina cu lucrurile care nu îi sunt pe plac. Pentru cei care se simt incomodaţi de multitudinea de opţiuni puse la dispoziţie de modul normal de joc, Football Manager 2014 a păstrat, ba chiar a îmbunătăţit Classic Mode-ul din jocul anterior.

Classic Mode este un mod de joc simplificat care oferă un nivel mai mic de control asupra echipei şi permite avansarea mult mai rapidă în timp. Acest mod este unul rapid, destinat celor ce au la dispoziţie un timp limitat şi nu îşi pot petrece săptămâni întregi pentru a încheia un sezon. Mulţumită posibilităţii de a salva online în cloud-ul Football Manager 14, modul Classic poate fi salvat şi continuat atât pe un alt calculator cât şi pe o consolă portabilă PlayStation Vita (în momentul în care jocul Football Manager Classic 2014 va fi lansat pe aceasta).

Football Manager 2014

Jocul a făcut un pas înainte şi în ceea ce priveşte compatibilitatea cu alte platforme software – Football Manager 2014 funcţionează pe Windows, OS X şi, spre deosebire de anii trecuţi, Linux. O singură achiziţie pe Steam oferă accesul la toate cele trei versiuni, iar jocul poate fi continuat şi salvat independent de sistemul de operare folosit.

Mai mult, jocul a adăugat şi compatibilitate Steam Workshop, ce oferă posibilitatea oricărui jucător de a distribui sau descărca într-un mod foarte uşor noi stiluri pentru interfaţa jocului, pachete de logo-uri, tactici, competiţii personalizate sau noi challenge-uri.

Football Manager 2014

Interfaţa jocului a primit mici modificări, după ce anul trecut deja suferise o cosmetizare destul de importantă. Acomodarea cu aceste schimbări nu este foarte dificilă, dat fiind că la bază se află tot interfaţa de anul trecut. Important este că noutăţile aduse de interfaţa lui FM14 merg spre direcţia potrivită, aceea de a păstra complexitatea jocului dar de a simplifica executarea anumitor activităţi.

De exemplu, în timpul meciului, comenzile ce pot fi date echipei sunt prezentate foarte frumos sub forma unor butoane aranjate pe categorii, iar apăsarea unuia dintre butoane va elimina automat posibilitatea de a da indicaţii care sunt în contradicţie cu prima.

Football Manager 2014

Acest lucru e în contrast cu ediţiile anterioare unde modificările se făceau utilizând tot felul de slidere şi scale matematice. Indicaţiile sunt uşor de înţeles şi fac ca jocul să se apropie mai mult de persoana din faţa calculatorului. Mai mult decat atât, interfaţa deschide pop-up-uri explicative ori de câte ori cursorul este ţinut peste un buton.

O altă îmbunătăţire majoră este faptul că acum negocierile pentru transferuri sau împrumuturi se pot face direct din aşa-zisul e-mail al jocului, fără a intra în ecrane separate. Iar răspunsurile la oferte se întorc instantaneu, ceea ce scade drastic timpul necesar desfăşurării acestor activităţi. La fel, ştirile şi rapoartele vin acum într-o formă mult mai atractivă şi organizată.

Football Manager 2014

Motorul grafic 3D beneficiază de îmbunătăţiri minore iar meciurile propriu-zise sunt, asemeni jocului anterior, singurul loc în care jocul are sunet. AI-ul jucătorilor de pe teren este nu foarte reuşit, şi nu de puţine ori ia decizii absurde sau face greşeli de-a dreptul jenante, dar totul trebuie luat ca atare şi înţeles ca pe o creionare a consecinţelor strategiei pe care jucătorul a ales-o şi nu ca pe o simulare de tip FIFA/Pro Evolution Soccer. În fond, AI-ul prezintă aceleaşi dezavantaje în cazul ambelor echipe de pe teren, deci lupta este egală şi va fi câştigată de echipa cu jucători şi strategie mai bună.

Schimbările strategice pot decide soarta unui meci, şi de multe ori o vor face. Jocul este lipsit de milă, aşa că dacă jucătorul nu adoptă o strategie corectă în fiecare meci, şansele pentru victorie sunt slabe. Aşa cum spuneam, acum există multe indicaţii ce pot fi date echipei, însă mai există şi posibilitatea de a îi sfătui pe jucătorii-cheie să aibă un anumit rol în cadrul jocului. Acest lucru va schimba foarte mult dinamica jocului echipei proprii.

Football Manager 2014

Asistenţii de pe banca de rezerve se vor trezi vorbind în timpul meciurilor şi vor oferi sfaturi pentru îmbunătăţirea jocului, însă acestea sunt uneori aberante şi contradictorii. La fel de aberant este uneori şi AI-ul în afara meciurilor – de exemplu am refuzat oferta FC Vaslui pentru un jucător al Stelei, iar jucătorul a cerut să avem o discuţie privată (bazată pe opţiuni de dialog predefinite) în care m-a certat deoarece nu l-aş fi lăsat să îşi dezvolte cariera la Vaslui.

Football Manager 2014 este fără dar şi poate o îmbunătăţire faţă de jocul anului anterior şi peticeşte o parte dintre slăbiciunile acestuia. Jocul oferă o experienţă la fel de incitantă ca întotdeauna şi, deşi simplifică anumite activităţi, oferă o mai mare libertate de personalizare tactică a echipei. Toate acestea, coroborate cu implementarea Steam Workshop, cloud saves şi posibilitatea rulării pe Linux mă determină să ofer jocului o notă pe măsură.

Football Manager 2014

Părţi pozitive
  • simplificarea interfeţei
  • păstrarea şi dezvoltarea Classic Mode
  • Linux, Steam Workshop
Părţi negative
  • AI subdezvoltat
Urmărește Go4Games.ro pe Google News