Pro Evolution Soccer 2014 Review: şut puternic spre poarta FIFA

| 27.09.2013
Pro Evolution Soccer 2014 Review: şut puternic spre poarta FIFA

Poate sună cam deprimant, dar a mai trecut un an. A venit toamna fotbalului digital, în care atât seria Pro Evolution Soccer de la Konami cât şi FIFA de la EA îşi arată colţii şi se luptă într-o cuşcă invizibilă pentru bani şi reputaţie.

Anul acesta, FIFA 14 va lansa la atac două versiuni principale: una de generaţie viitoare, disponibilă din noiembrie doar pe consolele Xbox One şi PlayStation 4 şi una de generaţie curentă, ce este disponibilă pe PC şi consolele ce se găsesc acum pe piaţă. Pro Evolution Soccer 2014, pe de altă parte, reintră în luptă într-un mod neaşteptat: implementează un motor grafic nou-nouţ, dezvoltat în principal pentru generaţia viitoare de titluri Konami şi lansează jocul doar pe PC şi pe generaţia curentă de console. Practic, un singur PES se bate de la egal la egal cu ambele versiuni FIFA.

PES 2014

Dar să vedem despre ce este vorba mai exact. Se spune că prima impresie contează, iar în cazul Pro Evolution Soccer 2014, prima impresie este ciudată. Meniul jocului are un design la fel de lipsit de ingeniozitate ca în titlurile precedente, ceea ce mă face să cred că pe această latură ar trebui angajaţi oameni „mai puţin japonezi”.

Şi ca să completeze imaginea unei prime impresii neaşteptate, suntem loviţi de o abordare atipică şi în ceea ce priveşte coloana muzicală a jocului. Dacă anul trecut intrarea în joc era sărbătorită prin ritmurile hit-ului Ai, se eu te pego!, în PES 2014 jucătorul de fotbal este întâmpinat cu hit-uri clasice precum Nessun Dorma de Giacomo Puccini, marşul triumfal din Aida de Giuseppe Verdi sau Requiem Dires Irae. Lucrurile devin puţin mai normale atunci când cele două (aţi citit bine) hituri mai recente intră în scenă. Cât de recente? Păi, Carnaval de Paris de Dario G a fost tema Campionatului Mondial din 1998, iar Guajira Guantanamera a apărut cu câteva decenii în urmă. Măcar au încercat. În afara melodiilor menţionate, există alte în jur de şapte melodii necunoscute.

PES 2014

Dar aici avem un joc de fotbal, nu o competiţie oldies but goldies. Aşa că intrăm direct în acţiunea nebună a fotbalului şi, în mod instantaneu, ne schimbăm impresia despre joc. Wow! Primele secunde de meci jucat în PES 2014 sunt o experienţă superbă. Motorul grafic Fox Engine face ca jocul să arate şi să se mişte într-o manieră mai plină de realism decât oricând în anii precedenţi.

Publicul modelat 3D este îmbrăcat în culorile echipelor favorite iar împreună cu stadioanele frumos executate crează o senzaţie de dimensiune şi realism cum nu au mai fost văzute în serie. Animaţiile jucătorilor au fost refăcute de aşa manieră încât întreaga experienţă să pară mult mai aproape de realitatea de pe terenul de fotbal şi aş putea spune că PES 2014 are în acest moment un mare atu în ceea ce priveşte modul în care se mişcă jucătorii pe teren.

PES 2014

Controlul mingii a fost de asemenea îmbunătăţit, iar pasele şi şuturile sunt acum pline de viaţă şi trimise în mod inteligent, ceea ce din punctul meu de vedere constituie o îmbunătăţire majoră faţă de PES 2013. Mingea în sine este un obiect de sine stătător, cu o fizică mai bine implementată decât în jocurile anterioare, iar bătălia pentru posesie ţine mult de capabilitatea jucătorului de a executa preluări bune şi a ţine mingea la picior.

AI-ul din PES 2014 este unul bine executat, fără probleme uriaşe. Există însă anumite momente în care destinatarii paselor stau pe loc aşteptând pasa, fără să sesizeze intenţia unui adversar de a o intercepta. O altă problemă sesizabilă în domeniul AI-ului este pasa aeriană în adâncime, care uneori funcţionează mai bine decât ar trebui datorită liniei defensive care nu se repliază la timp. Pe de altă parte există şi îmbunătăţiri, una dintre cele mai mari fiind aceea că acum jucătorii care nu sunt sub controlul direct al jucătorului au voinţa să se întindă după minge de câte ori ar putea să o intercepteze, creând ocazii de contraatac.

PES 2014

Fiindcă tot vorbim despre voinţă, trebuie să aduc în discuţie faptul că acum jucătorii sunt influenţaţi şi de factori psihologici precum presiunea jocului în deplasare sau primirea unui gol timpuriu. De exemplu, o echipă este condusă cu 1-0 timp de 60 de minute iar apoi reuşeşte să egaleze, atât echipa cât şi suporterii săi vor primi o explozie de voinţă şi energie, ceea ce va duce la preluări mai bune, reuşite mai multe la dueluri aeriene şi poziţionare mai bună pe teren.

O adăugire tactică o reprezintă aşa numitul „combination plan”, o metodă prin care pot fi atribuite anumite mişcări tactice predefinite la care iau parte mai mulţi jucători, în funcţie de zona din teren unde se regăseşte mingea şi situaţia de joc. Aceste mişcări trebuie declanşate prin dubla apăsare a unui buton la momentul oportun.

PES 2014

Pro Evolution Soccer 2014 păstrează şi complexitatea adusă de jocurile anterioare din serie. Prin apăsarea butoanelor potrivite există posibilitatea de a alege direcţia în care un anumit coechipier să alerge pentru a se demarca. De asemenea deţinătorii de gamepad pot trimite mingea în absolut orice direcţie, fără niciun fel de asistenţă din partea jocului, prin apăsarea butonului de control manual al pasei.

Există o multitudine de alte comenzi ce pot oferi un avantaj tactic, iar majoritatea pot fi exersate prin intermediul centrului de training, o secţiune a jocului care încearcă să explice în mod interactiv cum se execută comenzile avansate. Din păcate, acest mod de învăţare este executat la fel ca în jocul anterior şi poate scoate peri albi chiar şi celui mai răbdător dintre jucători din cauza modului cam stângaci de explicare.

PES 2014

Din păcate agresivitatea cu care EA achiziţionează licenţe exclusive ale echipelor de fotbal, ligilor şi stadioanelor importante îi determină pe japonezii de la Konami să recurgă an de an la denumiri fictive, iar acest lucru îi poate ţine departe pe unii jucători pasionaţi, în pofida faptului că PES deţine totuşi licenţa UEFA Champions League. Din fericire, majoritatea opţiunilor de editare a echipelor au rămas intacte sau au fost îmbunătăţite, aşa că oricine poate înlocui denumirile şi simbolurile fictive cu unele reale. Partea mai puţin bună este că în acest an editorul de stadioane a dispărut complet din joc, se pare că tot datorită unor licenţe EA.

Un alt lucru care a dispărut din Pro Evolutoin Soccer 2014 este ploaia. În acest titlu terenul este întotdeauna uscat iar jucătorii nu trebuie să se teamă de răceală. Explicaţia Konami este că abia a fost făcută tranziţia pe noul engine şi momentan nu au avut timp să lucreze la schimbările fizice şi grafice pe care le impune jocul pe timp de ploaie. Este ploaia o pierdere uriaşă, având în vedere îmbunătăţirile? Nu cred.

PES 2014

Şi iată că ajungem şi la multiplayer-ul online, care are parte de o implementare curioasă în noul joc. După instalarea jocului de pe DVD, PES 2014 nu conţine modul Online Play. După o porţie de căutare pe Google am găsit primul patch oficial al jocului care introduce modul de online multiplayer. Apoi, după această instalare jocul cere crearea unui cont Konami, care se face prin minimizarea jocului şi accesarea site-ului Konami într-un browser. Apoi se cere din nou introducerea CD key-ului deja introdus la instalare, iar in final… nu poţi juca până nu descarci ultimul data pack prin accesarea meniului “statistics”. După ce am trecut de toate aceste portiţe, am descoperit un multiplayer frumos, care curge aproape la fel de cursiv ca atunci când joc împotriva AI-ului şi merită jucat de către orice deţinător al jocului. Mai mult, Konami a promis că va include şi un mod multiplayer 11 vs 11 într-un patch viitor oferit gratuit.

Aşadar, a mai trecut un an PES, am testat jocul pe toate părţile şi a venit timpul pentru o concluzie. Iar concluzia, dragi fani ai sportului-rege, este că sub interfaţa urâtă a meniurilor şi sub lipsa acută de licenţe oficiale stă să fie descoperit un joc de fotbal foarte bun, care se poate bate cu FIFA din punctul de vedere al gameplay-ului. Din păcate, pachetul complet contează în ochii multor jucători, iar asta înseamnă că, deşi PES merge în direcţia potrivită, încă nu a ajuns la nivelul de produs bine pus la punct pe care îl promovează FIFA şi probabil va rămâne în urmă pentru încă un an.

PES 2014

Părţi pozitive
  • gameplay solid
  • grafică superbă
  • controlul mingii
Părţi negative
  • interfaţa monstruoasă
  • soundtrack dezamăgitor
  • lipsa licenţelor
  • training mode slab
Urmărește Go4Games.ro pe Google News