TOP 5: Distopii din jocuri video care au cele mai mari șanse să se întâmple pe Pământ. Poziția Cyberpunk 2077 în clasament

Autor: Adrian Popa | 11.12.2020
TOP 5: Distopii din jocuri video care au cele mai mari șanse să se întâmple pe Pământ. Poziția Cyberpunk 2077 în clasament

Multe jocuri video au acțiunea bazată pe distopii, care în multe cazuri sunt înfiorătoare. Deși par irealizabile, ținând cont de situația din prezent, unele dintre aceste scenarii negre sunt mai posibile decât ne place să credem.

Distopiile sunt opusul utopiilor (vezi Federația din universul Star Trek) și reprezintă lumi imaginate și negative, precum cea din noul Cyberpunk 2077. Cu ocazia lansării jocului dezvoltat de CD Projekt Red, retailerul britanic GAME a discutat cu un autor și futurolog pentru a afla care distopii din jocurile video au cele mai mari șanse să devină realitate.

Citește și: Cinci jocuri video populare care pot fi jucate pe PC cu grafica integrată

Deși Luke Smitherd, autorul best seller-ului „The Stone Man”, este impresionat de scenariul din Cyberpunk 2077, nu acesta se află pe primul loc în topul realizat de el.

Iată top cinci distopii în funcție de șansele pe care le au să se întâmple, în opinia autorului:

5. The Last of Us: Part II (3/10)

Foto: Playstation.com

În acest univers este prezentată o lume post-apocaliptică la care s-a ajuns în urma infectării populației cu un parazit, care a transformat oamenii în creaturi agresive.

Totuși, unii au reușit să se mențină sănătoși și luptă pentru supraviețuire. Smitherd nu este de acord cu multe elemente incluse în joc. El subliniază situația produselor care încă se găsesc în magazine după mult timp. Potrivit lui, în caz de apocalipsă, magazinele ar fi devastate rapid. Am văzut și noi asta la începutul pandemiei COVID-19.

4. Fallout 4 (5/10)

Foto: fallout.bethesda.net

După un război nuclear care a avut loc în 2077, în urma unui conflict între SUA și China, lumea devine o distopie. Luke Smitherd spune că multe elemente din acest univers nu se potrivesc cu nivelul de dezvoltare tehnologică la care a ajuns umanitatea în timpul „Marelui Război”. Exemple sunt bombele atomice, care reprezintă, totuși, o tehnologie foarte veche. Ar trebui să vedem, în anul respectiv, arme incredibile bazate pe inteligență artificială, tehnologii genetice extraordinare și arme laser sofisticate.

3. Horizon Zero Dawn (7/10)

Foto: Playstation.com

Povestea din Horizon îmbină elementele SF cu cele preistorice. Civilizația umană aproape a dispărut cândva în viitor. Supraviețuitorii s-au organizat în triburi primitive și trăiesc precum oamenii din urmă cu mii de ani.

Acest scenariu are șanse mari să se întâmple în viitor. Totuși, Smitherd nu prea crede în ideea de dinozauri roboți, apăruți nu se știe de unde.

2. Cyberpunk 2077 (9/10)

Foto: captură din video

În orașul Night City din joc oamenii trăiesc într-o lume dominată de tehnologii avansate. S-a ajuns la una dintre cele mai fascinante distopii după o perioadă agitată. Totul a început în anii ’90 ai secolului trecut, când numărul armelor nucleare a început să crească după sfârșitul Războiului Rece.

Citește și: „Călător în timp?”: 12 previziuni incredibile făcute de Bill Gates înainte de anul 2000

„Statul Paralel” din SUA reușește să declanșeze o criză economică care duce la războaie comerciale, conflicte proxi și la o Europă care luptă împotriva ordinii mondiale impuse de SUA (vă sună cunoscut scenariul?). Sunt, totuși, în lumea devastată de conflicte, locuri care prosperă. Orașul Night City, situat undeva între Los Angeles și San Francisco, este unul dintre acestea. În metropolă trăiesc multe tipuri de oameni, din diferite clase sociale, de la unii foarte bogați și până la ultimii amărâți. Luke Smitherd crede că o asemenea distopie are șanse foarte mari să se materializeze în viitorul nu foarte îndepărtat.

1. Metro 2033 (10/10)

Foto: 4a-games.com

Distopia cu cele mai mari șanse să se întâmple este bazată pe best seller-ul omonim al romancierului rus Dmitry A. Glukhovsky. Este povestea luptei umanității pentru a supraviețui, ferită de radiații, în tunelurile metroului din Moscova, după un război nuclear.

Animalele s-au transformat în creaturi oribile din cauza mutațiilor provocate de radiații, iar oamenii se bazează pe resursele puține rămase pentru a supraviețui. „Este un joc video, spui? Vrei să spui ‘documentar’, bănuiesc”, a declarat Luke Smitherd.

Armele nucleare existente, multe, chiar au potențialul de transforma rapid lumea (relativ) civilizată de astăzi într-o distopie. În Metro 2033 a durat o oră si jumătate pentru ca 3,5 miliarde de oameni să moară, iar mii de ani de civilizație să fie șterși.

Sursa: GAME Blog

Urmărește Go4Games.ro pe Google News