Viața bate jocurile: Ludmila Pavlicenco, femeia lunetist cu cele mai multe victime confirmate

Autor: Alex Manole | 28.06.2022
Viața bate jocurile: Ludmila Pavlicenco, femeia lunetist cu cele mai multe victime confirmate

Jocurile video cu lunetiști sunt populare, iar unele dintre ele au povești foarte interesante. Însă uneori viața bate jocul, nu doar filmul.  Ludmila Pavlicenco a fost o femeie-lunetist care a ucis 309 de soldați inamici, dintre care 36 de lunetiști. Nicio altă femeie nu a mai reușit o astfel de performanță cu arma în mână.

Pavlicenco a luptat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Ea și-a apărat țara în timpul Operațiunii Barbarossa, prin care Hitler a invadat Uniunea Sovietică, împreună cu aliații săi, printre care și România.

Ludmila, studentă la istorie de origine ucraineană, avea 24 de ani în 1941. În timpul bătăliei pentru orașul Odesa, în care soldații români au jucat un rol foarte important, Ludmila a ucis 187 de militari, printre care, se crede, mulți conaționali de-ai noștri. Se spune că Hitler o ura pe Pavlicenco și dorea eliminarea ei.

Citește și > Sniper Elite 5 Review: decent, dar se putea mai bine

În iunie 1942, lunetista a fost rănită de o bombă de mortier. Deoarece era deja o celebritate, necesară pentru aparatul sovietic de propagandă, Pavlicenco a fost retrasă de pe front.

Lunetista a folosit în timpul serviciului o carabină Moisin Nagant, cu lunetă de producție sovietică. Arma are o magazie de cinci cartușe și calibru .30.

După retragerea de pe front, lunetista a fost primul cetățean sovietic care a vizitat Casa Albă, în 1942. Ulterior, Pavlicenco a militat pentru drepturile femeilor și a devenit prietena primei doamne americane Eleanor Roosevelt.

Pasionații de jocuri video cu lunetiști, precum Sniper Elite 5 sau Escape From Tarkov, pot citi cartea „Lady Death: The Memoirs of Stalin’s Sniper”, disponibilă pe Amazon.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News