Windows 11 nu se împacă bine cu unele procesoare. Performanțe reduse cu până la 15% în jocuri

Autor: Aurelian Mihai | 08.10.2021
Windows 11 nu se împacă bine cu unele procesoare. Performanțe reduse cu până la 15% în jocuri
Foto: Shutterstock

Deși a fost lansat oficial, Windows 11 este efectiv disponibil pentru instalare doar pe o mică parte dintre PC-urile Intel sau AMD declarate compatibile. Iată de ce.

Lucrând împreună, AMD și Microsoft au evidențiat două probleme majore care afectează buna funcționare a instalărilor Windows 11 făcute pe configurații care includ procesoare Ryzen cu consum TDP mai mare de 65W și peste 8 nuclee fizice. Astfel, sunt vizate tocmai configurațiile high-end, cum sunt cele cu procesoare AMD Ryzen 9 5900X și 5950X.

Concret, sistemul de operare nu poate identifica și folosi în mod preferențial nucleele de procesare „preferate”, capabile să atingă cea mai înaltă frecvență în modul boost. În schimb, tendința actuală este de a repartiza în mod aleatoriu sarcinile de procesare către toate nucleele de procesare disponibile, rezultând funcționarea procesorului chiar și cu câteva sute de MHz sub potențialul disponibil în modul boost.

A doua problemă ține de gestionarea memoriei cache L3 a procesoarelor Ryzen, latențele măsurare fiind de trei ori mai mar decât sub Windows 10. Potrivit AMD, doar acest aspect poate cauza degradarea cu 3-5% a performanțelor în aplicații uzuale, în timp ce jocurile PC pot pierde chiar și 10-15% din performanțele afișate sub Windows 10.

Pierderea de performanță este mai puțin sesizabilă doar pe configurații AMD Ryzen echipate cu procesoare din gama low-end, fără mod boost agresiv și cu toate nucleele de procesare găzduite pe un sigur cip de siliciu.

AMD și Microsoft confirmă că „investighează în mod activ problemele semnalate” un remediu urmând să fie disponibil pe calea Windows Update înainte de finalul lunii octombrie.

Sursa: Go4it

CITEȘTE ȘI:

Află rapid dacă PC-ul tău de gaming este sau nu compatibil cu Windows 11

Windows 11: Îmbunătățirile pe care le aduce noul sistem de operare în jocuri