Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi StarCraft şi Victor Vran

Autor: Cosmin Aionita | 29.08.2017
Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi StarCraft şi Victor Vran

Am intrat în ultima săptămână de vară calendaristică şi seceta de jocuri de prim plan începe, încet-încet, să dispară, lăsând locul unor titluri precum Hellblade: Senua’s Sacrifice, Uncharted: The Lost Legacy sau Mario + Rabbids: Kingdom Battle, numai bune pentru a da startul „sezonului de toamnă”.

Şi totuşi, printre acestea, şi-au făcut apariţia şi noi relansări ale unor jocuri mai mult sau mai puţin clasice, iar astăzi ne vom îndrepta atenţia asupra a două astfel de titluri: StarCraft Remastered (legenda jocurilor de strategie, revenită într-o versiune adaptată vremurilor pe care le trăim) şi Victor Vran: Overkill Edition (debutul pe console al action RPG-ului produs de studioul bulgăresc Haemimont Games).


STARCRAFT REMASTERED
(PC/Mac)

Mai e ceva oare de spus despre StarCraft? Într-un moment în care piaţa jocurilor de strategie în timp real era dominată de titluri precum Age of Empires, Dark Reign, Total Annihilation sau mai vechiea serie Command & Conquer, Blizzard Entertainment a lansat acest joc legendar, care, nu numai ca s-a impus, dar a şi dat startul unui veritabil curent, StarCraft, alături de primul Quake, fiind jocurile care au dat naştere fenomenului numit azi eSports.

Iar StarCraft Remastered păstrează toate ingredientele din jocul iniţial, retuşând însă semnificativ cam tot ce ţine de prezentare: grafica, în continuare bazată pe sprite-uri bidimensionale, a fost relucrată şi adaptată pentru rezoluţiile moderne (inclusiv 4K şi widescreen), fiind adăugate şi efecte de iluminare în timp real, umbre sau posibilitatea de a face zoom, iar sunetele şi muzica au fost remasterizate, coloana sonoră putând fi considerată genială şi astăzi, la aproape două decenii de la apariţie, în tandem cu alte realizări muzicale de excepţie ale celor de la Blizzard din acea epocă, cum ar fi sountrack-urile unor jocuri precum WarCraft II: Tides of Darkness sau nemuritorul Diablo.

StarCraft Remastered

StarCraft RemasteredStarCraft Remastered

StarCraft RemasteredStarCraft Remastered

Dacă ar fi totuşi ceva de reproşat părţii grafice din această remasterizare este lipsa suportului pentru monitoare ultrawide, precum şi păstrarea secvenţelor cinematice de acum douăzeci de ani, mascate oarecum de nişte filtre moderne, însă depăşite din toate punctele de vedere în ziua de azi. În schimb, pentru a completa povestea, au fost introduse câteva ilustraţii noi, acompaniate de text. Şi pentru că tot vorbim de poveste, ediţia Remastered vine cu pachetul complet, fiind prezente la datorie atât cele trei campanii din original, cât şi continuările din expansion-ul Brood War.

Merită? Da, fără urmă de îndoială. Pe lângă actualizarea unui clasic în viaţă, StarCraft Remastered poate reprezenta şi o introducere relativ accesibilă pentru nou-veniţi în genul real time strategy (relativ ingorat în ultima vreme). Bineînţeles, ajută şi integrarea completă cu serviciul Battle.net actual, precum şi posibilitatea de a juca multiplayer în reţea locală. Nu vă aşteptaţi însă la modernizări ale gameplay-ului clasic, StarCraft Remastered reproducând fidel până şi neajunsurile materialului sursă (cum ar fi grupurile formate din maximum 12 unităţi).

StarCraft Remastered

StarCraft RemasteredStarCraft Remastered

StarCraft RemasteredStarCraft Remastered


VICTOR VRAN: OVERKILL EDITION
(PlayStation 4/Xbox One)

Aveţi cumva chef de un joc în stilul Diablo, dar care să nu fie Diablo? Haemimont Games a venit încă din 2015 cu o alternativă viabilă: Victor Vran, trecut printr-o perioadă iniţială de Early Access pe Steam şi apoi lansat pe PC, fără prea mare tam-tam. Astăzi vom discuta însă despre Victor Vran: Overkill Edition, ediţia actualizată şi adăugită a acestui joc, care şi-a făcut debutul şi pe console în vara acestui an.

Spre deosebire de principala sursă de inspiraţie, Victor Vran a învăţat câteva trucuri noi: jucătorii pot roti camera după cum doresc, existând posibilitatea şi ca personajul principal să efectueze sărituri. Şi pentru că tot a venit vorba de personaje, Victor Vran nu impune jucătorilor nişte clase de eroi predefinite, lăsându-i pe aceştia să-şi dezvolte personajul după cum cred de cuviinţă, existând nenumărate arme, puteri demonice sau un soi de cărţi de tarot ce pot conferi diferite tipuri de abilităţi, în funcţie de preferinţele şi stilul de joc al fiecăruia.

Victor Vran Overkill Edition

Victor Vran Overkill EditionVictor Vran Overkill Edition

Victor Vran Overkill EditionVictor Vran Overkill Edition

Astfel, obţineţi un joc, care, deşi asemănător cu conceptele de bază din Diablo, se desfăşoară un pic altfel, opţiunile de mişcare extinse, dar şi posibilitatea de a roti camera permiţând adăugarea unor elemente de gameplay suplimentare, cum ar fi secretele, atent ascunse în fiecare nivel al jocului. Şi, pentru că vorbim de ediţiile de console ale jocului, acestea rulează impecabil, la un framerate constant de 60 de cadre pe secundă, cu un nivel grafic mulţumitor, fără a excela însă. Poate mai important, controlul pe gamepad funcţionează excelent, Victor Vran lăsând impresia că a fost creat încă de la început pentru asemenea controllere.

Merită? Da, mai ales că îl puteţi găsi în comerţ la preţuri destul de accesibile, fiind foarte des introdus în ofertele promoţionale ale magazinelor din România. Nu în ultimul rând, jocul poate fi abordat cooperativ atât local, pe aceeaşi consolă, cât şi online, iar pachetul Overkill Edition conţine şi două campanii suplimentare, una dintre ele dedicată fanilor trupei Motorhead (vederi cu membrii trupei sunt, de asemenea, incluse în pachetul fizic al jocului). Ca menţiune finală, fanii seriei The Witcher îl vor recunoaşte pe Doug Cockle (nimeni altul decât interpretul vocii lui Geralt) în rolul lui Victor Vran.

Victor Vran Overkill Edition

Victor Vran Overkill EditionVictor Vran Overkill Edition

Victor Vran Overkill EditionVictor Vran Overkill Edition

Urmărește Go4Games.ro pe Google News