PlayStation 4 Review: jocuri şi concluzii

| 06.02.2014
PlayStation 4 Review: jocuri şi concluzii

În prima partea a review-ului nostru pentru PlayStation 4 am discutat despre hardware-ul, accesoriile, precum şi funcţiile software pe care le oferă noua consolă de la Sony. Bineînţeles că toate aceste aspecte sunt secundare, pălind în faţa jocurilor propriu-zise, principalul motiv pentru care un gamer ar dori să-şi achiziţioneze un PS4.

De la startul vechii generaţii de console multe lucruri s-au schimbat, unul dintre cele mai importante fiind avântul luat de distribuţia digitală, preferată de un număr de jucători aflat în continuă creştere. Din fericire, la fel ca în cazul mai micului PlayStation Vita, noul PS4 oferă ambele metode de a accesa jocurile, fie pe discuri retail, în format fizic, fie digital, prin intermediul PlayStation Store (necesită cont european sau american de PSN).

Astfel, toate lansările importante vor fi disponibile prin ambele metode de distribuţie, câteodată preţurile nefiind identice. Atenţie, PlayStation Store beneficiază de promoţii frecvente, prin intermediul cărora ediţiile digitale ale jocurilor pot fi achiziţionate cu reduceri semnificative (ofertele devin şi mai bune dacă sunteţi abonat PlayStation Plus).

Warframe

În schimb, preţurile jocurilor pentru PlayStation 4 din magazinele româneşti de profil este momentan un pic cam piperat, un titlu depăşind în majoritatea cazurilor suma de 250 lei. Dacă doriţi să fiţi conservatori şi să continuaţi să cumpăraţi jocurile pe disc, puteţi apela la ofertele second hand, pe care le puteţi găsi pe felurite site-uri de vânzări. În aceste cazuri, costul unui joc de PS4 poate coborî chiar şi cu mai mult de 100 lei faţă de preţul din magazin.

La fel ca în cazul PC-ului sau a consolelor de generaţie trecută, şi pe PS4 avem parte de titluri lansate exclusiv în format digital, acestea putând fi găsite direct pe PlayStation Store. Mai mult, acest gen de jocuri sunt incluse la momentul actual şi în titlurile gratuite oferite către abonaţii PlayStation Plus. Mai multe despre acestea în segmentul ce urmează.

FREE-TO-PLAY, PLAYSTATION PLUS ŞI CROSS BUY

După cum ziceam, obiceiurile industriei s-au schimbat semnificativ în ultimii ani, una dintre cele mai utilizate metode de distribuţie moderne fiind modelul Free-to-play. Cu alte cuvinte, jucătorii au acces gratuit la jocuri, însă anumite opţiuni mai avansate ale acestora trebuie deblocate contracost. Sony nu a stat cu mâinile în sân, deschizându-şi larg porţile pentru acest gen de jocuri.

Resogun

Astfel, încă de la prima pornire a consolei PlayStation 4 aveţi la dispoziţie câteva jocuri gratis de acest tip, toate dedicate multiplayer-ului online: first person shooter-ul Blacklight: Retribution (recomandat fanilor Call of Duty), third person shooter-ul Warframe, MMORPG-ul DC Universe Online (în care fiecare jucător îşi poate construi propriul super erou) şi War Thunder (joc online ce oferă controlul asupra a numeroase maşinării de război – avioane, nave, tancuri – din epoca celui de-al doilea Război Mondial; lansat momentan doar în teritoriilor europene).

Alternativ, cei care sunt abonaţi PlayStation Plus pentru PS3 şi/sau PS Vita se vor bucura să afle că abonamentul este automat extins şi pentru PlayStation 4. Astfel, lunar, aveţi acces la câte două jocuri gratuite. Oferta a pornit cu jocurile Resogun (un arcade cu năvuţe spaţiale extrem de simpatic, cu efecte de voxeli ce scot în evidenţă puterea hardware a consolei) şi Contrast (un puzzle-platformer în care graniţa dintre apariţia fizică şi umbră dispare). Între timp, acesta din urmă a făcut loc lui Don’t Starve: Console Edition (un joc survival de nişa lansat de Klei Entertainment) şi, în luna februarie, lui Outlast (first person survival horror). În lunile ce urmează lista de jocuri oferite gratuit prin intermediul PlayStation Plus se va îmbogăţi cu titluri precum Secret Ponchos, un western online în care jucătorii vor fi nevoiţi să se dueleze între ei, sau DriveClub PS Plus Edition, o versiune restrânsă a viitorului joc de curse de la Evolution Studios (autorii seriei Motorstorm pentru PS3).

Outlast

Nu în ultimul rând, încă de la apariţia PlayStation Vita, Sony a introdus conceptul de cross buy (cumpără jocul pentru PS3 şi automat primeşti gratuit versiunea pentru PS Vita sau vice-versa). Ei bine, acest concept a fost extins şi pentru PlayStation 4, o serie de jocuri digitale lansate pentru PS3 şi Vita fiind disponibile şi pe PS4, fără niciun cost suplimentar (doar în cazul în care acestea au fost achiziţionate pentru una dintre platformele precente). Este vorba despre Flow şi Flower de la thatgamecompany, Sound Shapes (un platformer în care acţiunile sunt sincronizate cu note muzicale, fiecare nivel fiind echivalent cu crearea unei melodii) şi Escape Plan (un puzzle foarte simpatic, lansat iniţial doar pe PlayStation Vita). Fiecare dintre acestea vine cu setul său propriu de trofee, independente de cele pentru PS3 şi/sau Vita.

Aşadar, dacă în trecut cumpărarea unei console obliga şi la achiziţia câtorva jocuri (în caz contrar, aveai o cutie cu care nu puteai face mai nimic), situaţia s-a schimbat semnificativ pentru PS4. Chiar dacă nu dispuneţi de fonduri suplimentare, acum vă puteţi bucura de câteva jocuri fără niciun fel de cost suplimentar.

TITLURI CU PRETENŢII

Jocurile Free-to-play şi ofertele digitale gratuite sunt cât se poate de bine venite, însă nu pot suplini titlurile cu greutate sau exclusivităţile pentru jucarea cărora mai toata lumea ar intenţiona să-şi achiziţioneze o asemenea consolă.

Din fericire, pentru acest articol am beneficiat de ajutorul câtorva parteneri, care ne-au pus la dispoziţie o selecţie variată de titluri pentru PlayStation 4 pe care să vi le prezentăm. În primul rând, avem titlurile exclusive Killzone: Shadow Fall şi Knack de la Sony, acompaniate de întreaga ofertă de jocuri Electronic Arts pentru PS4: FIFA 14 (next gen), Need for Speed Rivals, NBA Live 14 şi Battlefield 4 (oferite spre testare prin amabilitatea EA România, cărora le mulţumim pe această cale).

De asemenea, prin intermediul Best Distribution, am primit pentru acest test şi jocurile Assassin’s Creed IV: Black Flag şi Rayman Legends (ambele de la Ubisoft), Tomb Raider: Definitive Edition (Square Enix) şi LEGO Marvel Super Heroes (Warner Bros.). Vom lua toate aceste titluri la rând, oferind motivele pentru care merită (sau nu) să le jucaţi pe PlayStation 4.

Killzone Shadow Fall

Killzone: Shadow Fall

Noul joc al celor de la Guerilla Games este fără îndoială purtătorul de drapel în ceea ce priveşte oferta de jocuri first party pentru PlayStation 4. Chiar dacă nu poartă cifra 4 în titlu, Shadow Fall continuă povestea din Killzone 3, de această dată acţiunea mutându-se pe planeta Vekta, acum pe jumătate ocupată de helgani.

Din postura unui Shadow Marshall, jucătorul va fi nevoit să dezlege o conspiraţie care riscă să ducă la dispariţia ambelor rase de locuitori ai planetei Vekta. Spre deosebire de vechile titluri ale seriei, Shadow Fall experimentează cu mai multe mecanici de joc, existând niveluri deschise, secţiuni de stealth şi chiar porţiuni cu gravitaţie zero, în stilul seriei Dead Space. Din păcate, nu toate acestea au fost testate aşa cum ar fi trebuit, unele secvenţe ale jocului fiind deosebit de frustrante (în special sfârşitul capitolului 7).

Pe de altă parte, Killzone: Shadow Fall a fost creat pentru a demonstra încă din start puterea hardware de care este capabil PlayStation 4. Iar rezultatele sunt pe măsură, având în vedere că avem de-a face cu un titlu de lansare. În ceea ce priveşte nivelul de detalii, Shadow Fall se bate de la egal la egal cu Crysis 3, jocul rulând la rezoluţia nativă 1080p şi atingând 60fps în meciurile multiplayer.

Merită? Fără îndoială, în ciuda unor probleme din campania single player, Killzone Shadow Fall este primul joc pe care un proaspăt utilizator de PS4 ar trebui să şi-l achiziţioneze.

Knack

Knack

Knack este mai degrabă o alegere nefericită din partea celor de la Sony în ceea ce priveşte jocurile oferite la momentul lansării consolei PlayStation 4. Probabil că de vină este atât genul jocului, un action/adventure/platformer, cât şi stilul artistic al acestuia, care-l recomandă mai degrabă pentru utilizatorii de vârste fragede.

Knack nu este deloc un joc rău, însă ni s-a părut mult prea scump pentru ceea ce are de oferit. Mai mult, deşi estetica şi subiectul îl recomandă drept joc pentru copii, nivelul de dificultate nu este tocmai accesibil. Pe dificultatea normal se moare destul de des, gameplay-ul putând fi caracterizat ca un God of War copilăresc. În ciuda abilităţii personajului principal de a creşte în dimensiuni prin acumularea de particule în propriul corp, nici grafica lui Knack nu rupe gura târgului.

Merită? Dacă aveţi un puşti interesat de jocurile pentru PlayStation 4 şi dacă îl găsiţi la un preţ mai accesibil, poate. În rest, există titluri de PS4 mai potrivite pentru toate categoriile de vârstă.

FIFA 14

FIFA 14

Am ajuns şi la unul dintre cele mai controversate titluri pentru PlayStation 4. Este vorba despre ediţia next gen a jocului FIFA 14, care vine cu serie de îmbunătăţiri faţă de variantele pentru PC, Xbox 360 şi PlayStation 3. Sunt însă acestea suficiente pentru a motiva un jucător de FIFA să facă tranziţia la noua generaţie de console?

Îndrăznim să spunem că da. Îmbunătăţirile grafice sunt evidente: publicul este reprodus tridimensional acum, stadioanele au exterioare modelate şi motorul fizic Player Impact Engine pare mult mai realist. Din păcate, există şi puncte negative: unele animaţii au rămas la fel de stângace precum în ediţiile precedente de FIFA, iar modul de joc Tournaments lipseşte din această versiune next gen.

Merită? Da, mai ales dacă aţi devenit deja dependenţi de modurile Online Seasons sau FIFA Ultimate Team din titlurile precedente ale seriei.

NFS Rivals

NFS Rivals

Ştim cu toţii că ediţia pentru PC a celui mai recent joc Need for Speed nu a fost tocmai bine portată, fiind limitată la un framerate de doar 30fps. Din păcate, aceeaşi limitare este valabilă şi în cazul variantei de PS4, situaţia fiind salvată însă de consistenţa framerate-ului şi redarea acestuia la un nivel de detalii încântător, la o rezoluţie FullHD. Excepţia a făcut prima parte a tutorialului (perioada în care jocul încă se instala de pe disc pe unitatea de stocare din consolă), unde au intervenit câteva sacadări vizibile.

Credem că sistemul AllDrive (care unifică modurile de joc single player şi multiplayer) funcţionează mult mai bine pe console, unde integrarea cu un serviciu consacrat precum PlayStation Network este vizibil mai bună decât Origin-ul de pe PC şi unde chiar găseşti jucători cu care să te întreci, spre deosebire de pustietatea care caracterizează versiunea de PC. Totuşi, parcă nu e suficient pentru a convinge pe cineva să-şi cumpere noua consolă.

Merită? Da, prin prisma faptului că este singurul joc cu maşini disponibil în momentul de faţă pentru PlayStation 4. Totuşi, dacă deja deţineţi jocul pe PC sau pe o consolă mai veche, nu are rost să-l mai achiziţionaţi încă o dată doar pentru îmbunătăţirile aduse componentei grafice.

NBA Live 14

NBA Live 14

NBA Live 14 este răspunsul EA Sports în faţa ameninţării venite din partea NBA 2K14 al celor de la 2K Sports. Din păcate, chiar dacă este un titlu lansat în exclusivitate pentru consolele de nouă generaţie, noul joc de baschet de la EA dezamăgeşte la mai toate capitolele: grafica nu se ridică nici pe departe la nivelul concurentului direct, iar controlul… cu cât ne referim mai puţin la controlul din acest joc, cu atât mai bine.

Merită? Sub nicio formă, dacă vreţi un simulator sportiv decent evitaţi cu orice preţ NBA Live 14.

Battlefield 4

Battlefield 4

Având în vedere starea dezamăgitoare în care se află Battlefield 4 pe PC, nu mă aşteptam ca versiunea de PlayStation 4 să facă o figură mai bună. Din fericire, pot spune că m-am înşelat: după instalarea câtorva update-uri (din ce în ce mai mari), BF4 a rulat surprinzător de bine pe noua consolă.

În primul rând îţi sare în ochi framerate-ul de 60fps, destul de greu de obţinut pe un PC cu un preţ accesibil, dar şi numărul maxim de 64 de jucători din multiplayer. Ce-i drept însă, Batllefield 4 rulează pe PS4 în rezolutia 900p (1600×900), fiind singurul joc de pe consolă care nu foloseşte rezoluţia nativă 1080p (la care se ajunge prin intermediul un procedeu de upscaling). Acest neajuns este vizibil mai ales în scenele în care există multă mişcare, în care iese în evidenţă un aliasing mai pronunţat. În schimb, în situaţiile lente, unde nu apar mişcări bruşte, antialiasing-ul jocului reuşeşte să „mascheze” destul de bine aceste probleme.

Merită? Da, în cazul în care nu deţineti deja jocul pe PC.

Assassin's Creed 4

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Aventurile piratereşti ale capitanului Edward Kenway au migrat către noua generaţie de console, aducând o serie semnificativă de îmbunătăţiri grafice: rezoluţia texturilor e vizibil crescută, apar o serie de detalii şi efecte care lipseau în trecut (ploaie, apă care se prelinge pe pământ sau lemnul corăbiilor, vegetaţie în mişcare, grupuri suplimentare de animale, geometrie cu număr crescut de poligoane etc.). Touch pad-ul controller-ului este folosit pentru a accesa harta jocului, fiind posibile operaţiuni de genul pinch to zoom.

În plus, după aplicarea unui update, versiunea de PS4 rulează nativ în 1080p, fără scăderi de framerate. Argumentele sunt în general suficiente pentru a prioritiza versiunea pentru PlayStation 4 a jocului în faţa celorlalte ediţii, mai ales că puteţi recurge la un upgrade ieftin (10 dolari sau lire sterline via PlayStation Store) pentru upgrade-ul variantei de PS3 la cea pentru PS4.

Merită? Da, dacă nu aţi finalizat deja jocul pe PS3, PC sau Xbox 360.

Rayman Legends

Rayman Legends

Simpaticul platformer se întoarce într-o nouă ediţie pentru PlayStation 4, după numeroase versiuni lansate anul trecut pentru mai toate consolele existente şi PC. La prima vedere, nu există nicio diferenţă între variantele pentru PS3 şi PS4 ale acestui joc, singura deosebire evidentă fiind în cazul biletelor de loto câştigate, care trebuie răzuite cu touch pad-ul pe PS4.

Rayman Legends pentru PS4 dezamăgeşte şi din cauza implementării clasice a controlului lui Murfy, care răspunde în continuare la comenzile limitate realizate prin intermediul butonului cerc. Credem că metoda directă de control, prezentă în versiunile de Wii U şi PlayStation Vita, ar fi funcţionat în tandem cu touch pad-ul de pe PS4.

Merită? Nu, îl puteţi juca lejer pe orice altă consola (sau PC) fără niciun rabat calitativ.

Tomb Raider Definitive Edition

Tomb Raider: Definitive Edition

Şi aici avem de-a face cu o nouă portare pentru PS4 a unui joc lansat în cursul anului trecut. Spre deosebire însă de Rayman Legends, Tomb Raider: Definitive Edition include toate DLC-urile apărute pentru jocul original, precum şi îmbunătăţiri grafice care ridică noua aventură a Larei la nivelul grafic din versiunea de PC (chiar şi peste, în numeroase instanţe).

În primul rând este vorba de rezoluţie şi framerate, Definitive Edition rulând pe PS4 la 1080p şi ţintind către 60fps, obiectiv de care se achită cu succes în marea majoritate a timpului. Performanţa este şi mai impresionantă atunci când realizăm că ediţia pentru PS4 are implementat şi sistemul de reproducere a podoabei capilare a Larei, botezat TressFX.

Cireşele de pe tort sunt aspectul refăcut al Larei Croft (eroina beneficiază de un look mai natural faţă de vechile versiuni ale jocului), precum şi modificările subtile, însă de efect (cum ar fi vegetaţia în mişcare).

Merită? Da, dacă nu aţi apucat să terminaţi deja jocul pe PC sau consolele vechi.

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

Ca şi în cazul lui Knack, LEGO Marvel Super Heroes este un joc pe care-l recomandăm în special jucătorilor de vârste fragede. Îmbunătăţirile grafice aduse faţă de versiunea pentru PS3 sunt legate în principal de rezoluţia crescută la 1080p şi apariţia câtorva efecte noi (depth of field), însă nimic care sa diferenţieze cu adevărat cele două ediţii în ochii unui copil.

Merită? Da, la preţ redus şi doar dacă nu aveţi deja jocul pe un sistem mai vechi.

PLAYSTATION VITA ŞI REMOTE PLAY

Una dintre cele mai interesante facilităţi oferite de PlayStation 4 este intercomunicarea cu fraţiorul mai mic PlayStation Vita, consola portabilă a celor de la Sony putând fi folosită fie ca dispozitiv Second Screen pentru PS4, fie pentru Remote Play. Funcţionalitatea Second Screen este similară cu cea a tabletelor, anumite jocuri oferind suport pentru afişarea hărţii, a obiectivelor sau a unor elemente ajutătoare pe display-ul PS Vita.

Remote Play

Însă, de departe cel mai impresionant feature este Remote Play. Prin intermediul acestuia, atât timp cât vă logaţi cu acelaşi cont de PSN pe ambele console, PlayStation Vita poate „lua controlul” asupra consolei PS4, micuţul ecran devenind astfel o oglindă a televizorului la care este conectată consola mare (care nici măcar nu mai trebuie ţinut în funcţiune sau care poate fi comutat pe un meci/telenovelă/program de ştiri etc.).

Sigur, această facilitate exista şi pentru PS3, însă acolo suportul era limitat la OS şi câteva jocuri, pe care le numărai pe degetele de o singură mână. În cazul PS4, Remote Play este implementat la nivel de sistem de operare şi hardware, toate jocurile ce nu necesită un accesoriu suplimentar (cum ar fi PlayStation Camera) funcţionând prin intermediul acestui feature şi pe PlayStation Vita. Unele dintre ele au şi scheme de control personalizate, care mută unele acţiuni pe ecranul tactil sau pe touch pad-ul consolei.

Am testat cu succes acastă metodă de a juca cu ajutorul unor titluri precum Resogun, FIFA 14 (ambele au funcţionat impecabil şi pe PS Vita), Assassin’s Creed IV: Black Flag (unde a apărut o fină urmă de lag, însă experienţa a rămas perfect jucabilă) sau Killzone: Shadow Fall (decent, însă afectat de momente de frame skipping).

Remote Play

Aşadar, putem spune că am foarte plăcut impresionaţi de Remote Play şi streaming-ul video al jocurilor de pe PS4 pe PS Vita, funcţia fiind perfectă pentru atunci când vrei neapărat să continui jocul însă nu mai poţi sta în faţa televizorului. Menţionăm ca am testat Remote Play cu ambele console în aceeaşi reţea wireless. Suntem foarte curioşi dacă Remote Play funcţionează la fel de bine şi prin intermediul internetului.

PLAYSTATION 4 – O PRIMĂ CONCLUZIE

PlayStation 4 se află abia la începutul ciclului său de viaţă, această situaţie fiind reflectată şi de oferta de jocuri disponibile la momentul de faţă (exclusivităţi puţine şi multe portări), precum şi de stadiul nedezvoltat în care se află funcţiile sale multimedia.

Orice gamer interesat trebuie să fie însă conştient de faptul că o consolă reprezintă o investiţie pe termen lung, un exemplu perfect în acest sens fiind PlayStation 3. Lansat cu o selecţie sărăcăcioasă de jocuri, PS3 a ajuns un standard în ziua de azi, bucurându-se de toate titlurile importante third party (precum FIFA, Assassin’s Creed sau Grand Theft Auto V), dar şi de jocuri exclusive (seriile God of War, Uncharted, Gran Turismo), pe care nu le puteţi găsi în altă parte.

Infamous Second Son

Şi, din acest punct de vedere, PlayStation 4 are potenţialul să se descurce chiar mai bine decât predecesorul său. Consola s-a vândut foarte bine în perioada sărbătorilor de iarnă, iar aceste performanţe puteţi fi siguri că nu au fost trecute cu vederea de publisheri. Pentru restul anului 2014, deja au fost confirmate pentru PS4 jocuri precum Thief, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, The Witcher 3: Wild Hunt, Watch Dogs sau Destiny. Iar în privinţa exclusivităţilor, în cursul anului PS4 va primi inFamous: Second Son, DriveClub, The Order: 1886 sau Deep Down. În plus, asteptaţi-vă la un E3 foarte aglomerat anul acesta, cu ocazia căruia mai mult ca sigur că vor fi anunţate o sumedenie de titluri noi.

Până la urmă, cumpărarea unei console PlayStation 4 ţine de priorităţile fiecărui utilizator, precum şi de interesul acestuia faţă de titlurile pe care le va putea juca pe această nouă consolă. În anumite circumstanţe, o investiţie într-un astfel de gadget se poate dovedi mai inspirată decât cea într-un PC similar, iar, în altele, versatilitatea acestuia din urmă ar putea inclina balanţa în favoarea sa. Totuşi, dacă va place să vă numiţi „gamer adevărat” şi vreţi să fiţi la curent cu tot ce va apărea în acest domeniu, achiziţia unui PlayStation 4 este mai mult decât recomandată.

CITEŞTE PRIMA PARTE A REVIEW-ULUI CONSOLEI PLAYSTATION 4

Părţi pozitive
  • Killzone Shadow Fall
  • FIFA 14 next gen
  • Assassin's Creed IV: Black Flag
  • Tomb Raider Definitive Edition
  • jocuri Free to play
  • jocuri gratuite incluse în abonamentul PlayStation Plus
Părţi negative
  • Rayman Legends
  • NBA Live 14
  • prea multe portări ale unor jocuri disponibile şi pe alte platforme
Urmărește Go4Games.ro pe Google News