Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I)

Autor: Cosmin Aionita | 24.12.2018
Jocurile anului 2018 - recomandările Go4games (partea I)

Este foarte probabil ca 2018 să rămână în istorie graţie ofertei deosebit de atractive de jocuri pentru mai toate platformele dedicate acestui mediu de divertisment. Am avut parte de jocuri excelente atât pentru “bătrânul” PC, cât şi pentru “micuţul” Nintendo Switch, “neglijatul” Xbox One şi, evident, pentru deja “veteranul” PlayStation 4. Indiferent de platforma aleasă, pasionaţii de jocuri s-au putut bucura de capodopere precum Frostpunk, Unavowed, Super Smash Bros. Ultimate, Octopath Traveler, Forza Horizon 4, Red Dead Redemption 2, Spider-Man sau God of War.

Evident, o bună parte dintre aceste titluri ne-au trecut şi nouă pragul redacţiei, aşa că, după cum v-am obişnuit în ultimii şase ani, finalul anului aduce şi lista noastră de recomăndari în ceea ce priveşte cele mai bune jocuri din 2018. Îmbucurător este şi că am putut păstra toate categoriile adăugate anul trecut, ultimele 12 luni fiind suficient de bogate pentru a nu trece cu vederea genurile abordate în 2017. Totuşi, după cum vom vedea, unele categorii au fost mai bine “reprezentate” decât altele.

Ca o ultimă precizare înainte de a începe, am păstrat formatul folosit în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur şi argint), precum şi de una sau mai multe menţiuni. Aşadar, să începem, prima parte a recomandărilor noastre fiind rezervată celor mai bune RPG-uri, jocuri cu maşini, precum şi titluri de strategie din 2018.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

MONSTER HUNTER: WORLD
(Capcom)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Capcom este unul dintre reprezentanţii de seamă ai industriei de jocuri video din Japonia, de numele companiei legându-se serii legendare precum Resident Evil, Devil May Cry sau Street Fighter. În aceste condiţii, numai faptul că Monster Hunter World, cu nici măcar un an scurs de la apariţia sa, a devenit cel mai bine vândut joc al companiei din toate timpurile este o dovadă de necontestat în privinţa calităţii acestui titlu. Astfel, seria care s-a remarcat pe consolele portabile a făcut pasul către platformele de gaming “serioase”, această tranziţie aducând upgrade-uri pe toată linia pentru formula deja consacrată: mediile de joc sunt mai variate ca oricând, creaturile ce trebuie doborâte mai fioroase şi impunătoare, iar vânătorile mai palpitante, mai ales atunci când sunt abordate în mod cooperativ.

THRONEBREAKER: THE WITCHER TALES
(CD Projekt RED)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Câteodată ai nevoie să te “decuplezi” de la jocurile de mare anvergură, care, de multe ori încep să fie prea similare între ele. Îţi e suficient un “joculeţ” cu un cadru mai limitat, ale cărui mecanici funcţionează corect şi sunt capabile să te ţină lipit de monitor/televizor cu orele. Şi cam asta obţii atunci când combini confruntările bazate pe regulile foarte popularului GWENT (consacrat prin intermediul excelentului The Witcher III) şi o nouă poveste plasată în universul în care Geralt of Rivia şi-a dobândit reputaţia. În plus, cerinţele de sistem sunt ridicol de mici, având în vedere media din ziua de azi, iar preţul de achiziţie pentru Thronebreaker este accesibil, mai ales în perioada actuală, când beneficiem de reducerile de iarnă, atât pe GOG, cât şi pe Steam.

Menţiuni: NI NO KUNI 2: REVENANT KINGDOM, KINGDOM COME DELIVERANCE


RACING (JOCURI CU MAŞINI)

FORZA HORIZON 4
(Playground Games/Microsoft)
Xbox One/PC

Putem spune, fără rezerve, că 2018 a marcat momentul în care subseria Horizon a depăşit, din mai toate punctele de vedere, seria principală Forza Motorsport. În timp ce jocurile celor de la Turn10 Studios par să se repete, fără a aduce noutăţi cu adevărat importante, cei de la Playground Games reuşesc, cu fiecare titlu nou, să reinventeze ceea ce poate oferi un joc cu maşini open world. De această dată, formula este revigorată de introducerea anotimpurilor, mediile de joc schimbându-se semnificativ în funcţie de perioada anului în care se desfăşoara acţiunea. Mai mult, Forza Horizon 4 aduce îmbunătăţiri semnificative şi la nivel tehnologic, fiind pentru prima oară când Playground Games oferă suport pentru 60fps pe console (doar pe modelul Xbox One X şi doar în rezoluţie 1080p). Însă nimic nu se compară cu rularea jocului pe un PC echipat corespunzător, cu un monitor ultrawide (pentru un câmp de vedere extins), cu o rată de refresh crescută şi o placă video “serioasă”, de genul GeForce GTX 1080Ti, la un framerate ce depăşeşte cu mult 60fps.

BURNOUT PARADISE REMASTERED
(Criterion Games/ Stellar Entertainment/Electronic Arts)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Unul dintre marele regrete pe care le-am avut în ultimul deceniu este legat de hotărârea celor de la EA de a nu mai continua cu seria Burnout. Regret care s-a accentuat şi mai mult după ce am avut ocazia, anul acesta, să reexperimentăm “nebunia” din Burnout Paradise, în ediţia remasterizată a jocului. Astfel, chiar şi la zece ani de la apariţia sa iniţială, ajutat de un strat remasterizat de “vopsea”, Burnout Paradise rămâne un joc excelent, o experienţă arcade ce aproape atinge perfecţiunea, creaţia celor de la Criterion Games având meritul deosebit de a fi unul dintre pionerii abordării open world într-un astfel de joc. Şi, bineînţeles, nimic nu se compară cu sentimentul de a intra într-un oponent la viteze de peste 250km/h.

Menţiuni: ONRUSH


STRATEGIE

FROSTPUNK
(11 bit studios)
PC

Este îmbucurător că, după atâţia ani în care parcă am văzut tot ce se putea vedea în materie de jocuri de strategie, încă apar creaţii originale de acest tip. Un astfel de titlu este Frostpunk al polonezilor de la 11 bit studios, o încercare reuşită de a combina ingredientele clasice ale unui joc de strategie cu cele ale unui city-builder, dar şi suficiente elemente de survival. Într-o realitate alternativă în care lumea a căzut pradă temperaturilor în continuă scădere, jucătorul ajunge la cârma ultimului oraş de supravieţuitori, pe care trebuie să-l gestioneze cum poate mai bine, să-l dezvolte (printr-un sistem de extindere radial) şi să ofere populaţiei, astfel, o şansă de supravieţuire. Lăsând la o parte design-ul ingenios, Frostpunk reuşeşte să impresioneze şi la capitolul grafic, aşa cum îi stă bine unui joc dezvoltat în exclusivitate pentru PC.

VALKYRIA CHRONICLES 4
(Sega)
PlayStation 4/Xbox One/PC/Nintendo Switch

Se pare că melanjul elementelor preluate din alte genuri cu cele tradiţionale pentru strategii a reprezentat cheia succesului, în 2018, pentru acest tip de jocuri. Seria Valkyria Chronicles a revenit cu cel de-al patrulea episod al său, readucând în prim plan povestea unui conflict inspirat din cel de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, avem de-a face cu o abordare originală, privită din perspectiva unui RPG de inspiraţie niponă, în care strategia se combină, cum nu se poate mai bine, cu porţiunile de shooter third person. Puneţi la socoteală şi distribuţia nouă de personaje, între care se vor crea relaţii complexe, dar şi faptul că, spre deosebire de alte jocuri, Valkyria Chronicles 4 şi-a făcut apariţia pe toate platformele majore, şi obţineţi o reţeta unui joc de strategie “exotic”, pe care fanii, în special cei cu afinităţi pentru cultura asiatică, nu ar trebui să-l rateze.

Menţiuni: INTO THE BREACH


Încheiem această primă parte a recomandărilor noastre cu un călduros “Crăciun fericit!” şi vă invităm să reveniţi pe Go4games în următoarele zile pentru continuarea listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2018!

Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelenţă, Dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News