Google anunță Chromebook-uri de gaming, concentrate pe jocurile în cloud

Autor: Adrian Popa | 11.10.2022
Google anunță Chromebook-uri de gaming, concentrate pe jocurile în cloud
Foto: Google

Google a anunțat că dezvoltă, în parteneriat cu Acer, Lenovo și Asus, laptopuri Chromebook de gaming. Acestea vor fi optimizate pentru a rula servicii de gaming în cloud, precum Nvidia GeForce Now sau Xbox Cloud Gaming.

Accesul la unele servicii de acest gen este posibil și de pe modelele actuale cu sistem de operare Chrome OS, prin intermediul browser-ului Chrome, dar lipsesc software-ul dedicat și hardware-ul specific, precum tastaturile optimizate pentru jocuri, modemurile Wi-Fi de ultimă generație sau display-urile rapide.

Unul dintre modelele anunțate este Acer Chromebook 516 GE. Dispozitivul vine cu display WQXGA (2.560 × 1.600 pixeli) cu rată de refresh de 120 Hz, tastatură iluminată RGB cu tehnologie anti-ghosting și difuzoare certificate DTS. Există mai multe opțiuni pentru RAM (maxim 16 GB LPDDR4X) și capacitate de stocare internă pe SSD (maxim 256 GB, cu interfață NVMe). Utilizatorii vor putea alege între două modele de procesoare: Intel Core i5-1240P sau i7-1260P. Cea mai ieftină configurație va costa 650 de dolari.

Asus Chromebook Vibe CX55 Flip va dispune de display Full HD (1.080p) cu refresh rate de 144 Hz, tastatură cu anti-ghosting și difuzoare certificate Harmon Kardon. Cea mai scumpă versiune va putea fi configurată cu procesor Intel Core i7 de generația a 11-a, 16 GB memorie RAM (LPDDR4X) și capacitate de stocare internă pe SSD de 512 GB. Prețul nu a fost anunțat.

Lenovo IdeaPad Chromebook va încorpora un display WQXGA la 120 Hz, tastatură iluminată RGB cu tehnologie anti-ghosting, 8GB memorie RAM (LPDDR4X) și procesor Intel Core i3 sau i5 de generația a 12-a. Utilizatorii vor putea alege între capacitate de stocare internă de 128 GB (eMMC) sau 256/512 GB (M.2 PCIe 2242). Prețurile vor porni, la acest model, de la nivelul de 600 de dolari.

Cele trei modele oferă suport pentru standardele Wi-Fi 6 (modelul Asus) și Wi-Fi 6E (modelele de la Acer și Lenovo). Laptopurile vor ajunge în magazine în perioada următoare. Clienții vor beneficia de acces gratuit timp de trei luni la platformele Amazon Luna și Nvidia GeForce Now (abonamentul RTX3080).

Este interesant faptul că Google a anunțat Chromebook-uri de gaming la scurt timp după ce și-a închis propriul serviciu de acest fel, Stadia.

Piața de cloud gaming va ajunge la o valoare de 2,4 miliarde de dolari la sfârșitul acestui an, veniturile fiind mai mari cu 74% comparativ cu cele înregistrate în 2021, potrivit firmei de cercetare a pieței Newzoo.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News