Qualcomm anunță Snapdragon G, procesoare pentru dispozitive de gaming portabile

Autor: Cătălin Niţu | 25.08.2023
Qualcomm anunță Snapdragon G, procesoare pentru dispozitive de gaming portabile

Qualcomm oferea deja un procesor pentru dispozitive de gaming, numit Snapdragon G3x Gen 1, lansat anul trecut și folosit de către compania Razer pentru a dezvolta tableta/consola de gaming Razer Edge. Se pare că acest procesor a pornit o întreagă serie de procesoare de gaming, numită Snapdragon G, care se lansează oficial cu trei modele de procesoare, care țintesc către diverse praguri de performanță.

Cel mai performant model al seriei Snapdragon G este Snapdragon G3x Gen 2, urmașul procesorului care se află deja pe piață. Se pare însă că îmbunătățirile de la o generație la alta sunt imense. Nu doar că cei de la Qualcomm promit performanțe cu 30% mai mari pe partea de procesare brută (CPU), dar și procesarea grafică primește un upgrade major: performanță dublă. Noul procesor vine cu un GPU Adreno A32, realiazt special pentru procesoarele de gaming, alături de un CPU octa-core cu nuclee proprietare Kryo.

Snapdragon G3x Gen 2 este capabil să proceseze efecte avansate precum ray tracing și include capabilități precum game super resolution și XR glass thetering. Această funcție din urmă asigură compatibilitate cu accesorii de realitate virtuală sau augmentată, dispozitive care încă nu au ajuns în mainstream. De asemenea, componenta sa de control wireless include „low-latency premium Bluetooth”, pentru conexiuni stabile și rapide, suport pentru Wi-Fi 7 și 5G sub-6GHz și mmWave.

Citește și: PlayStation Portal va fi disponibil până la sfârșitul anului la prețul de 220 de euro

Imediat sub acesta intră Snapdragon G2, un procesor pentru dispozitive de gaming „mid-range”, adică cele care ar putea rula și jocuri de Android pe setări medii, dar care să fie orientate și către streaming de conținut de pe platforme precum GeForce Now. Procesorul octa-core este similar, folosind tot 8 nuclee Kryo, dar acest model este echipat cu un GPU mai modest, Adreno A21. Măcar la capitolul conectiitate, acest model nu stă deloc rău, oferind suport pentru 5G și Wi-Fi 6E.

În cele din urmă, Snapdragon G1 este dedicat dispozitivelor de gaming mai ieftine, care se bazează în principal pe streaming de pe alte platforme și nu pe rularea de jocuri local. Acesta are un GPU și mai modest, Andreno A11, care probabil este potrivit pentru decodare a semnalului video de pe GeForce Now sau Xbox Game Streaming, dar nu și pentru redarea de efecte 3D din jocuri video.

Compania AYANEO, cunoscută pentru dispozitive de gaming portabile, în principal cu procesoare x86 și Windows la bord, a anunțat deja AYANEO Pocket S, echipat cu noul Snapdragon G3x Gen 2. Nu avem însă și informații despre disponibilitatea acestui dispozitiv și prețul la care va fi lansat.

Sursa: Go4it

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News