ROG Phone 6 Pro review: Cel mai avansat telefon de gaming are ambiții mari

Autor: Adrian Popa | 14.07.2022
ROG Phone 6 Pro review: Cel mai avansat telefon de gaming are ambiții mari

ASUS a lansat recent seria de smartphone-uri de gaming ROG Phone 6. Acestea vin cu cel mai puternic chipset disponibil pe dispozitivele cu sistem de operare Android, multă memorie RAM, sistem de răcire eficient și autonomie excelentă.

Am testat ROG Phone 6 Pro, modelul mai avansat, disponibil exclusiv în culoarea Storm White. Dispozitivul, cu design futurist, atrage imediat atenția prin dimensiunile mari. După ce îl scoți din cutie simți imediat și greutatea telefonului, de 239 de grame. Smartphone-ul are dimensiuni generoase deoarece include un display cu diagonala de 6,78” și o baterie de 6.000 mAh.

Modelul Pro are ramă metalică, prinsă în sandviș între două bucăți de sticlă. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass Victus, iar spatele cu Gorilla Glass 3 acoperită cu un strat anti-alunecare.

Ca mai toate telefoanele de gaming, ROG Phone 6 are imprimate, pe partea din spate, cifre, texte și forme geometrice. Însă dacă ne uităm la alte modele concurente, precum Nubia Red Magic 7S, observăm că producătorul taiwanez a dat dovadă de cumpătare. Se vede mediat că ROG Phone 6 este un telefon de gaming, dar smartphone-ul nu „strigă” asta. Cred că ASUS a vrut ca acest dispozitiv să fie cumpărat și de către alte persoane, care nu au o pasiune arzătoare pentru jocurile video, dar se joacă, totuși, frecvent pe telefon.

Tot pe partea din spate avem două elemente interesante. O zonă iluminată în roșu care include sloganul „Dare to play” și un ecran secundar POLED, numit ROG Vision. Acesta din urmă nu este foarte util. Poate afișa logo-ul ROG, ora, nivelul bateriei, aplicația aflată în uz, precum și alte elemente. Ar fi fost mai bine dacă ar fi oferit suport pentru notificările din aplicațiile de chat, ca pe un smartwatch. Adică să vezi ce îți scrie o persoană pe WhatsApp sau Messenger, de exemplu. Personalizarea ROG Vision poate fi făcută din aplicația Armoury Crate. Acest ecran este unul dintre factorii de diferențiere dintre modelul Pro și cel standard, care vine doar cu o zonă iluminată RGB pe partea din spate.

Tot pe spate se găsește sistemul triple-camera. Butoanele pentru volum și cel de Pornire / Oprire sunt poziționate pe partea din dreapta, astfel încât să fie sus atunci când telefonul este folosit pentru gaming, conectat la priză. Tot pe această latură se află, la margini, două trigger-e (sistemul AirTrigger 6) pentru jocuri. Pe partea din stânga găsim un port USB-C și slotul pentru cartele, iar pe marginea de jos avem un al doilea port USB-C și jack audio universal de 3.5 mm.

Portul USB-C de pe marginea de jos este așezat în lateral, iar din această cauză telefonul nu poate fi încărcat ușor atunci când se află în unele suporturi auto de tip gravity. Pentru a face acest lucru a trebuit să înclin dispozitivul într-o parte.

Sistemul de trigger-e suportă acum mai multe mișcări și gesturi, care pot fi personalizate din aplicația Armoury Crate. Tot acolo apar jocurile instalate pe dispozitiv, iar utilizatorul poate seta moduri de performanță pentru fiecare în parte sau personaliza sistemul AirTrigger.

Primul telefon de gaming de la ASUS rezistent la stropi

Apreciez faptul că producătorul a reușit să ofere rezistență medie la apă pe acest dispozitiv (rating IPX4). Asta înseamnă că ROG Phone 6 rezistă atunci când este stropit cu apă sau alte lichide. Nu va fi afectat nici de transpirația care se strânge pe mâini în zilele caniculare. Modelul rival Nubia Red Magic 7S Pro, anunțat recent, nu oferă această caracteristică.

Display-ul de pe ROG Phone 6 Pro nu este decupat și nu are nici cameră de tip hole-punch. Asta deoarece ASUS a decis să păstreze margini simetrice, destul de groase, în părțile de sus și de jos ale ecranului. Nu mă deranjează acest lucru deoarece există astfel două zone pe care îți poți odihni degetele fără să existe riscul să apeși display-ul.

Ecranul AMOLED este produs de Samsung, are diagonala de 6,78” (rezoluție de 1.080 x 2.448 pixeli) și beneficiază de certificate HDR 10+. Rata de refresh maximă oferită este de 165 Hz. La acest capitol telefonul ASUS bate de asemenea concurența. ZTE oferă pe Red Magic 7S Pro oferă o rată de împrospătare maximă de 120 Hz.

Display-ul de pe ROG Phone 6 Pro este unul high-end, care oferă o calitate foarte bună a imaginilor, dar nu se ridică la nivelul celor, de-a dreptul splendide, oferite de Samsung pe seria Galaxy S22. Acesta este, însă, un ecran gândit pentru gaming, care excelează în alte părți: are o rată de eșantionare tactilă de 720 Hz și o latență tactilă ultra-redusă de 23 ms la 165 Hz.

Ecranul unui dispozitiv atât de avansat și scump trebuie protejat. ASUS oferă propria protecție din sticlă pentru telefon, numită ROG Phone 6 Glass Screen Protector.

Modelul Pro este, sunt aproape sigur, cel mai rapid smartphone cu sistem de operare Android al momentului. Telefonul are chipset Snapdragon 8+ Gen 1, 18 GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de 512 GB. Toate jocurile rulate pe telefon (ex.: World of Tanks Blitz, Call of Duty Mobile) le-am setat la calitate și performanță maximă, iar ROG Phone 6 nu a avut nici cea mai mică problemă de performanță.

Chiar și în aceste condiții temperatura sistemului a ajuns rareori la 40 de grade Celsius. Asta arată cât de bine este realizat sistemul intern de răcire, numit GameCool 6. Acesta trimite aer la procesor din toate direcțiile, are cameră de vapori cu 30% mai mare și foi de grafit cu 85% mai mari.

AeroActive Cooler 6, un accesoriu interesant

Pentru cei care doresc să protejeze suplimentar componentele interne, ASUS oferă un accesoriu numit AeroActive Cooler 6, care poate, potrivit producătorului, scădea temperatura de la suprafața telefonului cu până la 25 de grade Celsius. Personal nu am văzut o scădere mai mare de 15 grade Celsius.

Nu am prea simțit nevoia să folosesc sistemul deoarece pentru a-l monta trebuie să dai jos de fiecare dată carcasa telefonului. Împreună cu unitatea testată, ASUS mi-a pus la dispoziție o carcasă marca Devilcase. În cutie nu este inclusă o protecție pentru telefon.

AeroActive Cooler 6 dispune de două butoane fizice, are luminițe și un ventilator foarte silențios.

Ventilatorul de pe dispozitiv oferă o senzație foarte plăcută la mâini și poate fi folosit și pe post de suport de birou (include un picioruș rabatabil), util atunci când te uiți la filme sau pe YouTube. Bineînțeles, pentru încărcarea telefonului în timpul sesiunilor de gaming, AeroActive Cooler 6 are propriul port USB-C. Telefonul detectează automat când dispozitivule este montat și afișează pe ecran informații precum temperatura telefonului și cea a cooler-ului. Dispozitivul are propriul acumulator, care oferă o autonomie de câteva ore pentru gaming.

Până pe 7 august, cei care comandă ROG Phone 6 în magazinul online oficial ASUS România pot beneficia de o ofertă: vor primi AeroActive Cooler 6 cadou.

Sistem de operare curat și autonomie „heavy duty”

La fel ca modelele din seria Zenfone 8, telefoanele din familia ROG Phone 6 rulează un sistem de operare Android curat, fără bloatware, bazat pe Android 12. Există puține aplicații ASUS, deoarece compania nu se încăpățânează, ca altele, să ofere alternative la aplicațiile de la Google (la tine mă uit, Samsung!). ROG Phone 6 Pro vine cu aplicația Armoury Crate preinstalată. Alte aplicații incluse sunt ASUS Data Transfer, o aplicație de galerie (pentru cei care nu se mulțumesc cu Google Photos în utilizarea de zi cu zi), una pentru vreme și un file manager propriu. O mențiune importantă pe partea software: ASUS include și pe acest smartphone funcție nativă de înregistrare a apelurilor, foarte utilă pentru mulți utilizatori.

Deoarece nu este mult modificat, sistemul de operare de pe ROG Phone 6 Pro contribuie la performanțele ridicate ale sistemului. Pe acest model nu există lag și blocaje. Orice alt telefon ți se pare încet după ce folosești câteva smartphone-ul. Eu sunt posesor de Zonfone 8 Flip, un model puternic și fluid, dar care pare, totuși, lent în comparație cu ROG Phone 6 Pro.

Pentru cei interesați de testele sintetice, rezultatele sunt foarte bune. În Geekbench 5.4.4 a obținut, cu X-Mode activat, un scor single-core de 1.307 și multi-core de 4.047. X-Mode este un mod de operare care îi oferă telefonului performanță maximă. Scorul obținut în AnTuTu este de 1107804.

Un alt capitol la care telefonul impresionează este autonomia bateriei. Te poți juca ore în șir un joc destul de complex, precum World of Tanks Blitz. Dacă ai acces la o priză, poți încărca dispozitivul fără probleme în timp ce rulezi jocuri. Asta deoarece ROG Phone 6 Pro a fost gândit pentru asta. Alte telefoane se încălzesc puternic în acest scenariu, dar smartphone-ul ASUS preia energia necesară direct de la priză, ocolind acumulatorul, pentru a-l proteja.

Este impresionant cât de mult ține bateria pe acest smartphone. La utilizare normală, fără jocuri video, poți ajunge lejer la două zile de autonomie. Cred că echipa care se ocupă de software-ul telefoanelor ROG la ASUS este diferită de cea care îl dezvoltă pentru modelele Zenfone.

Zonfone 8 Flip are autonomie mediocră, în ciuda acumulatorului cu capacitate mare, de 5.000 mAh, și a display-ului cu refresh de doar 90 Hz.

Optimizările făcute de producător se văd la tot pasul. Nu există prea multe opțiuni de personalizare pentru iconițe sau culorile din sistem. Mai mult, display-ul Always On nu e chiar „always on”, deoarece este afișat doar pentru 10 secunde, la atingere ecranului. Mai mult, în jocuri ecranul este închis automat după o perioadă de inactivitate, care poate fi ajustată de utilizator. Totodată, aplicația Game Genie, care este mai avansată decât pe telefoanele din seria Zenfone, îi permite utilizatorului să dezactiveze, atunci când se joacă, funcții precum notificările sau apelurile.

 

Tot în Game Genie sunt afișate informații precum temperatura, nivelul bateriei, numărul de cadre pe secundă sau latența rețelei. Aplicația poate fi adusă în prim plan prin glisarea degetului dinspre unul dintre colțurile de sus ale display-ului. În aplicație mai există scurtături pentru înregistrarea conținutului de pe ecran, blocarea luminozității, activarea sau blocarea trigger-elor telefonului sau alocarea de resurse suplimentare pentru gaming (butonul Speed up).

Telefonul suportă încărcare la 65W, iar în cutie este disponibil un încărcător compatibil. Este interesant cablul acestuia, care păstrează forma pe care i-o dă utilizatorul datorită învelișului care pare să fie metalic. Telefonul poate fi încărcat de la 0 la 100% în aproximativ 40 de minute.

Din păcate lipsește încărcarea wireless. Totuși, ROG Phone 6 Pro beneficiază de funcție reverse charging, putând fi folosit ca baterie externă pentru alte dispozitive.

Camere decente

Camerele de pe ROG Phone 6 Pro sunt bune, dar nu impresionează. Avem, pe partea din spate, un ansamblu cu trei senzori: principal de 50 MP, ultrawide de 13 MP și unul (aproape inutil) macro de 5 MP. În general pozele realizate cu telefonul sunt reușite, undeva de notele 8-9. Când condițiile sunt mai dificile, rezultatele sunt „așa și așa”. Puteți vedea o selecție de imagini făcute cu smartphone-ul în galeria foto atașată articolului.

Un alt capitol tratat cu mare atenție de producător este sunetul. ROG Phone 6 Pro are două microfoane pe partea frontală, care oferă sunet stereo, ce poate fi setat din aplicația AudioWizard. Aceasta include inclusiv un egalizator complet. Difuzoarele au fost calibrate în colaborare cu experții suedezi de la Dirac. Volumul maxim oferit este ridicat, iar basul clar. Calitatea oferită este excelentă pentru un smartphone, în orice scenariu, indiferent că este vorba de jocuri, muzică sau filme.

Totodată, senzorul pentru amprentă inclus în display este rapid și precis, fiind o îmbunătățire clară față de cel de pe Zenfone 8 Flip, care nu funcționează întotdeauna cum trebuie.

ROG Phone 6 Pro – caracteristici tehnice principale:

Sistem de operare: interfața ROG UI / Zen UI, bazată pe Android 12
Display: AMOLED, produs de Samsung; certificat HDR10+; rezoluție de 1.080 x 2.448 pixeli; rată de refresh de până la 165 Hz
Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
RAM: 18 GB
Capacitate de stocare internă: 512 GB (fără slot pentru carduri)
Camere spate: principală de 50 MP, ultrawide de 13 MP și macro de 5 MP; frontală de 12 MP
Rezistență la praf și apă: IPX4
Baterie: 6.000 mAh; încărcare la 65 W; reverse charging
Jack audio: da
Conectivitate wireless: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
Greutate: 239 de grame
Dimensiuni: 173 x 77 x 10,3 mm

Concluzie

ROG Phone 6 Pro este cel mai atractiv smartphone de gaming al momentului și este, cred, modelul care ar trebui să fie prima opțiune studiată de către cei care își doresc un astfel de dispozitiv. Vine de la un producător respectat, are cel mai performant chipset pentru Android de pe piață,dispune de 18 GB memorie RAM, oferă autonomie foarte bună, sistem de răcire avansat, display cu rată de refresh de 165 Hz și capacitate de stocare mare. Pe scurt, ROG Phone 6 Pro oferă cea mai bună experiență de gaming mobil de care poți avea parte în acest moment.

Totuși, telefonul costă 6.600 de lei, mult peste rivalul ZTE Nubia Red Magic 7S Pro, care are un preț recomandat de 5.400 de lei, și mai mult decât un Galaxy S22 Ultra, care este un jack of all trades ce excelează inclusiv la capitolul gaming. Totodată, pentru un telefon care costă peste 1.000 de dolari, ROG Phone 6 Pro are câteva lipsuri. Nu vine cu protecție avansată la praf și apă (IP68) și nici nu dispune de încărcare wireless.

ROG Phone 6 Pro marchează o ușoară schimbare de direcție pentru ASUS. Acesta este primul smartphone pentru jocuri video care și-a propus să cucerească un public mai larg, din afara comunității gamerilor împătimiți. Este un fel de Tesla Model S Plaid, o mașină de lux cu care poți merge zilnic la birou, spre deosebire de un Ferrari, pe care îl scoți în general din garaj doar pentru plimbări ocazionale și evenimente auto.

Părţi pozitive
  • Performanță extraordinară
  • Display performant
  • Autonomie excelentă
  • Sistem de operare curat
  • Multe funcții pentru gaming
  • Sunt disponibile multe accesorii utile
Părţi negative
  • Protecție limitată împotriva lichidelor
  • Lipsește încărcarea wireless
  • Camerele nu se apropie de performanțele altor modele cu preț similar
Urmărește Go4Games.ro pe Google News