6 lucruri de luat în calcul atunci când cumperi un smartphone cu Android pentru gaming

Autor: Adrian Popa | 19.05.2022
6 lucruri de luat în calcul atunci când cumperi un smartphone cu Android pentru gaming
Foto: Profimedia Images

Smartphone-urile high-end cu Android de astăzi pot fi folosite pentru a rula chiar și cele mai pretențioase jocuri video mobile, dar sunt unele telefoane mai potrivite decât altele pentru această activitate. Aici nu ne referim la modelele speciale pentru gaming lansate de companii precum ASUS (ROG Phone), Lenovo (Legion) sau Xiaomi (Black Shark). Sunt oameni care doresc să se joace pe telefoane în cele mai bune condiții, dar nu vor ca acestea să arate ca niște „nave spațiale”.

Iată care sunt lucrurile de care un utilizator trebuie să țină cont atunci când vrea să cumpere un smartphone, cu sistem de operare Android, potrivit pentru gaming:

1. Procesorul. Dacă dispozitivul avut în vedere are un chipset de ultimă generație, precum unul din seria Snapdragon 8 sau MediaTek Dimensity 9000, atunci e clar că nu vor fi probleme la acest capitol. Sunt însă și procesoare mid-range, precum cele din seriile Snapdragon 7 sau Dimensity 700, care se descurcă decent în jocuri. Este important ca mărimea tranzistorilor să fie cât mai mică. Un procesor cu proces de fabricație pe 5 nanometri (nm) va avea performanțe mai bune și un consum mai redus de energie decât unul pe 7 nm.

2. Sistemul de răcire. Multe smartphone-uri cu chipset-uri puternice se supraîncălzesc în aplicații și jocuri complexe deoarece producătorii nu au inclus în ele sisteme de răcire potrivite. Ar fi bine, înainte să faci achiziția, să vezi ce spun pe internet persoanele care deja au smartphone-ul pe care tu îl dorești. Se încălzește sau nu? O companie care nu produce telefoane dedicate de gaming, dar care oferă sisteme de răcire avansate pe smartphone-urile sale este Samsung. Alte exemple de mărci care acordă atenție acestui detaliu sunt OnePlus și Poco.

Android
Samsung include sisteme de răcire avansate pe unele dintre telefoanele sale. (Foto: iFixit)

3. Display-ul. Pentru a te bucura din plin de un joc video ai nevoie de un display performant, care poate să redea detaliile și culorile incluse în titlu de dezvoltatorii acestuia. Este preferabil să alegi un ecran OLED, deoarece are un consum mai redus de energie și îți va permite sesiuni mai lungi de gaming fără a conecta telefonul la priză. O rezoluție Full HD (1.080p) este suficientă pe ecranele relativ mici ale telefoanelor. Display-ul ar trebui să aibă o rată de împrospătare cât mai mare pentru ca imaginile afișate pe ecran să fie fluide: 90Hz sau 120Hz sunt valori foarte bune.

4. Memorie RAM și capacitate de stocare internă. Pentru memoria internă este recomandată o valoare minimă de 128 GB. Jocurile complexe au dimensiuni mari (unele peste 2,4 GB) și primesc actualizări frecvent. În ceea ce privește memoria RAM, 8 GB este minimul recomandat astăzi pentru gaming. Din fericire sunt inclusiv multe telefoane mid-range pe piață care au 8 GB memorie RAM.

5. Software dedicat pentru gaming. Multe smartphone-uri moderne vin cu software dedicat preinstalat pentru gaming. Exemple sunt cele de la Oppo (Game Assistant), ASUS (nu mă refer la seria ROG, ci Game Genie de pe seriile ZenFone) sau Samsung (Game Launcher). Aceste aplicații pot spori performanțele în gaming și elimina sau reduce elementele, precum notificările sau vibrațiile, care i-ar putea distrage atenția jucătorului. Mai mult, unii asistenți software afișează temperatura dispozitivului, permit înregistrarea video a activității din joc sau realizarea de capturi de ecran.

6. Baterie și viteză de încărcare. Dacă te joci mult pe telefon ai nevoie de un model cu baterie mare. Dacă bateria are capacitate mare, atunci ai nevoie ca telefonul să beneficieze de tehnologie pentru încărcare rapidă. Pentru gaming, caută un telefon cu acumulator de minim 4.500 mAh și cu încărcare la putere de cel puțin 18 W.

Surse: MUO, Tech Advisor

Urmărește Go4Games.ro pe Google News