Mai real decât orice joc video: dispozitivul bazat pe AI care îți permite controlarea propriilor vise

Autor: Cosmin Aionita | 05.02.2024
Mai real decât orice joc video: dispozitivul bazat pe AI care îți permite controlarea propriilor vise
Foto: Prophetic

Trăirea propriilor vise pare un concept izvorât din domeniul jocurilor video, care permit, într-o oarecare măsură, în mediul virtual, îndeplinirea acestui obiectiv al umanității. Compania Prophetic merge însă și mai departe, promițând Halo, un gadget cu forma unei bentițe pentru cap, capabil să inducă purtătorului vise lucide, prin emiterea de ultrasunete.

În timpul unui asemenea vis lucid, cel care visează este conștient de faptul că „se afla” într-un vis și, câteodată, este capabil să controleaza desfășurarea evenimentelor din acel vis.

Combinația de ultrasunete și modele realizate cu ajutorul funcțiilor AI de machine learning (create pe baza datelor obținute prin procedee de tip electroencefalogramă și imagistică prin rezonanță magnetică funcțională) ne permite să detectăm atunci când cei care visează se află în stadiu de somn REM și să inducem și stabilizăm visele lucide. Împreună vom căuta răspunsurile pentru cele mai mari întrebări ale vieții.

– Site-ul oficial al companiei Prophetic

Prophetic Halo
Foto: Prophetic

Până acum, Prophetic se afla în căutarea de voluntari care au mai fost implicați, în trecut, în studii legate de visele lucide. Acum compania a deschis un proces de înscrieri pentru cei care doresc să încerce noul lor gadget Halo.

Halo este unealta care le permite oamenilor să-și exploreze subconștientul. Este cel mai avansat dispozitiv purtabil din domeniul neurotech creat vreodată.

Sistemul de neurostimulare în buclă închisă utilizat de Halo recreează artificial, la cerere, activarea tiparelor neuronale ce induc visele lucide, folosind ultrasunete, senzori de electroencefalogramă și date obținute în urma procedeelor de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională.

– Prophetic

Compania Prophetic cere, totuși, celor care doresc să încerce dispozitivul Halo, un avans de 100$. Această sumă urmează să fie scăzuta din costul final al unui asemenea gadget, estimat la 2000$, atunci când persoana se va hotărî să-și achiziționeze acest Halo. De asemenea, acest avans este 100% rambursabil, în cazul în care utilizatorul se răzgândește. Primele 1000 de persoane care depun acest avans vor primi acces gratuit, timp de un an, la aplicația Prophetic, care acompaniază dispozitivul propriu-zis.

Compania a dezvăluit că și-a propus sa livreze dispozitivele Halo începând din 2025. Momentan însă, nu există niciun fel de dovadă conform căreia aceste gadget-uri ar funcționa conform descrierii celor de la Prophetic.

Sursa: The Sun

Urmărește Go4Games.ro pe Google News