AQIRYS Doradus review: Un mouse de gaming ușor ca un fulg

Autor: Adrian Popa | 19.11.2021
AQIRYS Doradus review: Un mouse de gaming ușor ca un fulg

Marca românească de accesorii de gaming AQIRYS și-a îmbogățit oferta cu un nou model de mouse, AQIRYS Doradus.

Punctul de atracție principal al dispozitivului este greutatea lui foarte mică, de doar 63 de grame fără cablu, obținută printr-un design inedit. Carcasa dispozitivului, care are dimensiunile 125 x 63.5 x 40 mm, este perforată pe cea mai mare parte din suprafață, iar prin găurile în formă de fagure pot fi văzute o plăcuță – pe care este proiectată lumină – cu logo-ul AQIRYS și componentele interne ale mouse-ului.

Doradus poate fi folosit de dreptaci și stângaci, iar conectarea la computer se face prin intermediul cablului cu lungime de 1,8 m și interfață USB 2.0. Firul este foarte moale și protejat cu material textil.

Dispozitivul are patru butoane principale, dar sub el se ascund două surprize plăcute. Este vorba despre un buton fizic prin care poate fi schimbat polling rate-ul (125, 500, 1.000 Hz) și unul pentru controlul LED-urilor (On, Off, 1/2). Dacă butonul este trecut la nivelul 1/2, intensitatea fluxului luminos scade la jumătate. Polling rate-ul (rata de raportare) este viteza cu care mouse-ul transmite date către PC sau de câte ori raportează dispozitivul poziția către computer pe secundă.

Tot pe „burta” mouse-ului găsim suporturi din PTFE (politetrafluoretilenă), care asigură o deplasare mai bună a mouse-ului pe suprafețele pe care este utilizat. În cutie este inclus un set suplimentar de suporturi, care se prind ca niște abtibilduri.

Chiar dacă are carcasa perforată, mouse-ul rezistă la stropirea cu apă, astfel încât un accident nedorit, în care vărsăm ceva pe dispozitiv, cel mai probabil nu îl va strica.

Suportul palmei este detașabil și poate fi curățat ușor, chiar sub un jet de apă. Această caracteristică este binevenită, deoarece șasiurile de tip fagure acumulează mai ușor murdărie. Totuși, designul perforat ajută la evaporarea transpirației care se strânge în palmă.

Componente de top

Ca și alte modele AQIRYS, Doradus, care are numele unei constelații, include componente de calitate. Cea mai importantă piesă, senzorul optic, este un model mid-range PixArt 3327. Acesta oferă o rezoluţie maximă de 12.000 DPI, acceleraţie 30G și viteză de urmărire a suprafeței de contact de 220 IPS. Polling rate-ul maxim este de 1.000 Hz.

Switch-urile folosite de Doradus sunt marca Huano și rezistă la 20 de milioane de click-uri.

Aplicație ușor de utilizat

Aplicația dedicată AQIRYS este intuitivă și simplu de folosit. De pe pagina principală pot fi programate butoanele și poate fi schimbat polling rate-ul. În secțiunea Advanced pot fi setate pragurile DPI. Trecerea de la unul la altul se face prin butonul dedicat DPI din partea de sus a dispozitivului.

Citește și Far Cry 6 Review: un alt skin pentru același joc

Tot din aplicație pot fi programate în detaliu luminițele RGB. Mai există o secțiune Macro, pentru comenzi macro, dar și opțiuni pentru viteza pentru scroll sau pentru dublu click.

Mouse-ul are memorie integrată în care pot fi salvate setările personale, ceea ce înseamnă că nu trebuie instalat software-ul dedicat pe toate dispozitivele la care este conectat Doradus.

Dispozitivul este compatibil cu platformele PC și Mac, dar poate fi folosit și pe Chromebook-uri (nu există, însă, suport software).

Caracteristicile tehnice pe scurt:

Senzor: PixArt 3327, optic
Rezoluție: 12.000 DPI
Accelerație: 30G
Polling rate: 1.000 Hz
Tracking speed: 220 IPS
Switch-uri: Huano, rezistă la 20 de milioane de click-uri
Iluminare: RGB
Număr de butoane: 6
Tip: mouse cu fir
Dimensiuni și greutate: 125 x 63.5 x 40 mm, 63 grame
Platforme pentru care este oferit suport: PC, Mac

Concluzie

Nu ascund faptul că sunt un fan al accesoriilor AQIRYS. Majoritatea produselor testate până acum m-au impresionat în mod plăcut. Doradus este, de asemenea, un produs bun – precis, rapid, care poate fi personalizat în detaliu -, dar nu este potrivit pentru oricine.

Unii gameri și utilizatori, printre care mă număr și eu, preferă modele mai grele. Cred că Doradus este excelent pentru gamerii casual care folosesc foarte mult computerul și pentru productivitate. Greutatea lui redusă și designul nu pun presiune pe articulații și mușchii mâinii.

Gamerii avansați interesați de produse AQIRYS ar trebui să se uite mai întâi la modelele vârf de gamă Polaris și Orion. Cu senzor identic cu cel de pe Doradus este disponibil modelul AQIRYS Phoenix, mai mare și mai greu.

Doradus este disponibil, în acest moment, în magazinele online la prețuri cuprinse între 110 și 180 de lei. Prețurile viariază foarte mult deoarece sunt în derulare promoții Black Friday.

Părţi pozitive
  • - Senzor optic și switch-uri de cea mai bună calitate
  • - Design atractiv
  • - Cablu lung, moale și protejat împotriva deteriorării
  • - Rezistent la stropi
Părţi negative
  • - Fiind foarte ușor, mouse-ul este unul de nișă
  • - Designul cu carcasă perforată va contribui la strângerea de praf în interior
Urmărește Go4Games.ro pe Google News