Like a Dragon Gaiden The Man Who Erased His Name Review: când îți pierzi numele, nu și renumele

Autor: Cosmin Aionita | 11.12.2023
Like a Dragon Gaiden The Man Who Erased His Name Review: când îți pierzi numele, nu și renumele
Foto: SEGA

Cred că nu mai este cazul să discutăm despre popularitatea seriei Yakuza sau istoria ei. Numărul mare de titluri din ultimul timp, cumulat cu lansările pe PC, au scos aceste jocuri din nișa lor. Brawler by night, action game by day, seria Yakuza a fost mereu concentrată pe istorisirile întortocheate și relațiile dintre diverse clanuri mafiote din Japonia. Cei care au jucat toate titlurile din serie sunt probabil obișnuiți cu numărul mare de personaje și viețile acestora, în timp ce eroul principal, Kazuma Kiryu, era în ultimul timp pe punctul de a-și încheia cariera.

Momentul este unul prielnic. Kiryu duce o viață retrasă, diferită de ceea ce a fost, însă departe și de cei dragi. După ce și-a înscenat moartea cu ajutorul unei facțiuni și a acceptat un compromis tragic, acesta este forțat să trăiască într-un templu, separat de viața pe care și-o imaginase cu ceva timp înainte. Like a Dragon Gaiden este în continuare un brawler în timp real, în ciuda numelui care vă poate duce cu gândul la titlul din 2020, Yakuza: Like a Dragon, care a venit cu un sistem de lupta turn-based, mult mai familiar celor care joacă RPG-uri japoneze.

Like a Dragon Gaiden The Man Who Erased His Name

Acțiunea din Like a Dragon Gaiden are loc în paralel cu cea din Yakuza: Like a Dragon, însă Kiryu se va întâlni doar spre final cu personajul principal introdus de acest titlu. Ryu Ga Gotoku Studio a dorit să realizeze o punte de legătură între cele două povești, iar jocul de față este fix ceea ce era nevoie pentru a continua și a lega mai multe fire narative. Altfel spus, Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name este unul dintre cele mai importante titluri din serie deoarece îi împrietenește pe cei doi, unul în vârstă, spre final de carieră, iar altul tânăr, puternic, însă mai puțin experimentat și mult mai haotic. Totul va fi extrem de clar odată ce terminați acest joc și deblocați demo-ul pentru Infinite Wealth, următorul titlu ce va fi lansat anul viitor. Acesta va relua sistemul de luptă turn-based, fiind pur și simplu un deliciu să joci cu echipa formată din Kiryu și Kasuga.

Revenind însă la oile noastre, The Man Who Erased His Name păstrează rețeta favorită a fanilor seriei și avem astfel parte de lupte în timp real. O să realizați rapid că balanța dintre acțiune și poveste în mod clar este în favoarea acțiunii. Povestea principală nu mai este chiar atât de complicată, în timp ce misiunile secundare sunt acum simplificate prin introducerea unui personaj nou, un handler underground care îi furnizează lui Kiryu toate informațiile necesare. De asemenea, faptul că avem acces la doar două stiluri de luptă arată că dezvoltatorii au dorit să simplifice puțin rețeta și să o facă mult mai accesibilă publicului larg. Pe de altă parte însă, o premieră în această serie este folosirea unor dispozitive care adaugă un plus de valoare tehnicilor de luptă pe care Kiryu le stăpânește deja. Astfel, avem de ales între stilurile Yakuza și Agent. Yakuza este cel tradițional cu care ne-am învățat deja, în timp ce Agent folosește gadget-urile de care aminteam mai devreme pentru a compensa. Un lasou care prinde și aruncă inamicii, o țigară care explodează, o dronă care atacă sau pantofi ce îl transformă pe Kiryu într-un fel de mech ce plutește pe distanțe lungi sunt trucurile pe care le vei folosi ca Agent.

Like a Dragon Gaiden The Man Who Erased His Name

Bineînțeles, toate aceste dispozitive se vor debloca pe parcurs și vei avea ocazia să le aduci îmbunătățiri. Seria Yakuza a excelat mereu în privința atributelor împrumutate din RPG-urile clasice, astfel că vei putea îmbunătăți diverse caracteristici, abilități sau rezistențe. Nu de multe ori, ele nu vor fi disponibile doar sub forma unui upgrade, ci și sub forma unor obiecte pe care le vei putea echipa. Like a Dragon Gaiden nu se dezminte și, în primele minute de joc, vei întâlni un magazin care vinde o pereche de chiloți cu câteva zeci de milioane de yeni. Moment în care te scarpini în cap și realizezi că tu vei pleca în curând din acea zonă, fără să mai revii pe poveștii jocului acolo. Deci ce fac eu ca să-mi iau chiloții ăia? Te amuzi și pleci pentru ca, mai târziu, să realizezi că, odată ce povestea principală se va fi terminat, vei avea acces la Premium Adventure și implicit la toate zonele din joc, inclusiv la cea inițială, folosind, bineînțeles, taxiul.

Pentru că tot am ajuns aici trebuie să menționez că resursele cele mai importante din joc sunt banii și punctele obținute prin realizarea unor misiuni secundare. Vei fi nevoit să le îndeplinești pentru că toate abilitățile au un cost exact și în bani și în puncte. Este oarecum frustrant să vrei o abilitate anume, dar să nu ai punctele necesare: din fericire, toate misiunile secundare le poți lua de la handler pentru ca, apoi, să le rezolvi, printre picături, între misiunile principale.

Like a Dragon Gaiden The Man Who Erased His Name

Harta este comparabilă cu cea din jocurile anterioare și mă refer aici la zona din Osaka, în care îți vei petrece cel mai mult timp, nu zona inițială în care te aruncă jocul la început. Însă avem și aici parte de o noutate. Kiryu și handlerul său vor ajunge la un moment dat într-o zonă nouă, care, mai apoi, va putea fi vizitată oricând. Castelul este, de fapt, o zonă secundară unde se află arenă în cadrul căreia se desfășoară lupte ilegale. Este o întreagă poveste legată de acest castel accesibil doar cu elicopterul deoarece se află pe apă, fiind amenajat pe un vas de transport containere. Însă, odată ce vei ajunge acolo și îți vei forma o echipă, vei descoperi o latură nouă și competitivă care te atrage. Nu este o idee nouă, arena fiind prezentă și în alte titluri din seria Yakuza, însă acum face parte din povestea principală și vine la pachet cu un sistem mai complex de avansare în grad, plus posibilitatea de a continua după ce ai terminat jocul.

De altfel, veți intui rapid că acest joc nu este unul foarte lung. Cele cinci capitole îți vor lua undeva între 15 și 20 de ore, iar asta dacă faci și ceva misiuni secundare pe lângă și nici nu fugi de toate bătăile de stradă peste care dai. Practic, jocul este undeva la o treime, ca număr de capitole, sau la jumătate, ca durată, față de principalele tilturi din serie, lucru care m-a dezamăgit puțin.

Din fericire, odată ce ai terminat jocul, poți continua aventura pentru a duce la bun sfârșit toate misiunile secundare și pentru a lupta în Arenă sau poți accesa cele două demo-uri de Infinite Wealth care se deblochează în meniu. Cel mai important este primul și anume Story Demo, însă Hawaii demo este cel care o să vă arate ce și cum va fi Infinite Wealth. Transformarea într-un open-world RPG în toată regula, cu o hartă imensă și multe lucuri de făcut, plus un sistem de luptă turn-based foarte complex vor duce seria la alt nivel. Nu știu însă cât de mult toate aceste transformări vor fi pe placul veteranilor Yakuza, însă eu unul sunt ceva mai flexibil în acest sens și pot aprecia atât schimbările, cât și direcția în care se îndreaptă seria. Nu este neapărat ceva nou, deoarece totul a început cu Yakuza: Like a Dragon din 2020, însă noul titlu pare să fie un pas înainte și totul va fi bine atât timp cât vom avea parte în continuare de titluri ce vor aborda ambele sisteme de luptă. Experiența este îmbunătățită și de cele trei mini-jocuri în doi pe care le puteți accesa din meniul principal, însă veți avea nevoie de două controllere, iar totul se întâmplă local, nu online.

Un alt aspect pe care îl veți observa imediat este faptul că jocul rulează doar cu voci în japoneză și subtitrări în engleză. De altfel, asta este cea mai bună soluție și o recomand tuturor celor care vor să joace titluri din seria Yakuza. Vocile în engleza înțeleg că vor veni ceva mai târziu prin intermediul unui update, însă actorii japonezi vor fi întotdeauna mai convingători și am preferat mereu să joc așa. Pe partea vizuală, jocul rulează cu 60 de cadre pe secundă și nu are alte setări de performanță pe PlayStation 5, platforma pe care am avut ocazia să-l testăm. Nu am avut parte de probleme din acest punct de vedere, totul rulând fluent, mai ales în timpul unor scene de luptă ceva mai complexe, când ai nevoie de fluiditate pentru a răspunde rapid provocărilor și pentru a face față tuturor inamicilor. În schimb, avem parte de setări pentru cei care au probleme cu vederea, semn că accesibilitatea devine ușor-ușor un aspect foarte important, pe care cât mai mulți dezvoltatori încep să-l ia în calcul.

La final, Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name este poate cel mai important titlu al seriei în acest moment. Reprezintă o punte de legătură între cele două fire narative, cel vechi și cel nou, aduce destule noutăți încât să fie interesant atât pentru veterani, dar și pentru cei care abia acum intră în acest univers, și este o rampă de lansare într-o nouă direcție pentru toate personajele pe care le-am îndrăgit de-a lungul timpului. Nu putem decât să recomandăm călduros acest titlu și să ne pregătim temeinic pentru Infinite Wealth, joc ce va ajunge în mâinile noastre anul viitor.

Părţi pozitive
  • îmbinarea firelor narative pentru a continua povestea în titlul următor
  • sistem de luptă în timp real cu un stil complet nou
  • voice acting excepțional în limba japoneză
Părţi negative
  • destul de scurt comparativ cu alte titluri din serie
  • poveste ușor simplificată
Urmărește Go4Games.ro pe Google News