NBA 2K24 Review: baschetul care îți bagă mâna în buzunar

Autor: Cosmin Aionita | 15.09.2023
NBA 2K24 Review: baschetul care îți bagă mâna în buzunar
Foto: 2K

Pe cât posibil, anual încercăm să vă aducem recenzii cât mai apropiată de realitate, dar mai ales de optimism atunci când vine vorba despre franciza NBA 2K. Publisher-ul 2K a dat-o din nou în bară, iar cei de la studioul Visual Concepts cred că trebuie să schimbe sportul, fără nicio supărare.

Am renunțat la a mai juca NBA 2K pe PC, tocmai pentru că ni s-a promis “next generation” pe console. Și a venit NBA 2K24 pe PS5, cu ediția Black Mamba dedicată lui Kobe Bryant, dar care are un preț exagerat, de aproximativ 475 de lei. Cam ăsta este NBA, un joc care bagă mâna în buzunarele pasionaților, dar care ajunge să coste apoi, în perioada reducerilor, cât o ceapă degerată. Așteptați reducerile, nu vă avântați. Sincer, nu-mi pot exprima în scris frustrarea, pentru că ar însemna să fie un articol 18+, unde ați găsi cuvinte care nu există în varianta normală a DEX-ului.

NBA 2K24

Nu ai nicio șansă fără micro-tranzacții

Din punct de vedere vizual, NBA 2K24 arată fantastic, cel puțin filtrele puse pe diferitele epoci ale baschetului nord-american îți dau impresia că nu joci tu, ci că te uiți la un meci din era lui Johnson sau Jordan. Filtre excepționale, toată istoria baschetului în aproape 180 de giga, dacă nu și mai mult.

Pe de altă parte nu este normal să îți arăți respectul față de un sport cu milioane de fani, dar să îți bați joc de cel care plătește enorm pentru un asemenea joc, iar apoi să-l pui să mai scoată niște bani, și nu 2 lei, ci de 5-6 ori valoarea jocului pentru a fi competitiv. Aceste micro-tranzacții sunt esențiale pentru a te lua la harță, la modul competitiv, cu alți jucători în mediul online.

NBA 2K24

Credeți-mă, am intrat online, să joc cu un adversar uman, însă omul probabil spărsese în jur de 2.000 de dolari pentru a se simți imbatabil. Nu sunt un jucător slab de NBA, ba dimpotrivă aș zice, însă n-am avut nicio șansă. Oricât de bun ar fi jocul, tot timpul voi taxa aspectul ăsta, până scapă băieții de micro-tranzacții. Sincer, îmi doresc o provocare egală, nu să fiu tâlhărit și să mă simt ca săracul care nu-și permite un boost de 2.000 de dolari pentru a mă distra jucând un amărât de simulator de baschet. Eu vreau baschet, nu să plătesc pentru a mă simți competitiv.

Ce-i drept, în Black Mamba Edition primești cartonașe și stickere la greu, însă tot este prea puțin pentru a te bate de la egal la egal cu “bogații”.

NBA 2K24

Mecanici bune, grafică excepțională

În ciuda acestor probleme, NBA 2K24 se prezintă excepțional din punctul de vedere al graficii, cu un meniu foarte încărcat și colorat. Îi conferă un aer puternic, îl apropie de realitatea francizei, plus că jocul se mișcă fără greșeală pe PS5. Toate mișcările sunt generate autentic, mai ales când joci cu super-star-uri. Am jucat cu Bulls din epoca lui Jordan, cu Pippen, Grant, Kukoc, pur și simplu am rămas cu gura căscată. Niciodată jocul de baschet nu a arătat atât de bine, de multe ori, repet, ai impresia că te uiți la o platformă din care îți alegi tu tot ce vrei să știi despre campionatul nord-american.

Da, sunt și câteva aspecte nelalocul lor, de multe ori pare că totul este artificial când se câștigă un meci sau se atinge un obiectiv. Simți că urmează o recompensă, după un meci tensionat, dar ai uitat că trebuie să plătești și pentru asta.

NBA 2K24

MyCareer distruge jocul

Dacă ești norocos și cumperi Black Mamba Edition, ai parte de 100.000 de bani virtuali, pe care clar îi vei folosi în MyCareer. De la un start în medie cu ratinguri de 73-74 ai nevoie de vreo 10-12 ore să tot joci și să te antrenezi, doar pentru a crește cu încă 5 unități în rating, adică să simți că ești la nivel peste medie. Nu mai spun că jucătorul tău, oricum l-ai personaliza, tot caraghios și penibil arată, aici chiar mai au de lucrat dezvoltatorii, plus iarăși bani pentru haine, șepci, gablonțuri blink-blink, că ești East Coast vs West Coast, fo shizzle dizzle. Tone de haine și de pantofi, toate sub lacătul banilor. Bani, bani, bani, scoate bani pentru orice. E frustrant, enervant, groaznic.

NBA 2K24

În MyCareer jucătorul tău e atât de slab, încât n-ar juca nici în liga de amatori din România, dar filmulețele de după meci, cu interviuri și conferințe de presă, te fac să crezi că ești cel puțin două clase peste Jordan sau LeBron James. Mda, adică scoți 100 de euro din buzunar, dar dacă vrei să evoluezi, atunci bagă bani. E ciudat, sincer, în comentariul meciului ești făcut praf, dar după meciuri ești cel mai bun, deși ai mâncat jocul echipei. Iarăși este o neconcordanță, pentru că în modul de antrenament ai nume mari ale baschetului, care marchează din orice poziție, iar când începi cu al tău, te miri de ce nu înscrie. Pentru că n-ai apelat la micro-tranzacții, de asta!

Aici avem și un plus, nu mai ești pe vas sau într-o “bulă”, asemănătoare cu cea din Las Vegas, ci într-o zonă care arată ca un oraș. Un oraș bine făcut, o hartă a la GTA, plus că poți interacționa cu toată lumea. Și aici sunt o grămadă de terenuri de street basketball, poți juca cu oricine, plus side-quest-urile care sunt bune. Timp să ai, pentru că ai nevoie de cel puțin 100 de ore să descoperi tot.

NBA 2K24

Impresionantul mod Mamba Moments

Black Mamba a fost porecla lui Kobe Bryant, iar dacă în 2K23 aveam Jordan Challenge, acum avem Mamba Moments, unde sunt amintite meciurile istorice din cariera sa strălucitoare de la Lakers. Ai obiective din acele meciuri, joci cu Lakers și trebuie să le îndeplinești, iar dacă ești pasionat vei simți cu adevărat atmosfera anilor 2000, unde joci alături de Caron Butler, Derek Fisher, Pau Gasol sau legendarul Shaq O’Neal. Să nu-l uit pe Vlade Divac, pe care l-am adorat. Da, aici merită să joci NBA 2K24, fără micro-tranzacții, doar să te bucuri de baschet.

NBA 2K24

Din păcate, jocul ar putea fi o capodoperă, dar este umbrit de micro-tranzacții, care te frustrează aproape non-stop. Este clar că vorbim despre o îmbunătățire, atât vizuală, cât și de gameplay, despre un joc care te apropie de experiența campionatului nord-american de baschet, însă este jenant să investești sume exagerate pentru a fi competitiv. Așteptați reduceri și luați-l când e sub 10 euro.

NBA 2K24
Părţi pozitive
  • Mamba Moments, cu imagini și jocuri memorabile făcute de Kobe Bryant
  • MyNBA este foarte bine realizat
  • progres mare la capitolul grafică
  • foarte multe ore de joc și sute de posibilități
Părţi negative
  • grinding nelimitat, dacă nu plătești
  • microtranzacții care fac diferența în modul online
  • o tonă de accesorii care nu folosesc la nimic, dar pentru care trebuie să plătești enorm
Urmărește Go4Games.ro pe Google News