Uncharted: Legacy of Thieves Collection Review: jocuri excelente, îmbunătățiri minime

Autor: Cosmin Aionita | 26.01.2022
Uncharted: Legacy of Thieves Collection Review: jocuri excelente, îmbunătățiri minime
Foto: Sony Interactive Entertainment

După ani de zile în care și-a etalat aventurile în cadrul jocurilor video, Nathan Drake se pregătește să facă pasul către marele ecran, filmul Uncharted fiind așteptat în cinematografe în a doua jumătate a lunii februarie 2022. Cu alte cuvinte, o ocazie perfectă pentru ca Sony să relanseze o porțiune a seriei Uncharted, în format remasterizat, mai întâi pe PlayStation 5 și, mai apoi, și pentru PC. Este vorba despre Uncharted: Legacy of Thieves Collection, un pachet ce conține jocurile Uncharted 4: A Thief’s End și Uncharted: The Lost Legacy, despre a cărui ediție de PS5 vom discuta astăzi.

Uncharted Legacy of Thieves

Două jocuri excelente, însă ușor învechite

Înainte de a merge mai departe, trebuie să lămurim un aspect: ambele jocuri, în versiunile lor inițiale pentru PlayStation 4, au fost excelente, ridicându-se la standardele acelor vremuri (sau chiar depășindu-le). Totuși, s-au scurs aproape șase ani de la apariția lui Uncharted 4, iar acest lucru este vizibil: titlurile celor de la Naughty Dog sunt „ușor îmbătrânite”, atât în ceea ce privește gameplay-ul propriu-zis, cât și prezentarea grafică. Sigur, la momentul apariției, aproape nimic nu arăta precum Uncharted 4, însă diferențele dintre acest joc și mai recentul The Last of Us Part II, spre exemplu, sunt vizibile.

Mai mult, Uncharted 4: A Thief’s End are multe momente calme, în care jucătorul este mai degrabă invitat să admire peisajul și să asiste la discuțiile dintre personaje, scene gândite special pentru fanii vechi ai seriei, pentru a oferi mai mult context narativ. Multe dintre acestea însă presupun că știi ce s-a întamplat în trilogia inițială, cu numeroase referințe la primele aventuri ale lui Drake, care, din păcate, lipsesc cu desăvârșire din acest pachet. Există astfel posibilitatea ca un începător în ale seriei Uncharted să nu înțeleagă mare lucru și să se plictisească pe parcursul acestor secvențe.

Uncharted Legacy of Thieves

În schimb, Uncharted: The Lost Legacy este ceva mai legat, însă, atunci când îl joci imediat după ce termini A Thief’s End, este lesne de văzut că a pornit inițial drept un expansion pentru acest joc. Spre exemplu, multe dintre momentele bombastice și mecanicile de bază sunt similare cu cele din Uncharted 4; ce-i drept, producătorii de la Naughty Dog au fost conștienți de acest aspect, dialogurile dintre personaje luând peste picior utilizarea de lăzi sau a funiei cu cârlig pentru a ajunge în locuri altfel inaccesibile (mecanici folosite în exces în U4).

Un lucru pe care îl aveau în comun edițiile pentru PlayStation 4 ale celor două jocuri Uncharted era componenta multiplayer online. Din păcate, aceasta nu a fost inclusă în Legacy of Thieves Collection, fiind oferite doar campaniile single player. Per total însă, cele două aventuri solo din pachetul Legacy of Thieves rămân jocuri excelente, absolut esențiale pentru fanii genului action/adventure, chiar dacă ușor învechite în 2022.

Uncharted Legacy of Thieves

Upgrade-uri next gen

Și totuși, având în vedere nivelul vizual la care s-au prezentat jocurile realizate de Naughty Dog pe parcursul generației PlayStation 4, cu ce vin nou aceste versiuni remasterizate pentru PS5? Nu cu foarte multe, din păcate.

Mai exact, variantele de PlayStation 5 se prezintă fix cum îmi aminteam că arată cele două titluri pe PlayStation 4, poate cu unele diferențe minime în ceea ce privește filtrarea anizotropică (detaliu mai bun al texturilor atunci când sunt privite din anumite unghiuri). Cu alte cuvinte, principalele îmbunătățiri aduse de această remasterizare se leagă mai degrabă de rezoluții și framerate-uri decât de efecte, modele sau texturi refăcute.

Uncharted Legacy of Thieves

Iar dacă ați apucat să jucați Uncharted pe un PS4 Pro, nici diferențele de rezoluție nu sunt uimitoare. Mai exact, pe modul de afișare implicit (Performance), titlurile incluse în Legacy of Thieves Collection folosesc o rezoluție de numai 1440p (2560×1440), similară cu cea utilizată de versiunile pentru PS4 Pro, însă la un framerate dublu (60fps). Dacă doriți să urcați rezoluția la 4K nativ (modul de afișare Fidelity), va trebui să vă mulțumiți cu 30 de cadre pe secundă. Însă, după ce ați încercat jocurile la 60fps, cu greu vă mai puteți întoarce la 30fps.

Nu în ultimul rând, modul de afișare Performance+ scade rezoluția până la 1080p, însă propune un framerate ce țintește 120fps, pe TV-urile compatibile. Interesant, însă diferența de fluiditate nu este nici pe departe atât de sesizabilă precum cea de la 30fps la 60fps, acest mod fiind mai degrabă un experiment decât ceva cu adevărat folositor, mai ales în contextul lipsei oricărui fel de multiplayer din acest pachet.

Uncharted Legacy of Thieves

În schimb, aceste remasterizări pentru PlayStation 5 impresionează în ceea ce privește timpii de încărcare, care, practic, au fost eliminați aproape complet. Tranzițiile dintre meniuri și jocul propriu-zis sunt rapide, similare cu ce întâlneam în Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Cele două jocuri Uncharted remasterizate beneficiază și de feedback haptic, redat prin intermediul controllerelor DualSense, însă implementarea nu este tocmai cea mai impresionantă. Au existat totuși momente când acest gen de vibrații s-au evidențiat, precum atunci când poți „simți” picăturile de ploaie în controller sau scenele unde feedback-ul haptic semnalizează prezența în proximitate a unei comori (te poți orienta în funcție de direcția din care simți vibrațiile în gamepad).

Nu în ultimul rând, Uncharted: Legacy of Thieves Collection îți permite să imporți salvările (și, implicit, progresul) din versiunile pentru PS4 ale jocurilor Uncharted 4 și The Lost Legacy. Mai mult, în acest caz, trofeele câștigate în acele ediții ale jocurilor se vor debloca automat și pentru versiunile remasterizate de PS5.

Uncharted Legacy of Thieves

Merită aceste remasterizări?

Trebuie să recunoaștem: 240 lei, prețul listat pe PlayStation Store pentru Uncharted: Legacy of Thieves Collection, sunt destul de mulți bani și un prag important în calea unui „impulse buy” al acestui pachet. Așadar, merită să investiți în aceste remasterizări? Dacă ai parcus deja cele două jocuri pe PlayStation 4 (și în special pe PS4 Pro), aș spune că mai degrabă nu. Poate numai dacă ești un colecționar înrăit de trofee PSN și vrei să le deblochezi din nou.

Totuși, dacă deții deja măcar unul dintre cele două jocuri pentru PS4 beneficiezi de posibilitatea de a face upgrade la întreaga colecție Legacy of Thieves pentru PS5 în schimbul sumei modice de aproximativ 10€. Cu alte cuvinte, vei beneficia atât de 60fps+ în jocul pe care deja îl ai, cât și de încă un titlu în plus, la rândul său optimizat pentru PS5, în acest preț accesibil. În acest caz, upgrade-ul la Legacy of Thieves Collection devine o opțiune mult mai atrăgătoare.

Uncharted Legacy of Thieves

Revenind la prețul complet al acestei colecții, acesta ar mai putea fi justificat pentru cei care nu au mai jucat niciodată vreun titlu al seriei Uncharted. Totuși, pentru a te putea bucura pe de-a-ntregul de poveste, trebuie să parcurgi și trilogia inițială. Iar asta înseamnă să achiziționezi și Uncharted: The Nathan Drake Collection, deci costurile cresc și mai mult. Logic ar fi fost ca noul pachet pentru PlayStation 5 să includă toate jocurile seriei, mai ales în condițiile în care primele trei titluri Uncharted au fost deja remasterizate în urmă cu câțiva ani.

Astfel, când tragi linie și faci socoteala finală, nu poți să nu remarci că Uncharted: Legacy of Thieves Collection oferă un pic cam puțin: îmbunătățirile grafice sunt minime, iar multiplayer-ul a fost eliminat complet. Ce-i drept, jocurile incluse rămân niște realizări meritorii, însă, din păcate, nu reprezintă decât o parte a întregii „experiențe” Uncharted.

Uncharted Legacy of Thieves
Părţi pozitive
  • două jocuri excelente
  • valori de producție tipice creațiilor studioului Naughty Dog
  • trecerea la 60fps (sau 120fps)
  • timpii de încărcare au fost eliminați aproape în totalitate
  • upgrade ieftin dacă deții deja unul dintre jocuri pentru PS4
Părţi negative
  • lipsește componenta multiplayer
  • lipsește trilogia inițială
  • îmbunătățiri grafice minime (doar 1440p pentru 60fps)
  • preț piperat pentru ceea ce, în esență, reprezintă două patch-uri de 60fps pentru PS5
Urmărește Go4Games.ro pe Google News