Adolescent, condamnat pentru că ar fi plănuit un atentat împotriva fostului KGB, în Minecraft

Autor: Alex Manole | 11.02.2022
Adolescent, condamnat pentru că ar fi plănuit un atentat împotriva fostului KGB, în Minecraft
Foto: Profimedia Images

Un adolescent de 16 ani din Rusia a fost condamnat la 5 ani de închisoare de o instanță militară din Siberia după ce a fost acuzat că a plănuit distrugerea unei clădiri a FSB, fostul KGB, în jocul video Minecraft. Alți doi tineri au primit pedepse cu suspendare. Cei trei au fost reținuți în 2020, dar acum și-au aflat pedepsele.

Nikita Uvarov a pledat nevinovat și susține că nu a plănuit „activitățile teroriste” de care îl acuză procurorii.

Clădirea din Minecraft a fost creată chiar de către FSB. Potrivit Novaya Gazeta, citată de Tne Guardian, tânărul a vorbit despre presiunile pe care le-au făcut asupra lui autoritățile în timpul anchetei. Adolescentul a spus că va merge la închisoare cu „conștiința curată și cu demnitate”.

„Pentru ultima dată zic în această curte: nu sunt un teorist”, a spus Uvarov. „Vreau doar să îmi termin studiile, să am o educație și să merg undeva departe de aici, fără a deranja pe cineva din serviciile speciale”, a adăugat el.

Sentința a fost criticată de personalitățile din opoziția la regimul lui Vladimir Putin. „Sadici bolnavi condamnă la închisoare copii care se distrează într-un joc”, a scris, pe o rețea de socializare, Lyubov Sobol, un aliat al lui Alexei Navalny, „inamicul public numărul unu” al Kremlinului, aflat și el după gratii.

Ce caută FSB în Minecraft?

Prezența serviciilor secrete în cel mai popular joc video din lume nu surprinde. De exemplu, organizaţia Reporteri Fără Frontiere folosește universul pentru a furniza ştiri şi alte informaţii interzise cetăţenilor din statele în care internetul este cenzurat.

Așa a apărut The Uncensored Library, o bibliotecă virtuală, realizată de 14 jucători, care găzduieşte ştiri, articole şi informaţii care au fost interzise în ţările în care au apărut, precum Rusia, Vietnam sau Arabia Saudită.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News