De unde provine, de fapt, înregistrarea cu „Fantoma din Kiev care doboară un Su-35”?

Autor: Adrian Popa | 28.02.2022
De unde provine, de fapt, înregistrarea cu „Fantoma din Kiev care doboară un Su-35”?

La scurt timp după izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, a apărut o legendă urbană. Un presupus pilot ucrainean de MiG-29, numit „Fantoma din Kiev”, ar fi doborât șase avioane inamice în prima zi de conflict, devenind un as al aviației.

Printre avioanele distruse s-ar fi numărat și un Sukhoi Su-35, un avion mult mai modern decât Mikoyan MiG-29 și unul dintre cele mai performante din dotarea Rusiei.

Pentru pasionații de aviație știrea a părut din start exagerată. Legenda urbană a ajutat, însă, la ridicarea moralului cetățenilor și militarilor din Ucraina.

Unul dintre clipurile video care susțin existența pilotului misterios este, de fapt, o scenă creată într-un joc video, transmite Kotaku. Înregistrarea a fost făcută în Digital Combat Simulator: World, lansat în 2013 pentru PC.

Citește și: Veniturile dintr-un joc anti-război, donate pentru ajutorarea victimelor conflictului din Ucraina

Video-ul a fost creat ca un omagiu pentru pilotul misterios. „Această înregistrare este din DCS, dar a fost făcută din respect pentru ‘Fantoma din Kiev’. Dacă el există, atunci Dumenzeu să fie cu el; dacă nu, mă rog să fie mai mulți ca el”, a scris Comrade_Corb în descrierea clipului.

Înregistrarea a fost făcută să pară reală. Clipul este filmat vertical, iar oameni se aud vorbind în fundal.

Incidentul arată cât de ușor pot fi folosite rețelele de socializare pentru dezinformare sau propagandă.

În Ucraina sunt, însă, aeronave care fac istorie. Forțele aeriene ale Kievului au provocat distrugeri masive armatei invadatoare a Rusiei cu ajutorul unor drone ieftine, de producție turcească. Modelele Bayraktar TB2 au efectuat multe atacuri, confirmate, asupra forțelor ruse.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News