Dezvoltatorul Fortnite, amendat cu o jumătate de miliard de dolari

Autor: Adrian Popa | 20.12.2022
Dezvoltatorul Fortnite, amendat cu o jumătate de miliard de dolari
Foto: Pexels

Epic Games, dezvoltatorul jocului fenomen Fortnite, a primit o amendă de 520 de milioane de dolari de la Federal Trade Commission (FTC), organizația federală americană responsabilă cu protecția consumatorilor.

FTC acuză compania că a folosit trucuri pentru a determina milioane de jucători, majoritatea minori, „să facă achiziții neintenționate”.

Epic Games a încălcat, potrivit organizației guvernamentale, legea care le impune limite platformelor online în ceea ce privește serviciile oferite copiilor cu vârste mai mici de 13 ani. Din suma pe care trebuie să o plătească Epic Games, amenda este de 275 milioane de dolari, iar 245 de milioane de dolari sunt banii care trebuie returnați clienților păgubiți.

Potrivit FTC, jocul Fortnite folosește setări implicite care „încalcă intimitatea utilizatorilor” și o interfață înșelătoare pentru a-i „păcăli” pe jucători. Mulți copii au cheltuit în acest titlu sute de dolari înainte ca părinții să își dea seama ce se întâmplă, potrivit organizației.

Mai mult, Epic Games va fi forțată să dezactiveze implicit chat-ul și serviciul de voce pentru jucătorii de Fortnite cu vârste mai mici de 13 ani și să permită activarea doar cu acordul părinților. Totodată, compania va trebui să șteargă toate datele colectate ilegal de la utilizatorii copii.

Acest caz va fi, cu siguranță, un precedent pentru un alt proces în care este implicată compania în Canada. Un proces colectiv a fost deschis în provincia Quebec împotriva Epic Games.

Mai mulți părinți susțin că jocul Fortnite a fost conceput pentru a-i face pe copii dependenți de el. Inițiatorii procesului spun că, din cauza jocului, cei mici nu mai dorm, nu se mai spală sau nu mai mănâncă.

Potrivit Business of Apps, Fortnite este jucat cel puțin o dată în frecare lună de aproximativ 83 de milioane de oameni. Aproximativ 60% dintre jucători au între 18 și 24 de ani. În 2021, jocul a generat venituri de 5,8 miliarde de dolari pentru Epic Games.

Sursa: IGN

Urmărește Go4Games.ro pe Google News