Blizzard Entertainment a concediat unul dintre conducătorii echipei World of Warcraft. Acesta protesta pentru drepturile subalternilor

Autor: Cosmin Aionita | 24.01.2023
Blizzard Entertainment a concediat unul dintre conducătorii echipei World of Warcraft. Acesta protesta pentru drepturile subalternilor
Brian Birmingham. Foto: Activision Blizzard

Unul dintre membrii importanți ai echipei de dezvoltare a World of Warcraft Classic a fost concediat de către Blizzard Entertainment pentru că a protestat împotriva unei metode controversate de a-și evalua colegii. Raportată inițial de către Bloomberg, plecarea sa din rândurile Blizzard a fost confirmată chiar de către Brian Birmingham, lead engineer în echipa care se ocupa de WoW Classic.

Birmingham a refuzat să acorde unui coleg o evaluare negativă, cerută de o regulă introdusă de Blizzard în anul 2021. Procesul se numește „stack ranking” și îi obligă pe manageri să acorde calificative negative către aproximativ 5% din subalterni. Conform surselor celor de la Bloomberg, o astfel de evaluare negativă poate împiedica angajații să primească bonusurile raportate la profit și le poate îngreuna drumul către eventuale promoții sau măriri de salariu în viitor.

Motivarea conducerii pentru impunerea acestei metode de evaluare a fost că, în acest fel, chiar și angajații mai puțin performanți își vor da interesul mai mult. Totuși, Birmingham, alături de colegii săi din poziții de conducere, au fost rugați să păstreze secretul în legătură cu această politică internă față de angajați.

Brian Birmingham și-a exprimat dezacordul față de această metodă de evaluare, considerând că încurajează concurența între angajați, determinându-i pe unii să saboteze munca altor colegi, erodând încrederea între membrii aceleiași echipe și distrugând astfel creativitatea.

Metoda de evaluare a fost mereu controversată

De altfel, metoda „stack ranking” a fost aspru criticată încă din anii ’80, atunci când companii precum General Electric au impus-o în rândurile angajaților. Spre exemplu, în 2012, Vanity Fair a dezvăluit că această politică a stârnit războaie interne în cadrul Microsoft, înrăindu-i pe unii angajați împotriva altora și încurajându-i să-și saboteze reciproc proiectele. Ca urmare, Microsoft a încetat să mai utilizeze această metoda de evaluare în 2013.

În scrisoarea de protest pe care Birmingham a trimis-o conducerii Blizzard, acesta a menționat că, dacă compania nu renunță la „stack ranking”, „Blizzard Entertainment-ul pe care care el și-a dorit să lucreze nu mai există”. Birmingham a reacționat abia acum pentru că, pe parcursul ultimilor doi ani, atât el, cât și alți colegi de-ai săi aflați în poziții de conducere, au reușit să evite evaluarea negativă a subalternilor. Recent însă, aceasta le-a fost impusă de conducere.

Înainte de a trimite mail-ul către conducere, Brian Birmingham le-ar fi mărturisit colegilor că intenționează să-și dea demisia. Contactat fiind de un reprezentant HR al companiei, Birmingham a confirmat că renunță la poziția sa și că nu mai dorește să lucreze în companie atât timp cât i se va impune metoda „stack ranking”. Blizzard Entertainment a ales apoi să-l concedieze.

Reprezentanții companiei rămân pe poziții, declarând pentru Bloomberg că procesul intern de evaluare a angajaților creează „excelență în performanță” și că, astfel, angajații care nu se ridică la înălțimea așteptărilor primesc un feedback onest, compensație financiară diferențiată și un plan pentru a-și îmbunătăți randamentul.

Sursa: PC Gamer

Urmărește Go4Games.ro pe Google News