Conducătorul diviziei Xbox părăseşte Microsoft

| 02.07.2013
Conducătorul diviziei Xbox părăseşte Microsoft

Ultimele luni nu au fost tocmai bune pentru divizia Xbox din cadrul Microsoft. Totul a început cu prezentarea noului Xbox One, accentul fiind pus pe Kinect, pe posibilitatea de a urmări show-uri TV sau evenimente sportive în locul jocurilor aşteptate de mai toată lumea. Apoi s-a dat cu bâta în baltă prin anunţarea politicilor DRM ce urmau să stea la baza Xbox One, noul sistem fiind considerat mult prea restrictiv şi conceput împotriva dorinţelor consumatorilor.

Nici la E3 2013, unde Microsoft a avut o conferinţă bogată în jocuri, lucrurile nu au stat mai bine: Sony a profitat de greşelile concurenţei, confirmând că PlayStation 4 nu va face uz de metode DRM restrictive. Mai mult, majoritatea titlurilor prezentate pentru Xbox One rulau de fapt pe PC-uri puternice, ale căror configuraţii nu aveau nimic în comun cu specificaţiile Xbox One.

Don Mattrick

Într-un final, la o săptămână de la încheierea celui mai mare târg de gaming din lume, Microsoft a bătut în retragere, confirmând faptul că a renunţat la tot sistemul DRM restrictiv din Xbox One, consola urmând să permită vânzarea jocurilor la mâna a doua sau împrumutarea acestora către prieteni.

Totuşi, politica Microsoft în privinţa producătorilor de jocuri indepenedenţi a rămas neschimbată: studiourile mici sunt nevoite să-şi găsească un publisher cu nume pentru a-şi putea publica jocurile pe Xbox Live; spre comparaţie, atât Sony, cât şi Nintendo, permit producătorilor independenţi să-şi publice singuri creaţiile pe PlayStation Network sau Nintendo eShop, fără a-i forţa să împartă profitul cu un publisher terţ.

Toate aceste decizii controversate, amplificate de unele declaraţii neinspirate venite dinspre reprezentanţii Microsoft, nu au făcut decât să arunce brandul Xbox într-un relativ con de umbră. În aceste condiţii, era nevoie de încă o decizie drastică pentru a încerca revitalizarea diviziei de gaming din cadrul Microsoft. Şi aceasta a venit: începând cu 8 iulie 2013, Don Mattrick nu va mai ocupa poziţia de preşedinte al diviziei Interactive Entertainment Business a Microsoft.

Don Mattrick

Don Mattrick se va muta în cadrul Zynga (producator de jocuri dedicate reţelelor sociale şi platformelor mobile), unde va ocupa funcţia de CEO. Pentru moment, locul acestuia în cadrul Microsoft nu va fi luat de nimeni, Steve Ballmer (actualul CEO al Microsoft) urmând să gestioneze şi divizia Xbox a companiei.

Don Mattrick s-a alăturat celor de la Microsoft în 2007, acesta activând până în acel moment în cadrul Electronic Arts. În timpul “regimului” Mattrick, Xbox 360 a devenit cea mai bine vândută consolă din America de Nord (doi ani la rând), a fost introdus pe piaţă senzorul Kinect (comercializat în peste 24 de milioane de exemplare), iar numărul abonaţilor Xbox Live a crescut de la 6 la 48 de milioane.

Pe de altă parte, perioada Don Mattrick în cadrul Microsoft este asociată şi cu schimbarea strategiei Xbox, cu o reorientare către segmentele casual şi divertisment în detrimentul jocurilor, cu diminuarea numărului de titluri exclusive dedicate consolei Xbox 360 şi pierderea poziţiei de lider în cursa consolelor de jocuri HD (global, Xbox 360 a fost depăşit în vânzări de PlayStation 3).

Steve Ballmer

Urmărește Go4Games.ro pe Google News