Cum ar arăta un sistem de transport cosmic SF inspirat din jocuri video. Planurile reale ale unui arhitect britanic

Autor: Cosmin Aionita | 22.01.2024
Cum ar arăta un sistem de transport cosmic SF inspirat din jocuri video. Planurile reale ale unui arhitect britanic
Foto: Jordan William Hughes

Arhitectul Jordan William Hughes a dezvăluit un plan ambițios de a dezvolta un sistem de transport, un „ascensor”, capabil să ducă oamenii în spațiul cosmic. Sistemul, denumit Ascensio, ar fi format dintr-un cablu de o lungime apreciabilă, conectat la un asteroid aflat pe orbită geosincronă față de o platformă plutitoare de pe Pământ. Un scenariu demn de cărți, filme sau jocuri video SF.

Hughes pretinde că design-ul său, capabil să conecteze planeta noastră cu un satelit aflat pe orbită, ar putea deveni o piatră de temelie pentru viitoarele călătorii în spațiu. De altfel, acesta a câștigat premiul oferit de fundația Jacques Rougerie, în valoare de 8600 de lire sterline, pe care intenționează să-l investească în dezvoltarea unui prototip al acestui sistem futurist.

Foto: Jordan William Hughes

Conform descrierii oferite de Hughes, Ascensio ar urma să transporte pasagerii în ambele sensuri folosind cablul amintit drept un soi de linie de tren, cu ajutorul unor drone conectate la acesta. Sistemul ar putea funcționa și pentru transportul de persoane, dar și pentru cel de marfă.

Un maximum de șase astfel de drone ar putea face parte dintr-o singură deplasare spre spațiul cosmic sau în sens invers: trei ar putea acomoda oameni și rezerve de oxigen, în timp ce restul de trei ar putea înmagazina marfă.

Foto: Jordan William Hughes

Planurile lui Hughes nu se opresc doar la sistemul de transport, arhitectul având portretizată și imaginea unei baze stelare ce ar putea fi plasată la o distanță de 36000 de km față de Pământ. Conform acestuia, daca ajungi în spațiu, nu ar trebui să stai la o cazare închiriată de pe Airbnb, ci ar trebui să ai parte de o experiență deosebită, unică: piscine, trotuare cu gravitație zero și modalități inedite de a admira Terra din spațiul cosmic.

Unul dintre cele mai atractive aspecte ale planurilor lui Hughes ar fi legat de costurile scăzute pe care le-ar presupune un astfel de proiect. Lansarea unei rachete Falcon 9 către Spația Spațială Internațională, costă, în prezent, peste 61 de milioane de euro. Astfel, pentru a transporta ceva în spațiu, prețul este de câteva milioane de euro per kilogram. Pe termen lung, printr-un sistem de tip ascensor, precum cel propus de Hughes, costurile ar putea scădea la câțiva dolari per kilogram.

Foto: Jordan William Hughes

Totuși, planurile ambițioase ale lui Hughes mai trebuie să aștepte: pentru a realiza o astfel de structură și sistem sunt necesare materiale de construcție noi, rezistente, încă indisponibile. Totuși, arhitectul britanic este încrezător că visurile sale, parcă extrase din jocuri precum Starfield sau Mass Effect, se vor îndeplini în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Sursa: The Sun

Urmărește Go4Games.ro pe Google News