Cum poți să îți distrugi computerul descărcând sute de viruși: mulți sunt deghizați sub formă de jocuri video gratuite

Autor: Cosmin Aionita | 16.05.2024
Cum poți să îți distrugi computerul descărcând sute de viruși: mulți sunt deghizați sub formă de jocuri video gratuite
Foto: Basically Homeless YouTube

Nicholas Zetta, YouTuber-ul cunoscut sub pseudonimul Basically Homeless, a realizat un experiment mai puțin obișnuit: din proprie inițiativă, acesta a descărcat aproximativ 1000 de viruși pe laptop-ul său pentru a determina ce software de tip antivirus este mai eficient.

Acesta pur și simplu a dat click pe toate linkurile din mesajele de phishing și a descărcat tot felul de programe virusate, inclusiv o versiune nu tocmai oficială a jocului Minecraft. Nu a durat foarte mult până când computerul acestuia era plin de reclame, se comporta ciudat și chiar au început să-i „zboare” fluturi pe ecran.

Mai mult, în căutarea sa pentru cat mai mulți viruși, Basically Homeless a dat peste o veritabilă bază de date de programe de tip malware, gata de a fi descărcate, aceasta ajutându-l să-și îmbogățească „colecția” de viruși de pe computer.

Malware și viruși în loc de jocuri gratuite

Multe dintre aceste programe de tip malware erau deghizate sub forme atrăgătoare pentru utilizatorii de vârste fragede, precum jocuri video populare oferite în mod gratuit (vezi acel Minecraft amintit mai devreme) sau diferite pachete de hack-uri pentru titluri precum Fortnite sau Roblox.

De altfel, deghizarea virușilor sub formă de jocuri gratuite sau add-on-uri, hack-uri sau crack-uri pentru jocuri foarte populare este una dintre practicile cele mai folosite de hackeri pentru a infecta computerele utilizatorilor mai naivi cu diferite tipuri de malware și viruși. Astfel, printre altele, se pun în pericol datele personale stocate pe respectivele computere, dar și buna funcționare a acestor dispozitive.

După descărcarea tuturor acestor viruși, Basically Homeless a recurs la instalarea mai multor suite de securitate, precum Norton, McAfee, Bitdefender sau Kaspersky, în încercarea de a-și „curăța” și proteja sistemul. Spre surprinderea sa, câteva dintre aceste soluții antivirus nu au raportat nicio problemă.

Totuși, aplicațiile consacrate din acest domeniu au găsit sute de „amenințări” pe computerul de test al lui Zetta, iar YouTuber-ul a promis ca va reveni cu un clip video dedicat procesului de eliminare a tuturor acestor viruși.

Sursa: Basically Homeless YouTube, Unilad.com

Urmărește Go4Games.ro pe Google News