Cum se prezintă RTX în 2024. Care este placa video de care ai nevoie pentru experiența optimă

Autor: Cosmin Aionita | 29.04.2024
Cum se prezintă RTX în 2024. Care este placa video de care ai nevoie pentru experiența optimă
Foto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G

Și acum îmi aduc aminte de sala plină de la Gamescom 2018, în cadrul căreia NVIDIA a prezentat ceea ce la vremea respectivă numeam “viitorul graficii în jocuri video”, și anume implementarea de Ray Tracing hibrid, care a debutat odată cu seria de placi video RTX 20. Aveam parte de reflexii mult mai detaliate, capabile să afișeze si elemente din scenă care nu se regăseau pe ecran, de umbre mult mai realist redate sau de iluminare globală, care, pe lângă aspectul mult mai natural al scenelor, promitea să ușureze foarte mult munca dezvoltatorilor de jocuri.

RTX a evoluat mână în mână cu DLSS

Chiar și în acest sistem hibrid, în care Ray Tracing-ul era utilizat doar în aceste scenarii, restul elementelor unei imagini fiind afișate în continuare prin metodele tradiționale de rasterizare, costul asupra hardware-ului, fie acesta și dedicat, era destul de ridicat. Astfel, odată cu acest tip de Ray Tracing, NVIDIA a prezentat și DLSS (Deep Learning Super Sampling), o tehnologie de upscaling capabilă să reconstruiască, folosind AI-ul, sursele de rezoluții mici în imagini hi-res fără pierderi sesizabile de calitate. Cu alte cuvinte, plăcile video renderizau intern în rezoluții mai mici, iar resursele economisite astfel erau investite în redarea acestor efecte de Ray Tracing. Iar această combinație de RT și DLSS este cunoscută astăzi drept RTX, un termen care a depășit barierele jocurilor video, fiind îmbrățișat de Internet, devenind chiar subiectul a numeroase meme-uri.

Și asta pentru că Ray Tracing-ul în jocuri video și aceste tehnologii conexe, sau RTX după denumirea “populară”, au prins, fiind dezvoltate constant din acel moment și până acum. Am ajuns astfel la a treia generație de soluții video GeForce RTX – seria 40 –, mult mai robustă în ceea ce privește redarea de efecte Ray Tracing în timp real, dar, poate și mai important, la dezvoltarea continuă a tehnologiilor amintite mai devreme.

RTX 2024
Foto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G

Pașii timizi în domeniul Ray Tracing-ului hibrid au devenit din ce în ce mai apăsați, cele mai avansate jocuri din ziua de astăzi apelând chiar la Path Tracing (sau Full Ray Tracing, după spusele NVIDIA, o variantă mai avansată de RT care redă și mai multe dintre elementele unei scene prin acest procedeu, în defavoarea rasterizării). De asemenea, tehnologia DLSS a primit îmbunătățiri enorme, rezultatele livrate fiind identice sau chiar mai arătoase decât imaginile native, în timp ce upgrade-uri precum Frame Generation (adus de DLSS 3.0) și Ray Reconstruction (DLSS 3.5) plusează cu întregi cadre intermediare generate de AI (pentru un framerate și mai fluent), respectiv un denoiser mult mai calitativ pentru scenele redate cu RT. Iar DLAA (Deep Learning Anti Aliasing) le stă la dispoziția celor care nu au nevoie să facă upscaling de la o rezoluție nativă mai scăzută, ci doar își doresc să îmbunătățească și mai mult calitatea imaginii native cu ajutorul AI-ului.

Era logic, astfel că soluțiile grupate sub denumirea RTX să fie adoptate rapid, în ziua de astăzi, în 2024, peste 500 de jocuri și aplicații oferind suport pentru viziunea NVIDIA în privinta Ray Tracing-ului sau reconstrucției și upscaling-ului cu ajutorul rutinelor AI.

RTX în ziua de astăzi

Și, pentru a vedea unde se plasează astăzi RTX, termen deja sinonim cu Ray Tracing-ul în jocurile video, am selectat patru astfel de titluri, care considerăm că oferă unele dintre cele mai avansate, dar și arătoase, implementări de RT la ora actuală. Pentru a determina nivelul de hardware necesar pentru a te putea bucura de RTX cu cat mai puține compromisuri, am recurs la o placă video RTX 4070 Ti SUPER, mai exact implementarea GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G.

RTX 2024
Foto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G

Pe lângă suportul pentru toate tehnologiile RTX amintite mai devreme și memoria video generoasă de 16GB, acest model dispune și de frecvențe crescute din fabrică peste nivelul sugerat de NVIDIA (de unde și terminația OC din denumire), de o lățime de bandă sporită, precum și de un sistem de răcire adecvat. Acesta utilizează ventilatoare “3D” cu diametru de 90mm (cu pale oblice striate, care facilitează circulația eficientă a aerului) și un heatsink de cupru ce disipă căldura, printr-un sistem de heat pipes, către un radiator de dimensiuni generoase.

Pentru a nu compromite în niciun fel experiența RTX oferită de o astfel de placă, am cuplat-o cu un AMD Ryzen 7 7800X3D, unul dintre cele mai performante procesoare atunci când vine vorba despre jocuri, și 32GB de memorie RAM de tip DDR5-6000.

RTX 2024
Foto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G

Jocurile RTX

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

După un debut nu atât de fericit, Cyberpunk 2077 s-a transformat, grație suportului arătat de CD Projekt RED, dintr-o Cenușăreasă într-o veritabilă Prințesă, action RPG-ul polonez dovedindu-se un adevărat pionier și în ceea ce privește tehnologiile grafice utilizate. Chiar din momentul lansării din 2020, jocul celor de la CD Projekt s-a lăudat cu una dintre cele mai complexe implementări RTX de la acel moment, cu elemente precum reflexiile sau iluminarea globală redate prin Ray Tracing, nelipsitul DLSS ocupându-se cu menținerea performanței la cote înalte.

Ulterior însă, producătorii au făcut pași suplimentari, oferind modul experimental RT Overdrive, care aducea Path Tracing în joc, precum și implementarea DLSS 3 Frame Generation, necesar pentru a conferi niveluri ridicate de framerate acestei experiențe vizuale noi. Mai mult, odată cu apariția expansion-ului Phantom Liberty, Cyberpunk 2077 a îmbrățișat noul standard DLSS 3.5 cu Ray Reconstruction, nivelul calitativ al imaginilor cu RT afișate fiind din nou îmbunătățit.

Inițial, nu degeaba modul RT Overdrive a fost numit experimental. Acesta are nevoie de hardware puternic pentru a afișa rezultatele dorite, iar utilizarea sa în tandem cu DLSS cu Frame Generation și Ray Reconstruction este imperativă pentru a atinge un nivel de performanță satisfăcător. Astfel, cu preset-ul Performance selectat pentru DLSS, ne stabilizăm în jurul pragului de 60 de cadre pe secundă în rezoluție 1440p (2560×1440), în timp ce, pentru 4K (3840×2160), este nevoie să apelăm la treapta următoare de DLSS: Ultra Performance.

Din fericire, Cyberpunk 2077 oferă numeroase opțiuni de tweaking grafic, reducerea setărilor la modul RT Ultra aducându-ne peste pragul psihologic de 60fps în rezoluția 4K, cu ajutorul DLSS setat pe preset-ul Performance. Cu aceste setări, puteți rula Cyberpunk 2077 pe un RTX 4070Ti SUPER chiar și la 120fps în 1440p, profitând astfel de ratele de refresh ridicate ale monitoarelor de gaming. Alternativ, puteți opta pentru modul DLSS Quality, unde veți obține chiar și peste 70fps în 1440p.

Avatar: Frontiers of Pandora

Lansat în luna decembrie a anului trecut, jocul celor de la Ubisoft s-a făcut remarcat, la nivel tehnologic, grație unui risc pe care producătorul și l-a asumat: echipa de la Massive Entertainment a integrat rutinele de Ray Tracing adânc în motorul grafic Snowdrop, jocul necesitând astfel hardware capabil pentru a rula corespunzător. Reversul medaliei este reprezentat de decorurile open world superbe, bogate în vegetație, iluminare realistă și reflexiile credibile.

Din fericire, grație suportului pentru DLSS din joc, Avatar: Frontiers of Pandora urcă și la peste 90 de cadre pe secundă în rezoluție 1440p, atunci când folosiți preset-ul grafic Ultra Quality, existând aici destul „spațiu de manevră” pentru a „atenta” la 4K, fără alte compromisuri.

Alan Wake 2

Alături de Cyberpunk 2077 cu modul său RT Overdrive, Alan Wake 2 este probabil cel mai pretențios joc de PC al momentului, și nu doar în ceea ce privește implementarea sa de Ray Tracing. Mai exact, indiferent că apelați la efectele RT sau nu, versiunea motorului grafic Northlight utizată de Remedy Entertainment pentru acest joc necesită activarea unei metode de upscaling pentru a funcționa. Evident, este oferit suport pentru DLSS și Frame Generation, absolut necesare pentru a obține framerate-urile dorite atunci când „eliberați bestia RTX”.

Și asta pentru că producătorii lui Alan Wake 2 nu s-au jucat în privința efectelor RT implementate în joc, oferind chiar și opțiunea de Path Tracing pentru cei mai pretențioși. Astfel, chiar și în rezoluție 1440p, cu toate detaliile împinse la maximum, cu DLSS Quality și Frame Generation activat, framerate-ul mediu nu depășește 60fps, însă nu este nici foarte departe de acest nivel. Dacă nu recurgeți la afișarea permanentă a numărului de cadre pe secundă și dispuneți de un monitor VRR (Variable Refresh Rate) cu G-SYNC, veți avea parte de o experiență de joc foarte satisfăcătoare. În caz contrar, recurgeți la un preset Balanced sau Performance pentru DLSS.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Jocul celor de la Insomniac Games are o dublă importanță în acest peisaj: portretizează modul în care efectele de Ray Tracing fac trecerea de la implementarea limitată de pe PS5 către posibilitățile extinse oferite de PC, dar și deschide oportunități pentru Nixxes Software (studioul care s-a ocupat de adaptarea pentru PC) de a adaugă opțiuni vizuale noi, inaccesibile utilizatorilor de console.

Mai exact, odată cu portarea pe PC, Ratchet & Clank: Rift Apart nu doar că a primit o îmbunătățire vizibilă a rezoluției reflexiilor RT pe care le regăseam pe PS5, dar și umbre redate prin Ray Tracing, un bonus vizual exclusiv pentru PC. Cuplați acestea cu posibilitatea de a afișa reflexii chiar și pe suprafețele transparente, cum ar fi vizorul căștii unui personaj sau carlinga unei nave spațiale, dar și cu stilul artistic aparte al jocului, și obțineți o veritabilă animație CGI jucabilă, care arată și se mișcă cel mai bine pe PC, folosind RTX.

Din fericire, Rift Apart rulează și foarte bine, pe configurația noastră de test, cu toate detaliile grafice împinse la maximum, inclusiv Ray Tracing, și DLSS activat cu profilul Quality, framerate-ul a urcat pana la aproximativ 90fps în rezoluție 1440p. Astfel, există o rezervă de performanță suficientă pentru a încerca îmbunătățirea suplimentară a calității imaginii prin activarea DLAA sau chiar rularea jocului în rezoluție 4K, păstrând însă DLSS activat.

Concluzie

Suita RTX, cu tot ce înseamnă aceasta de la Ray Tracing, la DLSS, DLAA și până la Path Tracing, Frame Generation și Ray Reconstruction, a evoluat enorm, producătorii de jocuri care adoptă aceste tehnologii pentru titlurile proprii oferind garanția unor versiuni de PC net superioare celor disponibile pe alte platforme. Mai mult, acest veritabil ecosistem NVIDIA eclipsează alternativele concurenței din domeniu, oferind toate tool-urile de care jucătorii au nevoie pentru a se bucura de aceste jocuri, la cel mai înalt nivel posibil.

Și, după cum puteți vedea și în urma acestui experiment, Ray Tracing-ul avansat în jocuri, inclusiv Path Tracing-ul, nu mai reprezintă un obstacol aparent de netrecut pentru gamerii pasionați: o soluție precum GeForce RTX 4070 Ti poate oferi acces la cel mai înalt nivel vizual posibil în jocurile de astăzi, cu o rezoluție minimă de 1440p (probabil cea mai comună pentru monitoarele dedicate de gaming), ba chiar și în 4K în cazurile anumitor titluri.

De asemenea, adoptarea acestor tehnologii nu dă semne de oboseală. Viitoare titluri noi vor îmbrățișa suita RTX și diferitele sale funcții: Star Wars Outlaws de la Ubisoft, primul joc open-world din acest univers, va include suport pentru Ray Tracing, DLSS 3, precum și NVIDIA Reflex, în timp ce Black Myth: Wukong va beneficia de o implementare completă de Ray Tracing, alături de suport pentru DLSS 3.5 cu Ray Reconstruction. Ambele jocuri sunt așteptate în vara acestui an.

GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G este disponibil acum la prețul de 4949 lei, iar producătorul oferă trei ani de garanție pentru acest produs.

RTX 2024
Foto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER GAMING OC 16G
Urmărește Go4Games.ro pe Google News