Gamescom 2013: Sony anunţă data de lansare pentru PS4 şi noi jocuri

| 21.08.2013
Gamescom 2013: Sony anunţă data de lansare pentru PS4 şi noi jocuri

Redacţia Go4games a fost prezentă, în premieră, la conferinţa de presă ţinută de Sony Computer Entertainment în cadrul ediţiei 2013 a târgului Gamescom. Înainte de prezentarea propriu-zisă, am avut parte de scurte demonstraţii a unor jocuri ce vor fi lansate pe viitoarea consolă PlayStation 4.

Gamescom 2013 PlayStation

A fost vorba de titluri dezvoltate de producători independenţi, cum ar fi Octodad: Dadliest Catch sau Contrast, dar şi de jocuri realizate de studiourile Sony, cum ar fi simpaticul Knack (cel mai impresionant din punct de vedere grafic dintre titlurile prezentate în avans).

Conferinţa propriu-zisă a început cu un moment inedit: Shuhei Yoshida, liderul Sony Worldwide Studios, a prezentat interfaţa cu utilizatorul a consolei PS4 (foarte arătoasă, de altfel), precum şi un scurt demo multiplayer pentru Killzone: Shadow Fall.

Gamescom 2013 PlayStation

Scena a revenit apoi lui Jim Ryan, preşedinte al Sony Computer Entertainment Europe, care s-a concentrat, pentru început, asupra cătorva titluri mai importante pentru bătrânul PlayStation 3. În primul rând a fost vorba de Gran Turismo 6, care a primit un trailer nou şi o dată de lansare bine stabilită: 6 decembrie 2013.

Tot din categoria jocurilor de PS3 va face parte şi LittleBigPlanet Hub, un titlu free-to-play care va fi lansat în cursul acestui an. Nu a fost uitat nici Grand Theft Auto V, joc ce va beneficia de un bundle exclusiv cu o consolă PS3 şi o pereche de căşti personalizate.

A urmat apoi segmentul dedicat consolei portabile PlayStation Vita. Pe lângă faptul că au fost anunţate noi jocuri dedicate consolei portabile (cum ar fi Murasaki Baby, un titlu original cu un stil artistic aparte; BigFest, un simulator de gestionare a festivalurilor muzicale free-to-play; o versiune special adaptată a vitorului Football Manager 2014; o portare a hibridului RPG-shooter Borderlands 2), Sony a anunţat scăderea preţului PS Vita la 199€.

Pe scenă şi-a făcut apoi apariţia Mark Cerny, arhitectul de sistem responsabil pentru PlayStation 4, care a repetat faptul că viitoarea consolă va fi cea mai puternică astfel de „maşinărie de joc”. De asemenea, pe lângă puterea brută, Cerny a scos în evidenţă şi uşurinţa cu care se lucrează la proiectele pentru PS4.

Pentru a exemplifica acest lucru, pe scenă a urcat Shahid Ahmad, în sarcina căruia a căzut prezentarea de noi titluri indie ce îşi vor face debutul pe viitorul PlayStation 4: Rogue Legacy, N++, o nouă versiune a jocului The Binding of Isaac, Wasteland Kings, Guns of Icarus Online, Volume şi Hotline Miami 2.

Gamescom 2013 PlayStation

Jocurile indie au fost urmate de titluri noi pe care studiourile patronate de Sony le au în lucru pentru PS4: Everybody’s Gone to the Rapture (bazat pe CryEngine 3, de la autorii lui Dear Esther), Rime (de la studioul Tequila Works, asemănător cu clasicul Ico), Helldivers (un titlu de acţiune coop ce-şi va face apariţia şi pe PS3 şi PS Vita), Resogun (arcade shooter de la creatorii Super Stardust HD) şi un remake pentru Shadow of The Beast, joc ce promite a fi foarte sângeros.

A fost prezentat apoi un trailer nou din inFamous: Second Son, confirmându-se faptul că The Order: 1886, joc anunţat pentru PS4 la E3 2013, va fi lansat în cursul anului viitor. Nu a lipsit nici un trailer pentru componenta multiplayer din Killzone: Shadow Fall. De asemenea, a fost confirmat parteneriatul cu Twitch, prin intermediul căruia deţinătorii de PS4 vor putea face video broadcasting de gameplay şi cu ajutorul acestui serviciu.

În sectorul dedicat partenerilor media şi serviciului Music Unlimited, a fost confirmat faptul că viitorii posesori de PlayStation 4 vor putea asculta muzica în timp ce rulează un joc. Nu a fost uitat nici serviciul PlayStation Plus, abonaţii urmând să primească jocurile DriveClub PS Plus Edition şi Resogun chiar la momentul lansării PS4.

Assassin’s Creed IV: Black Flag a primit o nouă demonstraţie de gameplay, realizată atât pe PlayStation 4, cât şi pe PlayStation Vita, prin intermediul funcţiei Remote Play (folosind reţeaua locală, deţinătorii de Vita vor putea face stream la jocurile de PS4).

Yves Guillemot, CEO al celor de la Ubisoft, a urcat apoi pe scenă împreună cu Jim Ryan pentru a prezenta un nou trailer din Watch Dogs, confirmând de asemenea că Sony şi Ubisoft au pornit un parteneriat pentru realizarea unui film de lung metraj Watch Dogs.

Prezentările de jocuri pentru PlayStation 4 s-au încheiat cu Minecraft (da, jocul-fenomen va fi portat şi pentru consola Sony) şi War Thunder, un MMO cu bătălii din al doilea război mondial dezvoltat de Gaijin Entertainment pentru PC şi PS4 (lansarea este promisă pentru finalul acestui an).

Discursul de încheiere a revenit lui Andrew House, CEO al Sony Computer Entertainment, care, la rândul său, a anunţat scăderea preţului pentru modelul de intrare în gamă a bătrânului PS3 (acum 199€), precum şi un program care sa faciliteze traziţia de la generaţia actuală de console la viitorul PS4. Astfel, deţinătorii câtorva titluri PS3 de la publisheri precum Activision, Ubisoft, Electronic Arts sau Warner Bros. (Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV, FIFA 14, Need for Speed: Rivals etc.) vor putea achiziţiona versiunile PS4 ale acestor jocuri la preţuri mult reduse.

Gamescom 2013 PlayStation

La final, House nu a ezitat să lovească în Microsoft, afirmănd că Sony nu şi-a schimbat politicile după cum bate vântul, viziunea originală a companiei dovedindu-se un succes în rândurile pasionaţilor de jocuri video, dovada fiind cele peste 1 milion de precomenzi înregistrate pentru PS4. În încheiere, au fost dezvăluite datele la care va fi lansată noua consolă Sony: 15 noiembrie 2013 pentru America de Nord şi 29 noiembrie 2013 în Europa. PlayStation 4 va fi comercializat în Europa la preţul de 399€ (1799 lei în România).

Urmărește Go4Games.ro pe Google News