GeForce NOW: gaming pe TV sau laptop fără hardware dedicat. Concluzii după testarea serviciului de cloud gaming de la NVIDIA

Autor: Cosmin Aionita | 05.04.2023
GeForce NOW: gaming pe TV sau laptop fără hardware dedicat. Concluzii după testarea serviciului de cloud gaming de la NVIDIA
Foto: NVIDIA

Recent, mi-am schimbat domiciliul și, implicit, majoritatea „uneltelor” legate de activitățile de gaming au fost mutate în casa nouă. Totuși, după cum bine știu cei care au mai trecut printr-o asemenea „operațiune”, este nevoie să petreci perioade lungi de timp în ambele locuri, cel puțin până la finalizarea întregului proces.

Astfel, m-am trezit cu chef de gaming, însă fără acces la PC-ul sau consola pe care desfășuram aceste activități de ani buni, dotat doar cu laptop-ul „de muncă” și un TV pentru Netflix. Și cum vorbim despre un MacBook Air de la Apple, putem elimina din discuție rularea de jocuri moderne în mod nativ pe un asemenea dispozitiv. Mi s-a părut ocazia perfectă pentru a încerca din nou GeForce NOW, serviciul de cloud gaming de la NVIDIA, ce a primit numeroase upgrade-uri în ultima vreme, inclusiv trecerea la servere bazate pe noile cipuri RTX 4080.

M-am „înarmat” așadar cu un abonament Ultimate pentru GeForce NOW , care oferă acces la întreaga gamă de facilități grafice promise de acest serviciu: RTX cu Ray Tracing, DLSS și Reflex, suport pentru rezoluții mari sau ultra-wide, rate de refresh înalte etc., în încercarea de a juca un titlu recent lansat fără un PC performant sau o consolă dedicată. Este vorba despre Atomic Heart, joc ce poate fi rulat și prin GeForce NOW dacă îl dețineți deja în librăria personală de Steam. De altfel, acesta este și unul dintre avantajele soluției cloud propuse de NVIDIA față de concurență: rulează jocurile pe care deja le aveți pe Steam, Ubisoft Connect, Epic Games Store etc.

Am avut parte și de o surpriză plăcută atunci când am realizat că aplicația GeForce NOW este disponibilă în magazinul de aplicații al televizorului pe care îl aveam la dispoziție: un LG cu panou OLED, model 55CX3LA, din 2020, dotat cu sistem de operare WebOS. De asemenea, de pe site-ul NVIDIA, puteți descărca fără probleme aplicația GeForce NOW dedicată computerelor Apple dotate cu procesoare M1 sau M2. Există și alternativa testării direct din browser, dacă nu se dorește software suplimentar instalat pe laptop.

Experiența GeForce NOW pe LG 55CX

Încă de la accesarea paginii dedicate aplicației GeForce NOW din magazinul LG sunteți avertizat că va fi nevoie de un controller pentru buna funcționare a serviciului. Din fericire, prin cutiile depozitate în vechiul apartament am găsit un gamepad de Xbox 360 cu fir, pe care l-am cuplat la unul dintre porturile USB ale TV-ului, fiind recunoscut imediat de aplicație.

Totuși, pentru a realiza procesul de login în aplicația GeForce NOW de pe TV veți avea nevoie de un dispozitiv extern dotat cu browser web – PC, laptop, tabletă, telefon –, pe care să parcurgeți pașii necesari pentru autentificare și verificarea adresei de e-mail. Odată completată această etapă, familiara interfață GeForce NOW va fi afișată pe întregul ecran al TV-ului.

GeForce Now TV
Interfața principală a aplicației GeForce NOW pe TV

Iar această abordare are atât avantaje, precum poziționarea familiară a elementelor vizuale și a meniurilor (în cazul în care ați mai folosit GeForce NOW și în trecut), precum și aspecte mai puțin plăcute: este limpede că interfața GF Now a fost gândită pentru PC (sau un dispozitiv ce folosește un cursor), navigarea sa cu ajutorul unui controller fiind ușor stângace și lentă.

De asemenea, selectarea manuală a server-ului aferent Europei de Sud-Est nu a avut rezultatul scontat, aplicația GeForce NOW avertizând în privința calității slabe a conexiunii. Trebuie menționat și că TV-ul era conectat direct prin cablu LAN la o conexiune Digi FiberLink 1000. În schimb, cu server-ul setat pe selecție automată (Auto), nu am întâmpinat astfel de inconveniente și am putut porni jocul fără nicio problemă.

GeForce Now TV
Meniul de setări al aplicației GeForce NOW pe TV

În Atomic Heart însă, am realizat că, deși detaliile pot fi împinse la maximum, rezoluția maximă pe care o puteam folosi era 1920×1080. „Săpând” un pic și prin setările aplicației GeForce NOW, mi-am dat seama că este probabil vorba despre o limitare hardware impusă de rularea aplicației pe un TV vechi de câțiva ani, nu toate modelele de televizoare având suport pentru operațiunile de encodare sau decodare a fluxurilor video de rezoluție înaltă.

Revenit în joc, după scurtul proces de compilare a shaderilor (mai rapid decât pe configurația personală de PC, destul de performantă, echipată cu procesor 5900X, 32GB de memorie RAM și RTX 4080), am încărcat una dintre salvările mai vechi (un avantaj oferit de Steam Cloud), pentru a testa „look and feel”-ul jocului.

GeForce Now TV
1920×1080 este rezoluția maximă pe TV-ul testat

În privința aspectului, nimic de reproșat. Chiar dacă stream-ul video era doar 1920×1080, acest gen de televizoare incorporează procese de upscaling capabile să îmbunătățească vizibil calitatea finală de redare. De la o distanță normală de privire, pe un TV cu diagonala de 55 de inci, pur și simplu aveam senzația că urmăresc Atomic Heart rulat pe o consolă sau un PC conectat prin HDMI.

În privința responsivităţii, lucrurile nu au stat la fel de bine. Chiar și la comutarea TV-ului în modul gaming și activarea Reflex din opțiunile jocului, am avut parte de un lag sesizabil, mai ales în ceea ce privește mișcările stick-ului analogic drept (cel aferent schimbării de direcție a privirii în joc). Nu știu dacă este vorba despre incapacitatea procesorului α9 de generația a 3-a din TV de a face față stream-ului și aplicației GeForce NOW (probabil de unde și limitarea la 1080p) sau de vreo cauză legată de jocul în sine, însă controlul într-un asemenea scenariu nu mi s-a părut la fel de precis precum atunci când rulezi jocul local, pe o consolă conectată la TV.

GeForce Now TV
Atomic Heart, rulat prin GeForce NOW pe TV

Totuși, am sesizat o îmbunătățire evidentă atunci când am setat atât stream-ul video, cât și limita de framerate din joc la numai 60fps (deși atât abonamentul Ultimate la GFNow, cât și TV-ul sunt capabile de mai mult). Jocul a devenit mai responsiv, chiar dacă lag-ul era în continuarea prea mare pentru a fi comparabil cu un dispozitiv dedicat pentru gaming.

Sunt foarte curios cum se prezintă aplicația GeForce NOW pe modele de TV mai recente, dotate cu hardware actualizat: este foarte posibil ca o parte din lag să fie eliminată și să devină disponibile și rezoluțiile superioare pentru streaming. Și asta pentru că serviciul în sine este capabil, după cum mi-a fost confirmat și în următoarea parte a testării.

GeForce Now TV
Atomic Heart, rulat prin GeForce NOW pe TV

Mac-ul devine PC de gaming

Mi-am îndreptat apoi atenția către micuțul MacBook Air, dotat cu procesor M1, care deja avea aplicația GeForce NOW instalată. După un scurt update și o reîmprospătare a listei de jocuri disponibile, am pornit din nou Atomic Heart. Și din nou m-am lovit de probleme de conexiune raportate de aplicație, modul Auto selectând, implicit, serverul GeForce NOW din Europa de Sud-Est. După selectarea manuală a server-ului din Europa Centrală, problemele au dispărut complet.

De asemenea, pe MacBook au devenit accesibile și opțiunile de streaming în 4K sau în rezoluții ultra-wide, precum 3440×1440. Totuși, din motive care țin probabil de metoda de scalare ciudățică folosită de MacOS, atunci când ai selectată o rezoluție cu aspect ratio 16:9, jocul rulat prin streaming nu urcă mai mult de 1440×900. Pentru a rezolva acest inconvenient, din meniul de setări GeForce NOW, selectați rezoluția aferentă ecranului de MacBook Air: 2560×1600. În acest moment, inclusiv jocul vă va permite să utilizați această revoluție, cu o creștere calitativă a imaginii evidentă.

GeForce Now Macbook

Meniul de setări din aplicația GeForce NOW pentru Mac permite stream-ul în rezoluții înalteDe altfel, și în acest caz, mai ales după ce am comutat pe rezoluția nativă a ecranului, calitatea de redare mi s-a părut impresionantă, fără să îmi lase impresia neplăcută că pe laptop este redat un stream video și nu un joc rulat nativ.

Mai important, eliberat probabil de hardware-ul limitat disponibil pe un TV de generație mai veche, lag-ul a fost mult mai mic atunci când am rulat jocul, prin GeForce NOW, pe laptop-ul MacBook. Nu eliminat în totalitate, însă perfect jucabil după o scurtă perioadă de adaptare. Și asta în rezoluție 2560×1600, cu toate detaliile jocului împinse la maximum. Cu alte cuvinte, o experiență foarte asemănătoare cu rularea nativă a jocului pe un PC performant, la un nivel calitativ pe care anumite laptop-uri de gaming, spre exemplu, nu îl pot atinge.

GeForce Now Macbook
Captură de ecran din Atomic Heart, rulat prin GeForce NOW pe un MacBook Air M1

Concluzii

Din păcate, aplicația GeForce NOW pentru TV-urile LG (sau cel puțin pentru mai vechea gamă CX) mai are nevoie de optimizări suplimentare pentru a elimina timpii de răspuns prea ridicați. Ce-i drept, această ediție a aplicației este relativ nouă și, probabil, nu a beneficiat încă de optimizarea și ajustările aduse pe alte platforme.

În schimb, GeForce NOW s-a dovedit o experiență aproape perfectă pe un Macbook Air, transformând micuțul laptop de la Apple într-un veritabil „devorator” de jocuri noi. În aceste condiții puteți juca, fără mari probleme și după o perioadă de acomodare, chiar și titluri ce necesită un timp de răspuns mai rapid, precum first person shootere. Ca recomandere personală, îndreptați-vă atenția către jocuri ceva mai „lente” precum cele de strategie, management, adventure point and click sau RPG-uri turn-based, unde viteza de reacție contează mai puțin.

GeForce Now Macbook
Atomic Heart rulat prin GeForce NOW pe un MacBook Air M1

Și, de ce nu, înainte de a achiziționa unul dintre abonamentele GeForce NOW disponibile contra cost, încercați mai întâi varianta gratuită a serviciului de cloud gaming de la NVIDIA. Vă puteți face astfel o idee mult mai clară despre cum funcționează acesta pe dispozitivul pe care aveți de gând să vă jucați.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News