Industria studiourilor dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească

Autor: Cosmin Aionita | 18.11.2019
Industria studiourilor dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească

Cifra de afaceri a industriei dezvoltatoare de jocuri video locale a înregistrat o creştere de 19,2% în 2018 faţă de 2017, ajungând la 188,5 milioane de dolari, aşa cum relevă raportul industriei realizat de RGDA (Asociaţia dezvoltatorilor de jocuri video din România). În prezent, în România, sunt active peste 100 de studiouri de game development care numără peste 6000 de profesionişti, dintre care peste 77% se află în Bucureşti, iar restul îşi desfăşoară activitatea în marile centre universitare, precum Cluj şi Timişoara, dar şi în oraşe precum Craiova, Braşov, Târgu Mureş, Arad sau Turda.

Cele mai importante 10 companii româneşti în 2018, după cifra de afaceri, au fost Ubisoft, Electronic Arts România, Gameloft România, Ati Studios, Amber Studio, Nutaku Publishing, Bandai Namco, King Games Studio, Quantic Lab şi Mavenhut.

“Industria de game development din România se află într-o poziţie favorabilă unei creşteri susţinute. Direcţia este una sănătoasă şi sustenabilă, studiourile au început să se focalizeze din ce în ce mai mult pe dezvoltarea de produse, numărul companiilor s-a dublat în doar câţiva ani, au apărut primele iniţiative educative formale în industrie, iar instituţiile publice şi investitorii locali încep să conştientizeze potenţialul economic şi comercial al acestui sector. Toate aceste forţe îmbinate pot crea în câţiva ani un climat care să dea naştere primelor jocuri video originale româneşti de mare anvergură care să ne aşeze pe harta mondială a gaming-ului”, a precizat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.

Conform raportului RGDA, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 12,1% oferă servicii de Quality Assurance (testare), localizare şi outsourcing creativ. 10,3% dintre studiouri activează şi ca publisheri, distribuind propriile jocuri. Doar un procent de 3,4% dintre studiouri creează tool-uri şi suport pentru infrastructură. Aproape 70% dintre aceste studiouri se aşteaptă ca cifrele lor de afaceri să crească în 2019.

În ceea ce priveşte platformele şi tehnologiile, 36% dintre studiourile româneşti care au lansat jocuri în 2018 au făcut-o pe mai multe platforme, 60% dintre ele au lansat jocuri pentru dispozitivele mobile, iar 45% pentru PC sau Mac. Interesul pentru dezvoltarea de jocuri pentru console precum PS4 sau Xbox a crescut în ultimii ani, dar Nintendo Switch a fost platforma aleasă în 2018 de 24% dintre studiouri locale pentru titlurile lor.

Unele din cele mai de succes jocuri video din lume sunt dezvoltate şi în România. FIFA 19 a atins un succes major, intrând în top 20 al celor mai vândute jocuri din lume, cu peste 20 de milioane de unităţi. Alte nume de jocuri notabile dezvoltate sau co-dezvoltate local şi care au intrat în top 20 mondial sunt Far Cry 5 şi Assassin’s Creed: Odyssey. Titluri precum NHL 2019 şi FIFA Mobile au înregistrat performanţe bune, de asemenea.

Studiourile româneşti independente continuă să lanseze jocuri noi, în 2018 şi 2019 fiind comercializate peste 20 de titluri noi, precum Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck in Attic) sau Yaga (Breadcrumbs Intearctive).

Studiul a fost realizat cu ocazia celei de-a patra ediţii a conferinţei Dev.Play, eveniment organizat de RGDA în perioada 7-8 noiembrie 2019, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost dedicat industriei de game development din Europa de Est şi a dat posibilitatea dezvoltatorilor să asculte speakeri internaţionali de renume din domeniu, să îşi expuna jocurile în cadrul unei expoziţii dedicate dezvoltatorilor independenţi şi să ia contactul cu investitori sau publisheri prezenţi la conferinţă.

RGDA

Urmărește Go4Games.ro pe Google News