Jocuri de acţiune – Top 5 jocuri de acţiune

| 26.01.2012
Jocuri de acţiune - Top 5 jocuri de acţiune

Câteodată nu ai chef de gândire strategică, de puzzle-uri sau de cine ştie ce mecanici de joc complexe. Pur şi simplu vrei să te distrezi cu un joc de acţiune, în care spectacolul împuşcăturilor şi sunetul asurzitor al exploziilor este depăşit doar de numărul de inamici doborâţi de săbiile sau gloanţele tale.

Tocmai de aceea am hotărât să realizăm un top dedicat acestui gen de jocuri, titluri orientate în special către partea de acţiune, care nu ar trebui să dezamăgească niciun fan al genului. Totuşi, faţă de celelalte clasamente pe care le-am mai realizat, de această dată nu am selectat titluri individuale, ci ne-am concetrat pe întregi serii de jocuri de acţiune, încercând sa acoperim o gamă cât mai largă de genuri (first şi third person shootere, hack and slash-uri, single player, multiplayer etc.)

Deşi seriile pe care le recomandăm conţin titluri de referinţă, care n-ar trebui să lipsească din librăria niciunui gamer cu vechime, topul propunerilor noastre nu se doreşte nici pe departe complet, existând numeroase alte jocuri care vă pot satisface setea de acţiune. Aşadar, aşteptăm şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


Left 4 Dead5. Seria LEFT 4 DEAD
(PC/Xbox 360)
Turtle Rock Studios/Valve Corporation

Atunci când Valve şi Turtle Rock Studios au pornit lucrul la primul titlu al seriei Left 4 Dead, obiectivul celor două companii era destul de clar: crearea unui joc multiplayer cooperativ la fel de popular precum Counter-Strike. Zis şi făcut: titlurile de jocuri de actiuneLeft 4 Dead sunt oferite astăzi drept exemplu despre cum să realizezi o experienţă cooperativă de calitate.

Obiectivul jucătorilor este simplu: supravieţuirea într-o lume postapocaliptică, în care majoritatea populaţiei a fost infectată de un virus care o transformă în zombie. Se poate lucra în echipă, armatele de zombie fiind controlate de o inteligenţă artificială imprevizibilă, care modifică apariţiile şi densitatea nemorţilor pentru a acomoda stilul de joc al fiecărui gamer. De asemenea, pot fi abordate şi moduri de joc competitive, în care jucătorii sunt împărţiţi în două echipe, unii dintre aceştia având ocazia de a întruchipa diferite feluri de zombie.

Cele două titluri Left 4 Dead nu diferă decât prin conţinutul de bază (niveluri, campanii etc.), prezentarea grafică şi gameplay-ul ambelor fiind aproape identice. De asemenea, atât Left 4 Dead, cât şi continuarea sa sunt îndeajuns de vechi pentru a putea fi achiziţionate la preţuri avantajoase (din magazine sau prin intermediul Steam).


Gears of War4. Seria GEARS OF WAR
(PC/Xbox 360)
Epic Games/Microsoft

Titlurile seriei Gears of War constituie unul dintre motivele care au dus la succesul consolei Xbox 360 a celor de la Microsoft. Lansat în 2006 pentru Xbox 360 şi un an mai târziu pentru PC, primul joc de actiuneal seriei Gears of War s-a impus pe o piaţă atunci sărăcăcioasă în domeniul third person shooterelor. Atuurile sale erau perspectiva over the shoulder foarte dinamică, acţiunea viscerală, dar şi grafica excelentă pentru acei ani.

Din păcate, aventura lui Marcus Fenix împotriva rasei Locust a continuat doar pe consolă, Microsoft hotărând să pună soarta planetei Sera în mâna deţinătorilor de Xbox 360. Lăsând la o parte campania mai spectaculoasă, care putea fi abordată din nou în mod cooperativ, Gears of War 2 a adus inovaţii şi în ceea ce priveşte multiplayer-ul, adăugând modul de joc Horde (survival co-op), atât de popular şi în jocuri de actiune de azi.

Anul trecut, Gears of War 3 a continuat tradiţia seriei, fiind lansat din nou exclusiv pentru Xbox 360. Grafica se ridică la cel mai înalt nivel şi împinge resursele consolei la maximum, Gears of War 3 oferind posibilitatea de a controla şi alţi eroi ai seriei pe parcursul campaniei sale single player. Spre deosebire de predecesorii săi (jocuri de actiune ce pot fi achiziţionate la preţuri destul de scăzute), Gears of War 3 a fost lansat în luna septembrie a anului trecut, preţul său fiind în continuare destul de piperat.


Gears of War3. Seria GOD OF WAR
(PS2/PSP/PS3)
Sony Santa Monica/SCE

Apărută destul de târziu (2005) într-un peisaj dominat de alte titluri, seria God of War s-a impus rapid drept un adevărat etalon în domeniul jocurilor hack and slash şi un veritabil simbol al consolelor PlayStation. Primul God of War, lansat pe PS2, a spus povestea lui Kratos, un general al armatei spartane, nevoit să-şi vândă sufletul zeului Ares pentru a supravieţui în războaie. Atunci când Zeul Războiului îl forţează prin înşelatorie să-şi ucidă propria familie, Kratos se răzvrăteşte împotriva întregului Olimp.

Războiul spartanului împotriva zeilor a continuat tot pe PlayStation 2 în God of War II, aceste două titluri ale seriei fiind relansate mai târziu pe PS3, în versiuni HD. Adevărata bijuterie grafică a fost însă aventura finală a lui Kratos, God of War III, cel de-al treilea titlu al seriei fiind considerat în continuare unul dintre cele mai spectaculoase şi epice jocuri de actiune din ultimii ani.

Povestea a fost completată de două titluri God of War apărute pentru PSP (Chains of Olympus şi Ghost of Sparta), la rândul lor impresionante având în vedere limitările consolei portabile Sony. Într-atât de bine realizate au fost aceste jocuri încât, la rândul lor, au fost portate pentru PS3 într-o a doua colecţie HD. Toate jocurile serie pot fi găsite în magazine la preţuri accesibile.


Max Payne2. Seria MAX PAYNE
(PC/PS2/Xbox/PS3/Xbox 360)
Remedy Entertainment/Rockstar Games

Seria spune povestea detectivului newyorkez Max Payne, a cărui familie este ucisă de un grup de răufăcători drogaţi. Aflat într-o misiune sub acoperire, Payne este decis să-şi facă singur dreptate, pornind într-o adevărată misiune de răzbunare împotriva tuturor celor implicaţi în traficul respectivului drog, indiferent de ce parte a legii se aflau aceştia.

Povestea scrisă de Sam Lake (acelaşi autor din spatele jocului Alan Wake) a continuat şi în cel de-al doilea joc al seriei – Max Payne 2: The Fall of Max Payne. Echipa finlandeză de la Remedy Entertainment a introdus în titlurile Max Payne conceptul de Bullet Time (încetinirea timpului pentru a putea ţinti cât mai eficient inamicii), idee, care alături de atmosfera noir caracteristică, a transformat secvenţele de acţiune din aceste jocuri de actiune într-un veritabil balet al macabrului.

Ambele jocuri de actiune sunt acum destul de vechi, dar merită încercate (şi datorită preţurilor mici), mai ales dacă aveţi de gând să vă pregătiţi pentru Max Payne 3, cel de-al treilea titlu al seriei urmând să fie lansat de Rockstar Games în această primăvară.


Call of Duty1. Seria CALL OF DUTY
(PC/PS2/Xbox/PS3/Xbox 360/Wii)
Inifinity Ward/Treyarch/Activision

Call of Duty, cea mai bine vândută serie a ultimilor ani, a făcut progrese importante în încercarea de a transforma gaming-ul într-un domeniu cât mai accesibil pentru o categorie cât mai largă de public. Primele titlurile au fost dedicate celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu Call of Duty 4: Modern Warfare seria schimbând macazul către conflictele armate contemporane.

Call of Duty: Black Ops, în schimb, a trecut în revista Războiul Rece prin intermediul unei campanii cât se poate de spectaculoase, depăşită în intensitate doar de cel mai nou joc al seriei – Call of Duty: Modern Warfare 3. Pe lângă componentele single player, care au redefenit termenul de shooter cinematic, Call of Duty este acum considerat cel mai popular joc de actiune din lume şi în ceea ce priveşte multiplayer-ul competitiv, milioane de oameni participând zilnic la confruntări online prin intermediul Xbox Live, PlayStation Network sau Steam.

Din păcate, există şi dezavantaje cauzate de popularitatea acestei serii, titlurile Call of Duty având preţuri destul de piperate, chiar şi la ani buni de la lansările acestora.

Acestea sunt cele mai tari jocuri de actiune. Voi ce jucati?

Urmărește Go4Games.ro pe Google News