Jocuri pentru fete – recomandările Go4games

| 27.07.2012
Jocuri pentru fete - recomandările Go4games

Să nu-mi ziceţi că n-aţi avut niciodată o contră pe tema jocurilor video cu reprezentatele sexului frumos. Fie că este vorba de mame, prietene, iubite sau neveste, de cele mai multe ori fetele şi femeile din viaţa noastră consideră ca gaming-ul nu este nimic altceva decât o mare pierdere de vreme, o activitate destinată în exclusivitate copiilor. Astfel, am decis să vă recomandăm câteva jocuri pentru fete, o listă de titluri care s-ar putea să le schimbe acestora opinia şi să le transforme, la rândul lor, în „gameriţe”.

Nu, nu vom vorbi despre Solitaire, Minesweeper, Angry Birds sau cine ştie ce alte titluri casual pe care orice secretară plictisită le poate butona fără prea multe batăi de cap. Jocurile pentru fete alese de Go4games sunt titluri cât se poate de serioase, jocuri hardcore veritabile, care au însă acele elemente-cheie ce pot atrage publicul feminin.

Majoritatea fetelor nu vor fi încântate de shooterele sângeroase sau de titlurile de strategie complexe; în schimb, jocurile pentru fete trebuie alese atent, fără a pica în extremele menţionate mai sus, păstrând o curbă de învaţare permisivă şi un ingredient minune care să le atragă imediat. Titlurile incluse pe lista noastră de recomandări s-au dovedit a fi eficiente în acest sens, toate aceste jocuri fiind alese în urma feedback-ului primit de la reprezentante ale sexului frumos, „convertite” deja la fenomenul video gaming.


Seria TOMB RAIDER
(PC/PS2/PSP/PS3/Xbox 360/Nintendo Wii)

Jocurile sunt privite în general ca ecosisteme a căror evoluţie are loc în jurul unor personaje principale de sex masculin: puşcaşul marin din DOOM era bărbat, Nathan Drake din Uncharted reinventează imaginea unui Indiana Jones modern, iar eroi precum Master Chief din Halo sau Marcus Fenix din seria Gears of War debordează de testosteron. În general, reprezentantele sexului frumos nu sunt interesate de astfel de personaje, mult prea banale şi chiar copilăroase în percepţia lor.

Înlocuieşte însă puşcaşul marin musculos cu o tânăra femeie, pe cât de frumoasă, pe atât de puternică, care poate îndeplini orice sarcină la fel de bine (dacă nu şi mai bine) ca un bărbat şi obţii o reţetă câştigatoare. Graţie eroinei Lara Croft, seria Tomb Raider a prins de-a lungul timpului la ambele categorii de public, zeci de milioane de exemplare fiind vândute până în ziua de azi. Fete care nu nici măcar nu ştiau ce sunt jocurile video au fost fascinate de Lara Croft, Tomb Raider devenind astfel un exemplu perfect de joc pentru fete.

Ce-i drept, titlurile Tomb Raider nu sunt tocmai accesibile, dificultatea putând fi considerată prea ridicată pentru persoanele fără pic de experienţă în domeniul jocurilor video. Totuşi, nu vă daţi bătut, de multe ori fetelor le place să urmărească un astfel de joc ca pe un film, controlul personajului căzând în sarcina prietenului/iubitului/soţului. Cu puţin noroc, la un moment dat, ea va cere gamepad-ul pentru a experimenta pe propria piele aventurile Larei Croft.

Jocuri recomandate din serie: Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary, Tomb Raider: Underworld şi Tomb Raider Trilogy HD (cele mai vechi sunt mult depăşite din punct de vedere grafic)


Seria SYBERIA
(PC)

Spuneam că Tomb Raider este perfect pentru a capta atenţia fetelor, altfel neinteresate de jocuri serioase. Şi mai sus aminteam de înclinaţia femeilor către joculeţele casual, care nu necesită mai mult de câteva clicuri de mouse pentru a putea fi duse la bun sfârşit. Cele două titluri ale seriei Syberia se bucură de ambele avantaje: în genul adventure, controlul se realizează exclusiv prin intermediul mouse-ului (point and click), iar eroina Kate Walker reuşeşte să dea o replică decentă Larei Croft.

Dacă fetei pe care încercaţi să o „convertiţi” la jocuri îi place să citească şi are o imaginaţie bogată, o poveste plină de farmec precum cea din seria Syberia mai mult ca sigur ca o va prinde în mreje. După Syberia, s-ar putea ca persoana în cauză să va mai ceară şi alte astfel de jocuri, chiar dacă personajele acestora nu sunt neapărat de sex feminin. În concluzie, aventurile point and click reprezintă jocuri aproape perfecte pentru fete.

Jocuri recomandate din serie: Syberia şi Syberia II


Seria DIABLO
(PC/Mac)

Tot din categoria „te poţi descurca doar cu mouse-ul” fac parte şi action RPG-urile şi ce astfel de exemplu mai bun putem da decât seria Diablo? Odată deschis apetitul pentru jocuri, formula simplă de gameplay din jocurile Diablo este perfectă pentru a da dependenţă chiar şi fetelor gamer. Mai mult, în timp, proaspăta amatoare de jocuri video va înţelege că pentru secţiunile mai avansate şi monştrii mai puternici este nevoie şi de stăpânirea unor shortcut-uri,învăţând astfel să-şi distribuie atenţia între mouse şi tastatură.

Prin intermediul seriei Diablo, viitoarea gameriţă va putea lua primul contact şi cu un joc multiplayer, recomandată, în primă fază, fiind abordarea cooperativă, eventual alături de prieten/iubit/soţ. Cel mai nou joc al seriei, Diablo III, îi poate deschide chiar şi apetitul pentru MMORPG-uri.

Jocuri recomandate din serie: Diablo (dacă grafica nu este chiar atât de importantă pentru ea), Diablo II şi Lord of Destruction, Diablo III


Seria ASSASSIN’S CREED
(PC/PS3/PSP/Xbox 360)

Chiar dacă eroinele principale sunt preferate de fete, un veritabil Don Juan precum Ezio Auditore da Firenze nu le poate rămâne indiferent. Adăugaţi povestea întortocheată a seriei (cu destule aspecte telenovelistice), precum şi background-ul istoric din Assassin’s Creed şi puteţi obţine o reţeta câştigatoare în ochii femeilor.

Din nou, unele porţiuni ale acestor jocuri se pot dovedi prea dificile pentru o gameriţă în devenire, asistenţa din partea partenerului fiind recomandată pentru a nu se ajunge într-o situaţie în care, frustrate de o anumită fază, fata să renunţe la joc. Titlurile Assassin’s Creed se înscriu de asemenea în categoria de jocuri pentru fete care nu trebuie neapărat încercate pe propria piele, ci pot fi la fel de bine privite, în timp ce altcineva se joacă.

Jocuri recomandate din serie: Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood, Assassin’s Creed: Revelations (cele în care Ezio Auditore joacă rolul eroului principal)


Seria HEROES OF MIGHT & MAGIC
(PC)

Am ajuns şi în punctul culminant: titlurile de strategie. După cum spuneam, asemenea jocuri nu sunt neaparăt potrivite pentru fete, seria Heroes of Might and Magic făcând totuşi excepţie de la această regulă: latura strategică nu este prea complexă, fiind uşor de asimilat, gameplay-ul pe ture nu obligă la luarea unor decizii pripite, iar spiritul organizatoric al unor reprezentante ale sexului frumos se poate dovedi perfect pentru gestionarea trupelor, resurselor şi castelelor din joc.

În plus, din nou avem de-a face cu o metodă de control simplistă, bazat doar pe mouse, pe care fetele o pot stăpâni foarte repede. Pentru început, ar fi recomandat să-i explicaţi regulile jocului prin intermediul unei sesiuni multiplayer hotseat, în care eventual să o lăsaţi să şi câştige pentru a-I spori încrederea în sine. Să nu vă mire însă faptul că, după câteva misiuni jucate de una singură, o să vă treziţi că partenera dvs. începe să va dea lecţii de Heroes.

Jocuri recomandate din serie: Heroes of Might and Magic III şi expansion-urile acestuia


Dacă v-aţi convins prietena/iubita/soţia să joace oricare dintre aceste titluri, felicitări, aveţi de acum un nou partener cu care să împărtăşiţi pasiunea pentru gaming şi acest scurt tutorial despre jocurile pentru fete şi-a atins scopul. Ca de obicei, dacă consideraţi că şi alte titluri ar trebui incluse în această listă de jocuri pentru fete, aşteptăm sugestiile şi argumentele voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News