Jocuri PS4 şi Xbox One pe care să le joci tot anul 2020. Aduc o sursă generoasă de distracţie

Autor: Cosmin Aionita | 31.03.2020
Jocuri PS4 şi Xbox One pe care să le joci tot anul 2020. Aduc o sursă generoasă de distracţie

“Games as a service” sunt acele jocuri gândite pentru a ţine gamerii ocupaţi o perioadă de timp îndelungată, producătorii lansând conţinut nou (hărţi, arme, clase de eroi, quest-uri, challenge-uri etc.) la intervale regulate, special pentru a-şi ţine aproape comunitatea de jucători. Această abordare este foarte populară în special pe PC, mai ales în aria titlurilor Free-to-play, unde acest conţinut suplimentar constant asigură veniturilor producătorilor.

Multe dintre aceste jocuri sunt foarte bine gândite, acaparând interesul jucătorilor pe termen lung. Evident, această abordare vine cu dezavantaje, unul sau două astfel de titluri fiind suficiente pentru a ocupa tot timpul liber al unei persoane, nelăsând răgaz pentru alte jocuri sau alte forme de divertisment. În această perioadă de izolare, când timpul liber a devenit o comoditate de care ne bucurăm poate prea mult, aceste jocuri vin şi cu avantaje evidente: multe dintre ele sunt gratuite şi nu trebuie să plăteşti nimic pentru a începe să joci, altele sunt disponibile în schimbul unui preţ unic (de multe ori, redus), iar tot conţinutul ulterior este gratuit, scutind jucătorul de a-şi cheltui banii pe alte jocuri.

Nu în ultimul rând, majoritatea acestor jocuri au format comunităţi extrem de numeroase în jurul lor, oferind, prin abordarea lor alături de prieteni şi cunoscuţi, acea doză de comunicare şi interacţiune socială care ne lipseşte atât de mult acum.

Însă nici consolele nu duc lipsă de astfel de jocuri, mai multe genuri fiind reprezentate de titluri “evergreen” pe care le puteţi juca online şi pentru restul întregului an, fără să intervină plictiseala. Ne-am concentrat asupra jocurilor disponibile pentru PlayStation 4 şi/sau Xbox One, alcătuind lista de mai jos, care sperăm să vă fie de folos.


Jocuri de tip “Battle Royale”

Fără îndoială, vorbim de cel mai popular gen al ultimilor ani, fiind vorba de shootere multiplayer în care un număr ridicat de jucători sunt “aruncaţi” în cadrul aceleiaşi hărţi de dimensiuni apreciabile, ultimul supravieţuitor (sau echipă supravieţuitoare) fiind declarat(ă) câştigător (câştigătoare). Oferta este deosebit de bogată în acest domeniu, de la “bătrânul” PUBG, care a dat startul pasiunii pentru acest gen, trecând prin foarte popularul Fortnite şi ajungând până la proaspătul Call of Duty Warzone.

Apex Legends (PlayStation Store)
PlayerUnknown’s Battlegrounds (PlayStation Store)
Fortnite (PlayStation Store)
Call of Duty Warzone (PlayStation Store)


Looter-shooters

O altă categorie de shootere care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani este cea a “looter-shooter”-elor, jocuri în care secvenţele de actiune sunt complementate de mecanici împrumutate din genul RPG, jucătorii fiind îndemnaţi să doboare inamici din ce in ce mai puternici, pentru a dobândi echipament mai performant şi a-şi dezvolta astfel propriul personaj. O menţiune personală merge aici către Tom Clancy’s The Division 2, care tocmai a primit expansion pack-ul Warlords of New York.

Destiny 2 (PlayStation Store)
Tom Clancy’s The Division 2 (PlayStation Store)
Borderlands 3 (PlayStation Store)


First Person Shooters

Dacă noile abordări ale genului shooter nu vă sunt pe plac şi preferaţi ceva mai “tradiţional”, mai apropiat de popularul Counter-Strike, oferta de pe console nu duce lipsă de alternative, pentru toate gusturile: cel mai recent şi modern titlu al seriei Call of Duty, tacticul Rainbow Six Siege sau ceva mai accesibilul Overwatch.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (PlayStation Store)
Call of Duty: Modern Warfare (PlayStation Store)
Overwatch (PlayStation Store)


Simulatoare sportive

Având în vedere că toate competiţiile sportive din ţară şi din întreaga Europă sunt suspendate momentan, setea de sport vă poate fi satisfăcută şi prin intermediul jocurilor. Evident, fotbalul rămâne în continuare cea mai populară disciplina sportivă din România, meciurile virtuale din FIFA 20 luând locul celor reale. Nici alternativa de la Konami nu se lasă mai prejos, campionatul european de fotbal UEFA UERO 2020, amânat în viaţa reală, urmând să sosească la timp (si gratuit!) în eFootball PES 2020. Nu în ultimul rând, F1 2019 vă poate ţine ocupaţi destul timp până atunci când Marele Circ se va întoarce pe micile ecrane.

FIFA 20 (PlayStation Store)
eFootball PES 2020 + viitorul UEFA EURO 2020 (PlayStation Store)
F1 2019 (PlayStation Store)


Fighting Games

“Caftelile” sau jocurile de lupte 1vs1 au fost mereu populare, mai ales atunci când aveaţi invitaţi sau prieteni în vizită. Din fericire, chiar şi în aceste vremuri când vizitele nu sunt permise, aceste jocuri oferă alternative, recomandările de mai jos oferind posibilitatea de a fi abordate în multiplayer online, alături de selecţii bogate de luptători şi update-uri de conţinut dese.

Mortal Kombat 11 (PlayStation Store)
Street Fighter V: Champion Edition (PlayStation Store)
Tekken 7 (PlayStation Store)


RPG-uri şi MMORPG-uri

Nu puteam încheia lista noastra de recomandări fără a aduce în discuţie unul dintre cele mai populare genuri în mediul online: RPG-urile. Fie că sunteţi mai degrabă atras de acţiunea pură şi doborârea miilor de monştri cu ajutorul personajului vostru ajuns la rangul de zeu, fie că preferaţi o experienţă cu mai multă adâncime, în care să socializaţi cu ceilalţi jucători, oferta există. Personal, daca vă consideraţi fan al seriei Diablo, vă recomand să încercaţi Path of Exile, mai ales că îl puteţi juca gratuit. În aria MMORPG-urilor de consolă, Final Fantasy XIV nu ar trebui ratat, însă este disponibil doar pe PlayStation 4.

Diablo III: Eternal Collection (PlayStation Store)
Path of Exile (PlayStation Store)
Final Fantasy XIV (PlayStation Store)
The Elder Scrolls Online (PlayStation Store)


Pentru majoritatea titlurilor amintite ce implică moduri multiplayer online, sunt necesare abonamente PlayStation Plus (PS4) sau Xbox Live Gold (Xbox One) pentru a putea fi jucate online. Excepţie fac, de obicei, jocurile Free-to-Play pentru PS4, care funcţionează şi fără o astfel de subscripţie.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News