Jocurile anului 2012 – recomandările Go4games (partea a II-a)

| 31.12.2012
Jocurile anului 2012 - recomandările Go4games (partea a II-a)

Având în vedere că 2012 este pe cale să se sfârşească, v-am rămas datori cu cea de-a doua parte a listei dedicate celor mai bune jocuri video lansate pe parcursul acestui an.

După cum am precizat şi în articolul iniţial, apariţiile din ultimele 12 luni nu au excelat, împiedicându-ne să alegem câte un câştigător clar pentru fiecare categorie în parte. Astfel, am ales să recomandăm mai multe titluri, chiar dacă acestea se regăseau în cadrul aceluiaşi gen.

Aşadar, înainte de trecerea în noul an, Go4games vă invită să aflaţi care sunt recomandările noastre finale din 2012. Ca de obicei, aşteptăm alternativele şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


SHOOTER

Deşi nu a început tocmai grozav, 2012 s-a dovedit a fi totuşi o perioadă destul de bună pentru shootere, onoarea acestui gen fiind salvată de câteva titluri lansate spre sfârsitul acestui an. Iată recomandările Go4games în materie de shootere:

Far Cry 3Far Cry 3
Cel de-al treilea titlu al seriei Far Cry a fost de departe una dintre cele mai mari surprize plăcute ale anului. Personajul negativ memorabil (Vaas Montenegro), motorul grafic modern, gameplay-ul variat, grafica de invidiat şi campaniile single player şi cooperativă s-au numărat printre ingredientele care au ridicat jocul celor de la Ubisoft peste oferta concurenţei.

Halo 4Halo 4
Deşi trecut în curtea unui nou studio producator (343 Industries), Halo 4 a făcut cinste seriei din care face parte. Master Chief, eroul emblematic al celor de la Microsoft, s-a întors la datorie cu succes, ajutat de nelipsita inteligenţă artificială Cortana, precum şi de un motor grafic nou, deosebit de arătos. Adăugaţi şi excelenta componentă multiplayer şi obţineţi imaginea celui mai reuşit shooter de console lansat în 2012.

Black MesaBlack Mesa
Unul dintre cele mai bune jocuri ale tuturor timpurilor (Half-Life), refăcut cu măiestrie folosind mijloace grafice moderne şi oferit complet gratuit? Pur şi simplu nu poţi refuza o asemenea oferta, Black Mesa oferind posibilitatea ca o întreagă generaţie de noi jucători să poată experimenta titlul ce a dat startul genului pe care astăzi îl numim first person shooter modern.


ACTION (JOCURI DE ACŢIUNE)

Lăsând la o parte shooterele clasice, anul ce se încheie a fost deosebit de darnic în ceea ce priveşte jocurile de acţiune, fie că vorbim de experienţe open world variate, fie că aducem în discuţie jocurile ce au oferit o libertate de mişcare şi alegere peste medie. Următoarele titluri nu ar trebui ratate:

Assassin's Creed 3Assassin’s Creed III
Cel de-al treilea titlu numerotat al seriei Assassin’s Creed marchează sfârşitul poveştii eroului Desmond Miles, nevoit acum să retraiască amintirile unui nou strămoş – asasinul de origini amerindiene Connor Kenway. Cu o acţiune plasată în perioada Războiului de Independenţă ce a dus la formarea Statelor Unite ale Americii, Assassin’s Creed III propune o poveste matură, dar şi inovaţii de gameplay, cum ar fi noile misiuni şi bătălii navale.

Sleeping DogsSleeping Dogs
Misiunea din Hong Kong a agentului sub acoperire Wei Shen ne-a demonstrat că nu e nevoie să te numeşti Grand Theft Auto pentru a fi un joc de acţiune open world demn de luat în seamă. Povestea tipică filmelor de acţiune asiatice, sistemul de luptă ce îmbină artele marţiale cu schimburile spectaculoase de focuri, dar şi grafica excelentă recomandă Sleeping Dogs drept unul dintre cele mai reuşite astfel de titluri lansate în 2012.

DishonoredDishonored
Vreţi furişări şi misiuni rezolvate fără a ucide nici măcar o muscă? Apelaţi cu încredere la Dishonored. Vreţi scene tensionate de acţiune şi cadavre la fiecare colţ de stradă? Nici acestea nu lipsesc din Dishonored. De altfel, acesta este şi marele merit al celei mai recente creaţii a studiourilor Arkane: libertatea de decizie oferită jucătorului, Dishonored adaptându-se la stilul de gameplay al fiecăruia. Dacă ar fi avut o campanie mai lungă şi o poveste mai bine dezvoltată…

Darksiders 2Darksiders 2
De această dată, jucătorii au avut posibilitatea de a-l întruchipa pe Death, un al doilea călăreţ al Apocalipsei, hotărât să facă orice pentru a demonstra nevinovăţia fratelui său. Aventura lui Death a îmbinat destul de bine luptele tipice genului cu un sistem de abilităţi şi looting specific jocurilor RPG, toate acestea fiind plasate în cadrul unei campanii de dimensiuni apreciabile.

Hitman AbsolutionHitman: Absolution
Agentul 47 se întoarce într-una dintre cele mai dificile misiuni ale carierei sale de asasin. Însărcinat cu uciderea fostei sale persoane de contact, 47 hotărăşte să întoarcă spatele celor din International Contract Agency şi să respecte dorinţa de moarte a ultimei sale victime. Pe lângă aspectul grafic de invidiat, Absolution reuşeşte să aducă fanilor seriei aventura pe care o aşteptau de ani buni.


ADVENTURE (AVENTURĂ POINT AND CLICK)

Departe de bugetele de zeci de milioane de dolari caracteristice titlurilor mainstream, jocurile de aventură clasice compensează lipsa de interactivitate cu poveşti mult peste medie şi puzzle-uri inteligente, capabile să pună în mişcare „rotiţele” ruginite după atâtea sesiuni de Call of Duty sau FIFA. Noi vă recomandăm următoarele astfel de jocuri:

ResonanceResonance
Deşi probabil nu pe placul tuturor, stilul artistic pixel-art folosit de Resonance este cât se poate de potrivit atmosferei jocului şi foarte familiar pentru pasionaţii de titluri de aventură old-school. De atfel, Resonance împrumută foarte multe elemente din clasicii genului (cum ar fi povestea abordată prin perspectivele a nu mai puţin de patru personaje principale), dar vine şi cu o serie de inovaţii, precum sistemele de memorie de lungă şi scurtă durată.

The Walking DeadThe Walking Dead
Deşi provenit de la un studio cu experienţă vastă în domeniul jocurilor de aventură, The Walking Dead nu se face remarcat prin dificultatea puzzle-urilor. În schimb, jocul celor de la Telltale Games excelează în ceea ce priveşte povestea, personajele şi modurile în care relaţiile dintre acestea sunt afectate de hotărârile pe care jucătorii sunt nevoiţi să le ia pe parcursul celor cinci capitole.


SPORT

Categoria simulatoarelor sportive are deja o ierarhie, care, vrem sau nu vrem, se cam menţine neschimbată de la an de an. În timp ce în alte părţi ale lumii jucătorii pot alege dintre mai multe discipline sportive, românii, ca şi multi alţi europeni, rămân suporteri fideli ai sportului-rege – omniprezentul fotbal.

FIFA 13FIFA 13
Puteam avea oare o categorie dedicată jocurilor cu tematică sportivă fără să amintim de cel mai recent titlu al extrem de popularei serii FIFA de la EA Sports? Bineînţeles că nu, mai ales în condiţiile în care FIFA 13 continuă seria de îmbunătăţiri aduse de predecesori, reuşind din nou să-şi întreacă concurenţa directă. Iar când vine vorba de multiplayer, titlul celor de la EA chiar nu are rival.

Football Manager 2013Football Manager 2013
Şi pentru că românul se pricepe la orice în materie de fotbal, din lista de recomandări nu putea lipsi Football Manager 2013, de departe cel mai complex şi complet joc de acest tip. În ce alt joc îţi poti demara cariera de antrenor în Liga I sub privirile atente ale unor personaje precum George Copos sau Gigi Becali? Nu în ultimul rând, Football Manager 2013 oferă răspunsul la întrebarea ce a dominat sportul românesc în ultimii ani: „Îl vrei la Steaua?”.


GRAFICĂ

Iată-ne ajunşi şi la ultima categorie de jocuri recomandate din acestă listă. Este vorba de titlurile capabile să impresioneze doar prin intermediul graficii, jocurile pentru care într-adevăr merită să investeşti într-un procesor puternic, o placă video nouă, o consolă sau un televizor HD de nouă generaţie. Iată jocurile care ne-au impresionat din punct de vedere vizual în 2012.

Far Cry 3Far Cry 3
Când vine vorba de grafică pe PC, Far Cry 3 şi al său motor grafic Dunia 2 nu au avut rival pe parcursul acestui an. Tehnologiile avansate permise de DirectX 11 au fost complementate de o direcţie artistică reuşită, combinaţia rezultată fiind perfectă pentru a scoate în evidenţa paradisul tropical în care are loc acţiunea din Far Cry 3.

Resident Evil 6Resident Evil 6
Criticat pe bună dreptate pentru problemele de cameră, control şi accentul pus pe acţiune în defavoarea componentei horror, lui Resident Evil 6 nu i se poate nega unul dintre principalele merite: jocul celor de la Capcom se numără printre cele mai arătoase titluri lansate vreodată pe console. Abia aşteptăm să vedem ce îmbunătăţiri vizuale va aduce versiunea de PC a jocului.


La final, Go4games vă urează un călduros „La Mulţi Ani!” şi vă invită să reveniţi peste câteva zile pentru a arunca o privire împreună asupra celor mai promiţătoare jocuri ce urmează a fi lansate în 2013.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News