Jocurile anului 2012 – recomandările Go4games (partea I)

| 27.12.2012
Jocurile anului 2012 - recomandările Go4games (partea I)

Am ajuns din nou în acea perioadă a anului în care suntem nevoiţi să tragem linie şi să analizăm bilanţul ultimelor 12 luni. Nu ştim alţii cum sunt, însă, în redacţia Go4games, 2012 a lasat un gust mai degrabă amar în ceea ce priveşte jocurile video: sigur, am avut de-a face cu numeroase titluri de calitate, însă parcă niciunul dintre acestea nu s-a remarcat îndeajuns de mult pentru a primi mult râvnita distincţie de Jocul Anului 2012.

Astfel, am decis să nu mai realizăm topuri, precum în anii precedenţi; în schimb, am pus la punct o listă de jocuri recomandate, împărţite atât în funcţie de genul abordat, cât şi pe baza altor caracteristici, precum povestea sau grafica. Acolo unde am considerat de cuviinţă, am ales şi mai multe titluri în aceeaşi categorie, fiecare dintre acestea, în opinia noastră, justificându-şi prezenţa pe această listă de recomandări.

Acestea fiind spuse, haideţi să aruncăm o privire asupra primei părţi a listei de jocuri din 2012 recomandate de Go4games. Ca de obicei, aşteptăm alternativele, recomandările şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

Chiar dacă nu se poate spune că 2012 ar fi fost un an grozav pentru jocuri, RPG-ul este genul care a avut poate cel mai puţin de suferit. Pe parcursul anului am primit jocuri mult aşteptate, precum Diablo III sau Mass Effect 3, precum şi portări sau republicări ale unor titluri cu greutate. Iată recomandările noastre:

Diablo 3Diablo III
Da, după 12 ani, Blizzard Entertainment a binevoit ca în cursul acestui an să lanseze în sfârşit unul dintre mai aşteptate jocuri ale ultimului deceniu. Formula action RPG a suferit câteva modificări, unele reuşite, altele mai puţin inspirate, Diablo III fiind considerat inferior predecesorilor săi. Chiar şi aşa, Diablo III rămâne cel mai reuşit RPG de categorie uşoară al anului, superior concurenţei în ceea ce priveşte nivelul de finisare, grafica, sunetul şi povestea.

Dark SoulsDark Souls: Prepare To Die Edition
În momentul în care From Software lansa Demon’s Souls pentru PlayStation 3, cei care nu deţineau consola Sony înghiţeau în gol. Atunci când From Software a lansat Dark Souls pentru PlayStation 3 şi Xbox 360, era rândul utilizatorilor de PC să suspine cu tristeţe. Iată că 2012 a mulţumit pe toată lumea: Dark Souls a ajuns în sfârşit şi pe PC, în versiunea adăugită Prepare To Die. Astfel, unul dintre cele mai grele (dar şi satisfăcătoare!) jocuri şi-a dobândit o serie nouă de adepţi.

Baldur's Gate Enhanced EditionBaldur’s Gate Enhanced Edition
Dacă tot am vorbit de action RPG-uri şi de experienţe gândite pentru gamepad, încheiem categoria dedicată jocurilor de role playing cu un adevărat clasic: Baldur’s Gate, relansat într-o versiune Enhanced Edition, atât pentru PC, cât şi pentru iPad. Utilizatorii de Android nu ar trebui să dispere: Baldur’s Gate Enhanced Edition, incluzând conţinutul nou, va fi lansat în cursul anului viitor şi pe tabletele bazate pe sistemul de operare de la Google.


RACING (JOCURI DE CURSE)

Jocurile de curse, indiferent că vorbim de simulatoare serioase sau arcade-uri simpliste, ocupă un loc aparte în sufletul gamerilor de la noi din ţară, în special datorită titlurilor seriei Need for Speed. Totuşi, ediţia din acest an – NFS: Most Wanted, deşi un joc reuşit, nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor (excepţie face versiunea pentru iOS şi Android), cedând locul în lista recomandărilor în favoarea următoarelor titluri:

F1 2012Formula 1 2012
Nu sunt multe de spus despre jocul celor de la Codemasters: dacă sunteţi fani al Marelui Circ şi înclinaţi spre latura de simulator adevărat a genului, Formula 1 2012 este jocul pe care ar trebui să-l aveţi în colecţie. Trebuie apreciate şi noile moduri de joc, precum şi grafica reuşită. Aşadar, dacă Michael Schumacher s-a retras din Formula 1, cineva trebuie să îi ia locul, nu?


Forza HorizonForza Horizon

Acesta este locul pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-l ocupe un titlu al seriei Need for Speed. Totuşi, în acest an, Forza Horizon s-a achitat de sarcini mult mai bine decât jocul celor de la Criterion Games: am avut parte de o lume deschisă de joc, un echilibru fin între arcade şi simulare, numeroase maşini şi posibilităţi de personalizare, gameplay variat şi, nu în ultimul rând, vedere de la bordul fiecărui bolid. EA, luaţi notiţe!

Sonic & All-Stars Racing TransformedSonic & All-Stars Racing Transformed
Dacă am fi avut o categorie dedicată surprizelor din 2012, Sonic & All-Stars Racing Transformed ar fi ocupat cu siguranţă un loc fruntaş şi în acel clasament. Jocul celor de la SEGA readuce în prim plan conceptul arcade-ului pur, cu maşinuţe şi personaje bine gândite, circuite excelent realizate, posibilitatea de a conduce vehicule variate (maşini, bărci, avioane) şi un multiplayer de nota 10. Şi nu, nu disperaţi, Sonic & All-Stars Racing Transformed va fi lansat şi pe PC în 2013.


STRATEGIE

Pe cât de bogate au fost categoriile precedente, pe atât de sărăcăcios a fost 2012 în privinţa jocurilor de strategie. Anul viitor se pare că se va revanşa din acest punct de vedere, cu titluri precum Company of Heroes 2, StarCraft II: Heart of The Swarm şi un nou Command & Conquer la orizont. Totusi, acum vorbim de ultimele 12 luni, un singur titlu remarcându-se dintr-o pleiadă de jocuri anonime sau expansion-uri mai mult sau mai puţin reuşite.

XCOM Eney UnknownXCOM: Enemy Unknown
Un veritabil clasic readus în actualitate. Un titlu care cu greu îşi găseşte un loc în peisajul actual al jocurilor, mult mai superficial decât cel din anii ’90, atunci când seria UFO/XCOM îşi trăia perioada de glorie. Şi totuşi, echipa de la Firaxis merită aplauze pentru modul în care au adaptat vechea reţeta la cerinţele şi aşteptările din ziua de azi, mai ales că XCOM: Enemy Unknown a văzut lumina zilei, alături de PC, şi pe console.


POVESTE

Anumite genuri de jocuri nu au nevoie de un scenariu bine pus la punct pentru a se bucura de succes şi aprecierea jucătorilor. Totuşi, în redacţia Go4games, întotdeauna vom prefera titlurile cu o poveste dezvoltată, ce oferă un motiv în plus pentru a fi parcurse şi „gustate” în totalitate. Iată recomandările noastre pentru această categorie:

Assassin's Creed 3Assassin’s Creed III
Chiar dacă Connor Kenway nu are farmecul lui Ezio Auditore, momentele prin care trebuie să treacă eroul amerindian din Assassin’s Creed III beneficiază de o doză suplimentară de profunzime. Pe lângă cele două fire evidente ale poveştii (trecut şi prezent), componenta narativă din Assassin’s Creed III ascunde un al treilea astfel de strat, mult mai puţin evident, ce are meritul de a caracteriza perfect natura umană (a protagoniştilor şi nu numai).


The Walking DeadThe Walking Dead

Hibridul dintre point and click şi quick time events realizat de Telltale Games are un mare merit: scenariul excelent, cu personaje deosebite (capabile să îţi câştige simpatia sau antipatia pe parcursul jocului) şi momente ce emană emoţii puternice, aşa cum puţine jocuri reuşesc. Adăugaţi la acestea faptul că desfăşurarea poveştii este afectată de deciziile pe care le luaţi pe parcursul jocului şi aveţi o imagine clară a motivelor pentru care The Walking Dead merită cu vârf şi îndesat această recomandare.


MULTIPLAYER

Deşi în redacţia Go4games suntem adepţii jocurilor single player cu intrigi dezvoltate, nu ne sfiim să ne „aruncăm” şi în sesiuni de multiplayer, fie că vorbim de first person shootere, jocuri de curse, strategii sau ocazionalele meciuri de FIFA. Iată ce astfel de titluri ne-au atras atenţia în 2012:

Halo 4Halo 4
Se putea oare să lipsească un first person shooter din această listă? Din fericire pentru unii, acesta nu se numeşte nici Call of Duty şi nici Battlefield. Halo 4 este una dintre cele mai finisate experienţe de shooter ale anului 2012, noua echipă de le 343 Industries punând foarte mult suflet în realizarea acestui joc. Pe lângă noua poveste şi grafica excelentă, multiplayer-ul din Halo 4 aduce un nou suflu în cadrul genului, adăugând elemente noi unei formule clasice, consacrate şi deosebit de îndrăgite.

FIFA 13FIFA 13
Da, recunoaştem: ne place să jucăm FIFA 13 în multiplayer. Fie că vorbim de componenta online a jocului, fie că aducem în discuţie sesiunile prelungite de 1vs1 sau 2vs2 alături de prieteni şi câteva navete de bere, jocul celor de la EA Sports nu are rival în rândul microbiştilor (de ocazie sau înrăiţi). În plus, în multiplayer, problemele de AI sunt mult mai uşor de trecut cu vederea, iar grafica cam învechită nu mai contează aproape deloc.

Resident Evil 6Resident Evil 6
Aceasta este una dintre surprizele de pe lista noastră de recomandări: în ciuda tuturor criticilor primite, Resident Evil 6 reuşeşte să fie una dintre cele mai interesante şi de durată experienţe cooperative ale anului. Titlul celor de la Capcom număra nu mai puţin de patru campanii consistente (cam 8 ore de joc fiecare), combinaţia de horror şi acţiune fiind potrivită pentru sesiunile de joc online sau splitscreen.


Vă aşteptăm pe Go4games în zilele ce urmează pentru cea de-a doua parte a listei noastre de recomandări. Până atunci, nu uitaţi să ne împărtăsiţi părerile voastre despre jocurile anului 2012 prin intermediul secţiunii de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News