Jocurile anului 2013 – recomăndarile Go4games (partea I)

| 27.12.2013
Jocurile anului 2013 - recomăndarile Go4games (partea I)

Ca de obicei, sfârşitul anului aduce, pe lângă excesele de mâncare şi băutură, recomandările Go4games în privinţa celor mai reuşite jocuri lansate pe parcursul ultimelor 12 luni. Din fericire, spre deosebire de anul trecut, când ne-am chinuit să selectăm câteva titluri, 2013 a fost un an bogat în ceea ce priveşte jocurile de calitate.

De asemenea, anul ce tocmai se încheie a marcat un nou început pentru industria jocurilor video: Microsoft şi Sony şi-au lansat consolele de nouă generaţie (Xbox One, respectiv PlayStation 4), iar gaming-ului pe PC trăieşte o nouă tinereţe, revigorat de studiourile şi jocurile independente.

Mai jos, puteţi arunca o privire asupra primei părţi a listei de jocuri din 2013 recomandate de Go4games, urmând ca a doua parte să fie publicată foarte curând. Ca de obicei, aşteptăm alternativele, recomandările şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

Spre deosebire de anul trecut, când oferta destul de subţire de jocuri recomandate a fost salvată într-o oarecare măsură de RPG-urile de calitate, 2013 a fost mult mai reţinut când vine vorba de role playing games. Mai mult, RPG-urile clasice au cedat teren în favoarea celor de influenţă japoneză.

Ni No KuniNi No Kuni: Wrath of The White Witch
După ce seria Final Fantasy a dezamăgit în ultime vreme, Ni No Kuni: Wrath of The White Witch demonstrează de ce JRPG-urile (Japanese Role Playing Game) sunt atât de iubite: titlul celor de la LEVEL-5 se bucură de un aspect grafic excepţional, care rivalizează filmele de animaţie nipone, o poveste plină de farmec şi un gameplay pe masură.

Shadowrun ReturnsShadowrun Returns
Din moment ce publisherii importanţi au luat o pauză de la dezvoltarea de RPG-uri clasice, această sarcină a căzut pe umerii studiourilor independente, Shadowrun Returns fiind exemplul perfect în acest sens. Finalizat cu ajutorul unei campanii de finanţare intermediate de Kickstarter, Shadowrun Returns a încântat atât noii veniţi, cât şi fanii vechi ai universului, cu povestea şi personajele sale.


RACING (JOCURI DE CURSE)

După cum am mai menţionat, 2013 s-a dovedit a fi un an prielnic pentru jocurile cu maşini, numeroase astfel de titluri fiind lansate în aceste ultime 12 luni. Dintre acestea, am selectat trei jocuri care ar trebui să mulţumească fiecare categorie de amatori de şofat virtual.

F1 2013F1 2013
Când vine vorba de jocuri licenţiate ce încearcă să reproducă competiţii sportive reale, F1 2013 de la Codemasters nu are rival. Studioul britanic a adus numeroase îmbunătăţiri simulatorului său de Formula 1, optimizarea exemplară şi posibilitatea de a concura în curse splitscreen fiind doar câteva dintre acestea.

Gran Turismo 6Gran Turismo 6
Cine mai ţine minte gumele Turbo din anii ’90 şi seriile parcă interminabile de surprize cu maşini? Ei bine, Gran Turismo 6 este echivalentul acestora în domeniul jocurilor cu maşini, cu peste 1200 de modele din care poţi alege şi pe care le poţi dezlănţui pe cele peste 30 de trasee ale jocului. Iar dacă aveţi şi un volan cu pedale, puţine jocuri se pot lăuda cu senzaţia de realism pe care o oferă GT6.

NFS RivalsNeed for Speed: Rivals
Când vine vorba de jocuri de curse arcade, cel recent titlu al seriei Need for Speed a dus o luptă crâncenă cu GRID 2 al celor de la Codemasters, ieşind totuşi învingâtor graţie câtorva inovaţii ce se regăsesc în jocul produs de Ghost Games. Este vorba în principal despre AllDrive, sistemul prin intermediul căruia graniţele dintre single şi multiplayer sunt eliminate, până la şase jucători avand posibilitatea să se întreacă în lumea deschisă din Redview County.


STRATEGIE

La sfârşitul anului trecut, 2013 părea extrem de promiţător în ceea ce priveşte jocurile de strategie ce urmau să fie lansate. Din păcate, puţine s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, recomandările noastre îndreptându-se, din nou, către titlurile clasice ale acestui gen.

StarCraft 2StarCraft II: Heart of The Swarm
Cel mai popular joc de strategie în timp real al momentului s-a întors cu un prim expansion pack, Heart of The Swarm, acesta fiind dedicat campaniei rasei Zerg. Noile unităţi şi modificări aduse reţetei StarCraft scot în evidenţă încă o dată atenţia deosebită şi nivelul de finisare pe care cei de la Blizzard le aplică jocurilor lor.

Age of Empires 2 HDAge of Empires II HD
Atunci când nu mai eşti în stare să scoţi jocuri de calitate noi, poţi recurge oricând la cosmetizarea şi relansarea unui titlu clasic. Microsoft a demonstrat-o din plin cu Age of Empires II HD, remasterul modern al uneia dintre cele mai iubite strategii în timp real din toate timpurile. Ca şi cum calitatea propriu-zisă a jocului n-ar fi fost suficientă, preţul redus al jocului ar trebui să convingă orice iubitor de strategii să se reîntoarcă în epoca imperiilor.


POVESTE

Un fir narativ de calitate poate face diferenţa dintre un joc bun şi unul excepţional. Şi mai îmbucurător este atunci când un joc de acţiune, de la care nu aveai cine ştie ce pretenţii din acest punct de vedere, reuşeşte să surprindă printr-o poveste bine închegată.

The Last of UsThe Last of Us
Lumea decăzută din The Last of Us este imaginea perfectă a „evoluţiei” rasei umane, puţinii oameni rămaşi neinfectaţi preferând să se vâneze între ei în loc să lucreze împreună pentru a supravieţui. Excepţie fac cei doi protagonişti, Ellie şi Joel, ale căror destine se intersectează şi dau naştere uneia dintre cele mai bine realizate relaţii portretizate vreodată într-un joc video.


MULTIPLAYER

În ceea ce priveşte multiplayer-ul, am decis ca în 2013 să ne lărgim orizonturile, lucru permis şi de diversitatea de jocuri din diferite genuri ce au început să incorporeze componente online sau multiplayer local.

Battlefield 4Battlefield 4
Ştim că mulţi dintre voi aţi avut numeroase probleme cu cel mai recent joc al celor de la DICE, pornind de la crash-uri pe parcursul campaniei sau deconectări neaşteptate în timpul meciurilor online. Totuşi, atunci când funcţionează, nimeni nu poate nega că Battlefield 4 este probabil cel mai complet shooter militar multiplayer al momentului.

Rayman LegendsRayman Legends
Fiind de departe cel mai reuşit platformer al anului şi unul dintre cele mai bune jocuri lansate în ultima vreme, Rayman Legends primeşte un bine meritat loc în lista noastră de recomandări, întregul joc realizat de Ubisoft Montpellier putând fi abordat în multiplayer cooperativ. Adăugaţi în ecuţie şi cateva meciuri de Kung Foot şi obţineţi una dintre cele mai satisfăcătoare (şi amuzante!) experienţe multiplayer ale anului.

Mortal KombatMortal Kombat Komplete Edition
Lansarea unui nou joc Mortal Kombat pentru PC nu putea să treacă neobservată, Komplete Edition făcându-se remarcat, dupa cum era de aşteptat, prin excelentul suport pentru multiplayer local (Tag Team, posibilitatea de a folosi tastatura pentru doi jucători, scheme de control personalizabile etc.). Din păcate, multiplayer-ul online nu a beneficiat de acelaşi gen de atenţie.


Vă aşteptăm pe Go4games în zilele ce urmează pentru cea de-a doua parte a listei noastre de recomandări. Până atunci, nu uitaţi să ne împărtăsiţi părerile voastre despre jocurile anului 2013 prin intermediul secţiunii de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News