Jocurile anului 2014 – recomăndarile Go4games (partea I)

Autor: Cosmin Aionita | 28.12.2014
Jocurile anului 2014 - recomăndarile Go4games (partea I)

A venit din nou acel moment al anului, când, dupa euforia sărbătorilor de iarnă, aruncăm o ultimă privire asupra celor mai bune jocuri video lansate în ultimele 12 luni şi vă prezentăm recomăndile noastre.

2014 a fost un an plin, cu bune şi cu rele, ce poate fi caracterizat drept o perioadă de vizibilă tranziţie între vechea generaţie de console reprezentată de PlayStation 3 şi Xbox 360 şi mult mai tinerele PlayStation 4 şi Xbox One. Aşadar, pe lângă o sumedenie de jocuri bune, am avut parte şi de numeroase dezamăgiri, Watch Dogs şi Assassin’s Creed: Unity fiind doar două dintre jocurile care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor.

Şi totuşi, nu ne-am strans aici pentru a vorbi despre jocuri slabe. Din contra, mai jos regasiti prima parte a listei de jocuri din 2014 recomandate de Go4games. A doua parte a acestor recomandari urmeaza să fie publicată in zilele ce urmeaza. Ca de obicei, aşteptăm alternativele, recomandările şi sugestiile voastre în secţiunea de comentarii.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

În momentul în care am redactat această listă, am rămas surprinşi de numărul mare de RPG-uri de calitate lansate în 2014. Apoi, încercând să reducem numărul de titluri recomandate, ne-am dat seama că pur şi simplu nu putem elimina niciun joc de pe această lista: toate sunt RPG-uri extrem de reuşite, fiecare reuşind să acopere câte un segment al acestui gen foarte complex.

Diablo III: Reaper of Souls
Diablo III, în versiunea sa iniţială, nu putem spune că a avut parte de cea mai călduroasa primire din partea veteranilor seriei. Din fericire, expansion-ul Reaper of Souls corectează majoritatea neajunsurilor din original, oferind un nou act al campaniei, a cărui atmosferă aduce aminte de Diablo II, o nouă clasă de personaje, un sistem revizuit de loot, modul de joc Adventure etc.

South Park: The Stick of Truth
Dacă sunteţi un fan al serialului TV, nu aveţi nicio scuză să rataţi South Park: The Stick of Truth. Mai mult, The Stick of Truth este recomandat începătorilor în ale RPG-urilor, mecanicile de joc fiind foarte uşor de prins din mers. Povestea este realizată în cel mai pur stil South Park, cu exagerările umoristice de rigoare, vocile fiind interpretate de aceiaşi actori din serialul TV.

Divinity: Original Sin
Belgienii de la Larian Studios au lansat în cursul lui 2014 un nou titlu al seriei Divinity. Surprinzător, Original Sin este un RPG mult mai complex decât vechile jocuri ale seriei, oferind bătălii desfăşurate pe ture, multiplayer cooperativ şi chiar un editor cu ajutorul căruia jucătorii îşi pot crea propriile aventuri. Mai mult, Divinity: Original Sin este un exemplu perfect de proiect finanţat printr-o campanie Kickstarter, publicat iniţial prin programul Early Access de pe Steam şi, mai apoi, dus la bun sfârşit.

Dragon Age: Inquisition
În 2014, Electronic Arts a păstrat ce-a avut mai bun pentru sfârşitul anului: Dragon Age: Inquisition. Echipa de la BioWare a reuşit să facă uitat gustul amar lăsat de cel de-al doilea joc al seriei, oferind în Inquisition ingriedintele ce n-ar trebui să lipsească din niciun RPG de calitate: poveste, quest-uri, explorare, un sistem de luptă complex, însă uşor de stăpânit, şi o prezentare grafică pe măsură.


RACING (JOCURI DE CURSE)

Lipsa unui titlu Need for Speed în acest an, cumulată cu amânarea de ultimă oră a simulatorului Project CARS, au făcut ca această categorie să fie mai săracă în 2014. Şi, totuşi, deţinătorii de platforme hardware au salvat situaţia, atât Microsoft, cât şi Sony lansând jocuri cu maşini ce au reuşit să umple acest gol.

DriveClub
Lansat într-o formă nu tocmai finalizată, cu mari probleme în ceea ce priveşte funcţionalitatea online. DriveClub s-a remarcat totuşi prin fidelitatea sa grafică, precum şi graţie combinării fericite a elementelor arcade cu cele caracteristice simulării. Din fericire, update-urile ce au urmat au eliminat problemele iniţiale, adăugând şi spectaculoasele efecte meteorologice variabile.

Forza Horizon 2
În timp ce DriveClub a preferat formula clasică, limitându-se la circuite închise şi trasee, Forza Horizon 2 dus la un nou nivel formula de joc de curse open world începută de predecesorul său. Mai mult, chiar dacă nu aveţi o consolă de nouă generaţie, vă puteţi bucura de gameplay-ul din Forza Horizon 2 şi pe bătrânul Xbox 360, chiar dacă limitările grafice sunt evidente.


STRATEGIE

Din păcate, în timp ce alte categorii au excelat, jocurile de strategie îşi continuă traiectoria descendentă, mult prea puţine titluri cu greutate de acest tip fiind lansate în 2014. Totuşi, dacă ne uităm spre 2015, lucrurile se pare că se vor schimba în bine, anul viitor urmând să fie lansate jocuri precum StarCraft II: Legacy of The Void sau Might & Magic Heroes VII.

Civilization: Beyond Earth
Recomandarea noastră în domeniul jocurilor de strategie se îndreaptă spre Civilization: Beyond Earth, studioul Firaxis folosind fundaţia deja excelentului Sid Meier’s Civilization V şi adaptând-o cadrului ştiinţifico-fantastic din Beyond Earth.


POVESTE

Latura narativă a jocurilor parcă s-a maturizat în 2014, cele doua titluri recomandate de noi abordând metode diferite de a-şi expune propriile poveşti.

South Park: The Stick of Truth
Nu am ales The Stick of Truth neapărat pentru povestea sa propriu-zisă, deşi aventura de peste 10-15 ore din micuţul oraş din Colorado reuşeşte să fie “fresh” chiar şi după 18 sezoane ale serialului South Park. Se remarcă însă latura umoristică, adaptarea glumelor de la TV şi născocirea de noi astfel de momente nostime fiind de departe punctul forte al jocului celor de la Obsidian Entertainment.

Valiant Hearts: The Great War
Parcă niciun joc apărut în cursul lui 2014 nu a reuşit să ne atingă într-un asemenea fel precum a făcut-o Valiant Hearts: The Great War. Sub masca unui platformer cu multe elemente de puzzle, se ascunde una dintre cele mai emoţionante poveşti ale acestui an şi o dovadă vie că jocurile despre război nu se limitează doar la experienţele superficiale din seriile Call of Duty sau Battlefield.


MULTIPLAYER

2014 este anul în care, parcă mai hotărât ca niciodată, conceptul de joc multiplayer s-a reorientat complet către mediul online. Producătorii au adaptat chiar şi genuri mai puţin comune (vezi The Crew) acestui mod de funcţionare, cu rezultate mai mult sau mai puţin încurajatoare.

Destiny
Cea mai nouă creaţie a celor de la Bungie avea un potenţial imens, cu mult mai vast decât ce a ajuns să fie Destiny în versiunea lansată pe piaţă. Chiar dacă cu toţii ne-am făcut propriile scenarii asupra a ceea ce ar fi putut fi Destiny, am fi ipocriţi dacă am afirma că nu ne-am simţit bine în cadrul noului univers online al celor de la Bungie. Ce-i drept, tocmai pentru că ne-a plăcut atât de mult experienţa cooperativă din Destiny, parcă am fi vrut ca aceasta să fie mai lungă şi mai variată.

World of Warcraft: Warlords of Draenor
World of Warcraft poate fi caracterizat şi drept MMO-ul care pur şi simplu refuză să moară. Cel mai nou expansion, Warlords of Draenor, demonstrează încă o dată de ce jocul celor de la Blizzard nu are rival: limita de nivel a fost crescută de la 90 la 100, au fost introduse garnizoanele personale, iar jucătorii au ocazia de a explora Draenor-ul din trecut şi de a se întâlni cu personaje legendare precum Grom Hellscream, Ner’zhul sau Blackhand.


Nu uitaţi să reveniţi pe Go4games în urmatoarele zile pentru cea de-a doua parte a listei noastre de recomandări. Până atunci, nu uitaţi să ne împărtăsiţi si opiniile voastre despre ce jocurile din 2014 ar merita să se afle printre aceste recomandări.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News